Στις 8 Νοεμβρίου θα γιορτάσει και φέτος ο ιστορικός Ιερός Ναός “Παμμεγίστων Ταξιαρχών” στον Μάραθο Αγράφων. Στην πιο περίοπτη θέση του χωριού Μάραθος στέκει ο Ιερός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών, των δύο πολεμιστών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που αποτελεί σημείο αναφοράς πολλών γενεών για τους Μαραθιώτες. Το σημαντικό αυτό ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του χωριού, σύμφωνα με το σωζόμενο δημόθυρο, ο ναός κτίστηκε το 1591. Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου, λιθόκτιστος με σπάνιες τοιχογραφίες και ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια.

Πάνω στη θύρα του κεντρικού ναού υπάρχει η εξής επιγραφή: “Ιστορήθη ο θείος τούτος και εναγής ναός του αρχιστράτηγου Μιχαήλ δια συνδρομής και δαπάνης των ορθοδόξων χριστιανών των κατοικούντων εν τη χώρα ταύτη αρχιερατεύοντος του θεοφιλεστάτου Αρχιεπ. Κυρίου Διονυσίου Λύτζα και Αγράφων εν έτοι ΑΨΟΑ(1771) Αυγούστου 23” (Δια χειρός Γ. Γεωργίου και Γεωργίου Αναγνώστου).

Μέσα από την επιγραφή αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι η αγιογράφηση του ναού τελείωσε 23-8-1771 από τους αγιογράφους Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Στις εικονογραφικές σκηνές του ναού ιστορούνται θέματα από το Δωδεκάορτο, τα θαύματα του Χριστού, τις παραβολές, τον θεομητρικό κύκλο, τα μαρτύρια αγίων και θαύματα αρχαγγέλων. Οι κάμαρες του ναού φέρουν από 4 σκηνές, οι δύο ανήκουν στο Βίο του Χριστού, ενώ οι άλλες δύο σε μαρτύρια αγίων. Για τους κατοίκους του χωριού θεωρείται θαυματουργός ο ναός των Αγίων Ταξιαρχών και προστάτης του χωριού. Από την παράδοση μαθαίνουμε ότι ο κλεφταρματωλός Κατσαντώνης, βαφτίστηκε στον ναό της γενέτειράς του.