Τι σύμπτωση ! Την ίδια ημέρα του Σεπτέμβρη που έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν η 77η μαύρη επέτειος της εκτέλεσης της Λέλας Καραγιάννη. 

Η Λέλα Καραγιάννη (1898-1944), μια μεγάλη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης με πραγματική αντίσταση κατά του κατακτητή. Πολύτεκνη μάνα, κατά την Ιταλογερμανική κατοχή μετέτρεψε το σπίτι της σε αρχηγείο της Αντιστασιακής Οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», την οποία οργάνωσε και χρηματοδοτούσε η ίδια. Τον Οκτώβρη 1941 συνελήφθη και μετά από 7 μήνες απελευθερώθηκε. Σκοπός της Οργάνωσης ήταν η φυγάδευση των Βρετανών στρατιωτών στο Κάιρο, αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η Οργάνωση διώχτηκε ανηλεώς από την διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας του κράτους, κάτι που οδήγησε, μεταπολεμικά, στην καταδίκη των δοσίλογων μελών της Ειδικής Ασφάλειας. Η Λέλα Καραγιάννη δημιούργησε και δίκτυο κατασκοπίας το οποίο, μεταξύ άλλων συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών πλοίων, υπέκλεψε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων και διοχέτευε πληροφορίες για Έλληνες συνεργάτες των αρχών Κατοχής.

Το καλοκαίρι 1944, ως συνεργάτιδα του κατασκοπευτικού δικτύου «Απόλλων» συνελήφθη μαζί με τα 5 παιδιά της. Εγκλείστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και εκτελέστηκε, το πρωί στις 8 Σεπτέμβρη 1944 μαζί με άλλους 59 Έλληνες πατριώτες. Τι κρίμα, ένα μήνα ακριβώς, πριν την απελευθέρωση ! Κατά την με σύντομες διαδικασίες δίκη της, καθαρά και ξάστερα ήταν τα λόγια της απέναντι στους δικαστές δημίους της : «…Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει την πατρίδα της, τους συνεργάτες της με την απειλή τουφεκισμού των παιδιών της …μάθετε, ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα».

Όρθια και αγέρωχη απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, βροντοφώναξε προς τους μελλοθάνατους συναγωνιστές της: «Ψηλά παιδιά τα κεφάλια, να δουν οι Ούννοι, πως ξέρουν οι Έλληνες να πεθαίνουν για την πατρίδα τους». Πρώτη, πριν πέσει από τις σφαίρες των κατακτητών, άρχισε να ψέλνει μαζί με τους άλλους τον Εθνικό ύμνο. Φίλοι της πατριώτες παρέλαβαν κρυφά το διάτρητο σώμα της και το έθαψαν την άλλη μέρα στο Β’ νεκροταφείο Αθηνών.

Μεταπολεμικά, η ηρωίδα, Λέλα Καραγιάννη, τιμήθηκε δεόντως από την πατρίδα. Στήθηκε περικαλλής προτομή της στην οδό Τοσίτσα, δίπλα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα 1963. Πολλές οι τιμές και οι μετά θάνατον απονομές για τον ηρωισμό, τους αγώνες και την θυσία της. Η τελευταία ήταν στα 2020, όταν της απονεμήθηκε ο βαθμός του Ταξιάρχου επί τιμή.

Και όμως την προτομή αυτής της μεγάλης Ελληνίδας, αισχροί βάνδαλοι την «αποκεφάλισαν» δυο φορές. Μια στις 26-9-2016 και την άλλη στις 28-8-2019. Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί οι ακατονόμαστοι ανθέλληνες !

                                                   Κώστας Μπουμπουρής

                                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                      (k.boubouris@yahoo.gr)