Μια από τις ιστορικότερες εκκλησίες της Ευρυτανίας

Στην πιο περίοπτη θέση του χωριού Μάραθος στέκει ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών των δύο πολεμιστών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που τιμώνται στις 8 Νοεμβρίου κάθε έτους. Ο ναός αποτελεί σημείο αναφοράς πολλών γενεών για τους Μαραθιώτες. Σύμφωνα με το σωζόμενο δημόθυρο, ο ναός κτίστηκε το 1591 και πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες εκκλησίες της Ευρυτανίας.

Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου, λιθόκτιστος με σπάνιες τοιχογραφίες και ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια. Πάνω στη θύρα του κεντρικού ναού υπάρχει η εξής επιγραφή: “Ιστορήθη ο θείος τούτος και εναγής ναός του αρχιστράτηγου Μιχαήλ δια συνδρομής και δαπάνης των ορθοδόξων χριστιανών των κατοικούντων εν τη χώρα ταύτη αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Αρχιεπ. Κυρίου Διονυσίου Λύτζα και Αγράφων εν έτοι ΑΨΟΑ(1771) Αυγούστου 23”, δια χειρός Γ. Γεωργίου και Γεωργίου Αναγνώστου, άριστους τεχνίτες της εποχής τους.

Στις εικονογραφικές σκηνές του ναού ιστορούνται θέματα από το Δωδεκάορτο, τα θαύματα του Χριστού, τις παραβολές, τον θεομητρικό κύκλο, τα μαρτύρια αγίων και θαύματα αρχαγγέλων. Οι κάμαρες του ναού φέρουν από 4 σκηνές, οι δύο ανήκουν στο Βίο του Χριστού, ενώ οι άλλες δύο σε μαρτύρια αγίων. Τη μεγαλύτερη εντύπωση κάνει στον επισκέπτη η εικόνα που βρίσκεται στο προσκυνητάρι των ” Αγίων τεσσαράκοντα ”  και “Ο χορός ων Αποστόλων” που κρέμεται στην μέση απ’ τον Παντοκράτορα σαν ένα μεγάλο στεφάνι. Για τους κατοίκους του χωριού ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών θεωρείται θαυματουργός και προστάτης του χωριού.