Μανιτάρια στιφάδο με κάστανα

9762

Βαθμός Δυσκολίας **

Προετοιμασία: 20’|Χρόνος ψησίματος: 25′


Υλικά

½ κιλό μανιτάρια (όχι πλευρώτους)

400 γρ. κάστανα

1 κ. φρέσκες ντομάτες ή 450 γρ. χυμός ντομάτας σε κονσέρβα

½ κ. μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου

1 φλ. ελαιόλαδο

¾ φλ. κόκκινο κρασί

1 φύλο δάφνης

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Μουσκεύουμε τα κρεμμυδάκια στο νερό, τα καθαρίζουμε, τα ζεματίζουμε και τα στεγνώνουμε. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, χωρίζουμε το ποδαράκι από το καπελάκι και κόβουμε το καπελάκι στα δύο ή στα τέσσερα (ανάλογα με το μέγεθος) ενώ τα αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά. Αν χρησιμοποιήσουμε κάστανα τα χαράζουμε, τα βράζουμε και τα καθαρίζουμε προσπαθώντας να μείνουν ολόκληρα. Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη αν είναι φρέσκια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια μέχρι να φύγουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, συνεχίζουμε λίγα λεπτά το τσιγάρισμα να ροδίσουν, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατιμισθεί, προσθέτουμε την ντομάτα και τη δάφνη. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει το φαγητό με το λάδι του και ρίχνουμε τα κάστανα. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι αν θέλουμε και σερβίρουμε.

TIP. O συνδυασμός μανιτάρια –κάστανα είναι πολύ συχνός στα ορεινά όλης της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της βόρειας Ιταλίας και πολύ γευστικός. Μπορούμε αν δεν βάλουμε ντομάτα και δάφνη, να βάλουμε πυκνό ζωμό από κοτόπουλο ή μοσχάρι και φασκόμηλο και λευκό κρασί αντί για κόκκινο.