Σε κρίσιμη κατάσταση τα νοσοκομεία της χώρας

Σε επιστράτευση οι ιδιώτες ιατροί

Χαλάρωση των μέτρων: Τι ισχύει για την Ευρυτανία

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ολόκληρη η χώρα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο αριθμός των θετικών στον ιό πολιτών αυξάνεται εκ νέου από την προηγούμενη εβδομάδα από τους 2.500 στους 3.500 με τις ΜΕΘ και τις κλινικές covid-19 να εμφανίζουν πληρότητα της τάξης των 85%, ενώ 700 πολίτες είναι διασωληνωμένοι. Οι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους νοσηλευόμενους. Σχετικά με την Ευρυτανία, αυτή βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τα ημερήσια κρούσματα που εντοπίζονται σε αυτήν. Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι πλέον μονοψήφιος τις τελευταίες ημέρες, όμως συνολικά τις τελευταίες 14 ημέρες οι θετικοί στον κορωνοϊό συμπολίτες μας, να ξεπερνούν τους 100. Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με βαριά συμπτώματα νοσηλεύονται 15 συμπολίτες μας, με μέσο όρος ηλικίας τα 55 έτη, ενώ τρεις έχουν λάβει εξιτήριο. Το θετικό είναι ότι μέχρι ώρας κανένας εκ των νοσηλευομένων δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Να αναφέρουμε επίσης, ότι μία 90χρονη γυναίκα από το Καλεσμένο Ευρυτανίας, που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό, νοσηλεύονταν για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο και με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι είχε εμβολιαστεί. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου παραμένουν ανήσυχοι, με το φόβο αύξησης των κρουσμάτων, καθώς κάποιοι συμπολίτες μας πιθανότατα να χρειαστούν νοσηλεία, με το νοσοκομείο να προσπαθεί να δεσμεύσει όλο και περισσότερες κλίνες covid, παρ’ όλη τη μικρή δυναμική του, διότι η μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας είναι αδύνατη.

Οι συσκευές οξυγόνου και τα φάρμακα σώζουν ζωές

Ο ερχομός του 3ου κύματος της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει στα νοσοκομεία αρκετούς πολίτες, με τους γιατρούς να καλούνται για ακόμη μία φορά να κάνουν το καθήκον τους. Μεγάλες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, καθώς αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν βαριά συμπτώματα του ιού και χρειάστηκαν να νοσηλευτούν. Αυτή τη φορά οι γιατροί έχουν τα κατάλληλα εφόδια και συγκεκριμένα τα κατάλληλα φάρμακα (ιντερ-λευκίνη 6) και τις έξι (6) συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, που σώζουν πραγματικά ζωές. Να θυμίσουμε ότι τα έξι μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου αποτελούν δωρεές, τα δύο (2) από την Ιερά Μονή Προυσού και την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής το “Βελούχι”, τα υπόλοιπα προέρχονται από προσφορά της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας (2), τον Δήμο Καρπενησίου (1)  και το ίδρυμα Γαζή –Τριανταφυλλόπουλου (1).

Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών – Τι γίνεται με την Ευρυτανία;

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα ριχτούν μετά από απόφαση της Κυβέρνησης 206 ιδιώτες ιατροί, ειδικότητας παθολογίας, πνευμονολογίας και γενικής ιατρικής, ηλικίας κάτω των 60 ετών, με σκοπό να συνδράμουν στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. της Αθήνας που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, με τον αριθμό των εισαγωγών από κορωνοϊό, παράλληλα να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η επίταξη αυτή θα διαρκέσει ένα μήνα και η αμοιβή τους θα είναι  ανάλογη των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά. Η Κυβέρνηση ευχαρίστησε τους ιατρούς που προσήλθαν, αν και χαρακτήρισε μικρό τον αριθμό των ιατρών που δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις, τόσο από μεμονωμένους ιδιώτες ιατρούς, όσο και από τον ίδιο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που χαρακτήρισε την επίταξη ως «Λανθασμένη και αχρείαστη». Όσον αφορά τους ιατρούς της Ευρυτανίας, ο Ιατρικός Σύλλογος έκανε γνωστό το αίτημά του στους ιδιώτες ιατρούς που επιθυμούν να παρέχουν βοήθεια προς το νοσοκομείο, όμως όπως φαίνεται οι ίδιοι δηλώνουν ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν το ωράριο, αλλά και τον τομέα που θα απασχοληθούν.