Μεγάλη γιορτή στο Μάραθο Αγράφων

15048

Και φέτος στο Μάραθο Αγράφων πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πανηγυρική θεία λειτουργία στη λαμπρή εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε τους προσκυνητές να τιμήσουν για άλλη μια χρονιά τη σύναξη των αρχαγγέλων. Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός και ο Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής.

Στην εκκλησία αυτή βαφτίστηκε ο «αετός» των Αγράφων, ο πρωτοκλέφτης  Αντώνης Κατσαντώνης ( Μακρυγιάννης ) από τον καπετάν’   Βασίλη Δίπλα. Μέχρι και σήμερα μάλιστα σώζεται και το στασίδι που καθόταν όταν εκκλησιάζονταν.

Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1591.  Άριστοι τεχνίτες της εποχής τους ήταν ο Γεώργιος Γεωργίου και Γεώργιος Αναγνώστου οι οποίοι ανέλαβαν την οικοδόμηση του ναού. Είναι Βασιλικού ρυθμού, λιθόχτιστος με τρούλο και με σχιστόπλακες στη σκεπή, η οποία έχει εσωτερικούς διαδρόμους. Στο κάτω μέρος της εκκλησίας υπάρχουν πολεμίστρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αριστουργήματα τέχνης είναι οι σπάνιες τοιχογραφίες, οι εικόνες του τέμπλου της από το 1771 και τα ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια.

Το 1983 η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη Μαράθου ανακαινίστηκε με την συνδρομή των απανταχού Μαραθιωτών.