Η αποσυμπίεση από τα απογορευτικά  μέτρα που έχουν φέρει τον κόσμο στα όριά του, επιχειρήθηκε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου (πλην Πατρών, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης), παρά τις διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων, που έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια. Η κατάσταση περιπλέκεται και η ήδη υπάρχουσα σύγχυση στους πολίτες να επιτείνεται. Δεν θα αναλωθώ σε περισσότερες αναλύσεις, ως μη ειδικός για τα της πανδημίας, αλλά θα συμφωνήσω με τον φίλτατό μου, εκ Πατρών, δημοσιογράφο-αρθρογράφο κ. Μιχάλη Στρατουδάκη, με τον οποίο κάθε εβδομάδα ανταλλάσσουμε γνώμες και απόψεις και αλληλοεπικοινωνούμε με την τακτική, ταπεινή αρθρογραφία μας. Με την άδειά του αναδημοσιεύω το από 26-3-2021 άρθρο του, «Ανοίξτε τα μικρά καταστήματα και κλείστε τα μεγάλα», με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και με τις δημοσιευθείσες απόψεις του. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν ανοίξει τελικά το πολύπαθο λιανεμπόριο:

«Αισθάνθηκα εθνική και συναισθηματική μείωση, γιατί την ημέρα της Παλιγγενεσίας δεν υπήρχε σε έπαρση Σημαία στο σπίτι μου. Την είχα μονίμως ανηρτημένη επί ιστού, ο οποίος ευρίσκεται στο γεισιπόδιον της οικίας μου όλο το χρόνο, αλλά προσφάτως λόγω πολυκαιρίας και δυσμενών συνθηκών ετεμαχίσθη και αφηρέθη. Προσπάθησα  να εύρω άλλη στα μεγάλα καταστήματα της περιοχής, αλλά δεν διέθεταν. Πωλείται σε μικρά καταστήματα, στο λιανεμπόριο, πλην αυτά είναι κλειστά λόγω πανδημίας. Ποιός μπορεί να καλύψει το μεγάλο συναισθηματικό κενό που υπέστην την 25η Μαρτίου; Επ’ ευκαιρία τίθεται το ερώτημα. Γιατί τα μικρά καταστήματα, τα οποία είναι η βάση της οικονομίας, τα έχουν κλειστά; Δηλαδή όταν ανοίξουν αυτά, ο ιός που είναι ‘’αποθηκευμένος’’ μέσα θα εξορμήσει έξω και θα μολύνει τους πάντες; Και πως δεν υπάρχει ιός στα λεγόμενα σούπερ μάρκετ, τα οποία νυχθημερόν είναι ανοιχτά, είναι προορισμένα να απορροφούν όλο το χρήμα, ενώ τα μικρά κινδυνεύουν να κλείσουν; Αν τα σούπερ μάρκετ  έμεναν κλειστά δέκα ημέρες, ο ιός θα είχε περιοριστεί. Στα καταστήματα λιανεμπορίου δεν συμποσούται τόσος κόσμος, όσος στα μεγάλα. Το αυτό ισχύει και για τα φαρμακεία που είναι ανοιχτά, και πρέπει να είναι ανοιχτά. Επίσης έκλεισαν τα βιβλιοπωλεία ! Αστοχία και ατυχία μεγάλη. Εφ’ όσον υπάρχει φυλάκιση στο σπίτι, το βιβλίο είναι ένας καλός σύντροφος. Γιατί τα απογόρεψαν; Θέλω να αγοράσω μελάνι για τον υπολογιστή μου και άλλα είδη, που θα τα εύρω; Θα μου πείτε πάλι υπάρχουν και τα σούπερ μάρκετ. Όχι, δεν θα σας κάνω το χατίρι! Θα το πάρω από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, όταν ανοίξει. Θέλω τα χρήματα που πληρώνω να μένουν στην Ελλάδα, όχι να πηγαίνουν κάθε βράδυ στο εξωτερικό, όπως γίνεται με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ανήκουν τα πλείστα σε ξένους. Ας ανοίξει το λιανεμπόριο τώρα και για πάντα. Το κλείσιμό του δεν προστάτευσε από τη νόσο, όπως πιστεύεται». Μιχάλης Στρατουδάκης

Όπως τελικά αποδείχτηκε, τα υποδειχθέντα από τους εγνωσμένου κύρους επιστήμονες απέτυχαν παταγωδώς, καθώς επίσης και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα της πανδημίας. Κι όμως καμιά φορά η κοινή λογική  επί σοβαρών θεμάτων, πρέπει να στέκει πάνω απ’ όλα !  

                                                Κώστας Μπουμπουρής

                                          Αστυ.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                             (k.boubouris@yahoo.gr)