Η ηλικιωμένη της πλατείας Πάρκου, η οποία είχε γίνει θέμα που έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις όταν, αδίκως, της είχε επιβληθεί πρόστιμο άσκοπης μετακίνησης, γίνεται έργο τέχνης και η μορφή της έχει πλέον αποτυπωθεί πάνω στο ΚΑΦΑΟ της οδού Καποδιστρίου, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που βρίσκουμε καθημερινά την ηλικιωμένη να πουλάει τα προϊόντα του κήπου της.

Στα πλαίσια της εικαστικής δράσης στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ που υλοποιείται αυτές τις ημέρες από το Δήμο Λαμιέων με την εθελοντική συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν, η ζωγράφος Στέλλα Μαντοπούλου, αποτύπωσε στο συγκεκριμένο ΚΑΦΑΟ τη μορφή της ηλικιωμένης με την τραγική ιστορία, η οποία είναι ήδη μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές της πόλης.

Δίπλα της η μορφή του Παπαδιαμάντη, του “αγίου των ελληνικών γραμμάτων” που ύμνησε όσο κανείς άλλος τους καθημερινούς ανθρώπους.  Οι ήρωες του Παπαδιαμάντη είναι απλοί, ταπεινοί, βασανισμένοι άνθρωποι στων οποίων τον ψυχικό κόσμο διεισδύει μοναδικά ο συγγραφέας και μας παραδίδει ένα άρτιο ψυχολογικό προφίλ.

Καθώς όλοι γνωρίζουμε την τραγική ιστορία της ηλικιωμένης, βρίσκουμε ιδιαίτερα εύστοχη την επιλογή της καλλιτέχνιδος να αποτυπώσει τη μορφή του Παπαδιαμάντη δίπλα της, μετατρέποντάς την έτσι σε μια σύγχρονη Παπαδιαμαντική ηρωίδα.

Έτσι, στο κέντρο της πόλης μας, ένα έργο τέχνης τιμά στο πρόσωπο της γριούλας όλους τους καθημερινούς ανθρώπους που καθημερινά “ανηφορίζουν” το δικό τους Γολγοθά.

φωτογραφίες

mag24.gr