Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη  Παιδείας και Αθλητισμού για τα ΔΙΕΚ της Στερεάς Ελλάδας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει αναφορικά με τα ΔΙΕΚ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΑΜΦΙΣΣΑΣ, των οποίων η λειτουργία ενδέχεται να ανασταλεί, σε βάθος διετίας, λόγω της χαμηλής δυναμικότητας τους (4 – 5 Ειδικότητες και 70 – 80 καταρτιζόμενοι ανά έτος) δυνάμει των διατάξεων του τεθέντος σε δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας έτσι σημαντικό πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρπενησίου, το ενδεχόμενο να κλείσει φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά την ολοκληρωτική ερήμωση του τόπου, αλλά και τον αποκλεισμό από κάθε επαγγελματική κατάρτιση, των νέων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε άλλη πόλη.

Με επιστολή προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, παρεμβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Κώστας Γαλάνης, για το θέμα. Στόχος της παρέμβασης είναι να καταστεί σαφής η αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των εν λόγω δομών, ώστε να ενισχυθεί η τοπική αγορά εργασίας και η τοπική κοινωνία εν γένει και να καλυφθεί η ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των συμπολιτών μας, των οποίων η μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα καθίσταται δυσχερής λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων και της ιδιαίτερης γεωγραφικής κατανομής της Περιφέρειας.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κώστα Γαλάνη έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

            Αναφορικά με το εν θέματι σχέδιο νόμου που τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις/επισημάνσεις σχετικά με τους όρους και διαδικασίες ίδρυσης των Ι.Ε.Κ., όπως αποτυπώνονται στο άρθρο 23 του σχεδίου νόμου.

            Συγκεκριμένα, στο άρθρο 23 αναφέρονται τα εξής:

   “Τα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα οποία κατά τη λήξη δύο (2) συνεχόμενων ετών κατάρτισης από το έτος κατάρτισης 2020-2021 και εφεξής, έχουν συνολικό κατ’ έτος αριθμό φοιτούντων/καταρτιζομένων που δεν υπερβαίνει τους εκατό (100), τίθενται σε αναστολή λειτουργίας ή συγχωνεύονται με άλλα δημόσια Ι.Ε.Κ.

Ειδικώς, δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, δύναται να λειτουργούν με συνολικό κατ’ έτος αριθμό φοιτούντων/καταρτιζόμενων μικρότερο των εκατό (100).”

Βάσει των ανωτέρω προκύπτει ένα ζήτημα που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς εάν εν τέλει θεσμοθετηθούν ως έχουν, θα έχουν ως αποτέλεσμα – σε βάθος διετίας- την αναστολή λειτουργίας των ΔΙΕΚ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, τα οποία είναι χαμηλής δυναμικότητας (4 – 5 Ειδικότητες και 70 – 80 καταρτιζόμενοι ανά έτος).

Επιπλέον, η δυνατότητα λειτουργίας δημοσίων Ι.Ε.Κ. με αριθμό καταρτιζόμενων μικρότερο των 100, σε απομακρυσμένες /παραμεθόριες περιοχές, δεν δύναται να θεωρηθεί ότι καταλαμβάνει τα ΔΙΕΚ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς αφορά κυρίως ακριτικές περιοχές και νησιά.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω και ειδικότερα:

  • της ιδιαίτερης γεωγραφικής κατανομής της Περιφέρειας εν γένει,
  • της επιτακτική ανάγκης για εκπαίδευση και κατάρτιση των συμπολιτών μας που δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα, λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων,
  • της επιμέρους ανάγκης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ειδικότητες με άμεση ζήτηση στην τοπική αγορά εργασίας (πχ. Λουτροθεραπεία, Αγροτουρισμός, Δασική προστασία, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας),

προκύπτει η αναγκαιότητα ύπαρξης των εν λόγω δομών και γι αυτό το λόγο, παρακαλούμε όπως εξετάσετε την εξής πρόταση:

      Άρθρο 23

                  Όροι και διαδικασίες ίδρυσης των Ι.Ε.Κ

Να μην είναι ο αριθμός των μαθητών μοναδικό κριτήριο, αλλά και ο αριθμός των τμημάτων (ειδικοτήτων) και η αναλογία με τον πληθυσμό της καλυπτόμενης περιοχής. Το γενικό όριο του αριθμού φοιτούντων/καταρτιζομένων να γίνει 75.

Ευελπιστούμε όπως ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.»