φωτογραφία: AP PHOTO

Ανήμερα των Θεοφανείων, την περασμένη Τετάρτη και την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, οπαδοί του Τράμπ, μετά από παρακίνηση του ίδιου, εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο. Οι ταραξίες συνέρρευσαν από όλες τις Πολιτείες στην Ουάσιγκτον, μετά από πρόσκλησή του να διαδηλώσουν αρνούμενοι την ήττα στις εκλογές του Νοέμβρη. Οι βανδαλισμοί, οι 5 νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες προκάλεσαν σοκ της Διεθνούς κοινότητας, με τους ηγέτες της Ε.Ε και αρχηγούς πολλών κρατών να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Αν και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, με την αναδίπλωση του Τράμπ, ο οποίος δίχασε την Αμερική όμως και ευτέλισε το γόητρο της Υπερδύναμης. Δεν θα ασχοληθούμε με την πολιτική και γενικά την ανάλυση των γεγονότων, ει μή μόνο με τον αποτυχημένο τρόπο της διαχείρισης των τραγικών γεγονότων  από τις Δυνάμεις Ασφαλείας των ΗΠΑ, καθ’ όσον υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Stiven Sund, ανακοίνωσε την επόμενη μέρα την παραίτησή του, μια μέρα μετά την κατάρρευση των αστυνομικών μέτρων από τους εισβολείς στο κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΝBC News, ο Sund  θα παραιτηθεί στις 16 Γενάρη. Η εν λόγω αστυνομία δέχτηκε πυρά, αφού εμφανίστηκε απροετοίμαστη από ένα πλήθος υποστηρικτών του Προέδρου Τράμπ, που εισέβαλλε στο κτήριο καταλύοντας κάθε έννοια Δημοκρατίας, αν και τούτο φαινόταν ότι θα γίνει εκ των προτέρων. Πλάνα από την αντιπαράθεση δείχνουν την αστυνομία να στέκεται πίσω και να επιτρέπει σε ένα πλήθος διαδηλωτών να βαδίζουν μέσα από μεταλλικά οδοφράγματα προς το Καπιτώλιο. Σε ένα άλλο κλικ ένας αστυνομικός φαίνεται να βγάζει selfie με έναν απ’ τους ταραξίες που εισέβαλλαν στο κτήριο. Μια νέα έκθεση την Πέμπτη  αποκάλυψε ότι ο Sund απέρριψε μια προσφορά του FBI και της Εθνικής Φρουράς για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς σε περίπτωση αναταραχής. Νωρίτερα την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Βουλής Νansy Pelοsi ζήτησε την παραίτηση του Sund, επικαλούμενη “αποτυχία ηγεσίας στην κορυφή” του Υπουργείου.

Ο ηγέτης της Γερουσιαστικής Δημοκρατίας Τsak Sumer, δήλωσε ότι θα απαιτήσει την παραίτηση του Λοχία της Γερουσίας Μike Stenger. “Θα τον απολύσω μόλις οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία”, δήλωσε ο ανώτερος γερουσιαστής της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη τύπου.

Όλα αυτά αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τα τραγικά γεγονότα που κλόνισαν την Αμερικάνικη Δημοκρατία από πλευράς ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας. Οι ΗΠΑ που προβάλλουν ως χώρα “υπόδειγμα” της Δημοκρατίας και διεξάγουν πολέμους με το πρόσχημα “εξαγωγής” Δημοκρατίας, άλλα πράγματα δείχνουν με την ανεμπόδιστη κατάληψη του Καπιτωλίου το βράδυ των Φώτων. Είναι μια ξεκάθαρη υπόμνηση, πως η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Η Δημοκρατία δεν είναι σαν τους νόμους της φυσικής, αντίθετα θέλει διεύρυνση και πρώτα απ’ όλα υπεράσπιση και προστασία.

                                                       Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)