Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα το πρωί της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου 2020, φέρνοντας μαζί του θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Πολλές ήταν οι ζημιές που προξένησε ο «Ιανός» κυρίως στα νησιά του Ιονίου, όμως στη «δίνη του» φαίνεται πως παρέσυρε και μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Ξεριζωμένα δένδρα, κατεστραμμένες καλλιέργειες, γήπεδα πνιγμένες σε τόνους λάσπης, ζημιές σε σπίτια και τα καταστήματα είναι μερικά από τα προβλήματα που προκάλεσε ο «Ιανός». Οι πληγές της Στερεάς Ελλάδας είναι πολλές, κυρίως στη Λαμία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Λιανοκλαδίου. Όσον αφορά τη γειτονική Θεσσαλία και κυρίως την πόλη της Καρδίτσας και του Μουζακίου, οι καταστροφές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς ρεύμα, πνιγμένους στη λάσπη και χωρίς δρόμους, οι οποίοι κόπηκαν στα δύο! Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των πλημμυρισμένων σπιτιών στην Καρδίτσα ανέρχεται στις 5.000. Σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι από τη θεομηνία αυτή στην Καρδίτσα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η επόμενη μέρα βρίσκει στους δρόμους μεγάλο αριθμό φορτηγών και εκσκαφέων, αλλά και επιτελεία των Δήμων και των Περιφερειών να προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο, αλλά και να απομακρύνουν από αυλές σπιτιών και δρόμους λάσπη και φερτά υλικά.

Η ετοιμότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρισκόταν σε ετοιμότητα, πραγματοποιώντας συσκέψεις για την οργάνωση των ενεργειών πρόληψης και επιχειρησιακής αντιμετώπισης των φαινομένων. Σε όλες τις συσκέψεις αλληλοενημερώθηκαν οι φορείς για τους ολοκληρωμένους και εν εξελίξει καθαρισμούς ρεμάτων, χειμάρρων και φρεατίων και γενικότερα για τις εργασίες πρόληψης των πλημμυρικών φαινομένων. Περαιτέρω, συμφωνήθηκαν οι κατά σημείο ενέργειες ετοιμότητας, όπως η εφεδρεία οχημάτων της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ και μηχανημάτων των ΟΤΑ για άμεση ενεργοποίηση σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η διαθεσιμότητα κοινωνικής μέριμνας (φιλοξενίας κλπ) για την περίπτωση που αποφασιστεί η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων κάποιας περιοχής. Εξειδικεύτηκε ανά περιοχή το πρωτόκολλο ενεργειών για την πιθανή ανάγκη απεγκλωβισμού κατοίκων και γενικότερα κατασταλτικών επεμβάσεων. Τέλος, αναδείχθηκε ως εξαιρετικά κρίσιμη η γνωστοποίηση σε όλους τους πολίτες των οδηγιών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας,της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αυτές διαμορφώνονται και εκδίδονται παράλληλα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παρ’ όλη την ετοιμότητα και την ενημέρωση των πολιτών στη Λαμία κινδύνευσαν άνθρωποι καθώς μέσα σε λίγες ώρες η περιοχή δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού.

Οι καταστροφές σε Καρπενήσι

Το Καρπενήσι δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τον κυκλώνα «Ιανό», καθώς ζημιές προκλήθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, ενώ έκλεισε και ο δρόμος στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 15η έως την 24η χ/θ. Ο Δήμος Καρπενησίου μάλιστα προέτρεψε δημότες και επισκέπτες να επικοινωνήσουν με την Τροχαία σε περίπτωση μετακίνησή τους. Η δήλωση του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη για τις καταστροφές στο Καρπενήσι «Ο Ιανός πέρασε και όπου χρειάστηκε, με άμεση παρέμβαση, δώσαμε λύσεις έτσι ώστε κανένας δημότης να μην αποκλειστεί και να μη μείνει χωρίς νερό.Από αύριο, προχωράμε στην αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο Ιανός. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους δούλεψαν στην πρώτη γραμμή.»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Άγραφα – Κινδύνεψε ασθενής από το Τροβάτο

Όσον αφορά τα χωριά των Αγράφων πολύ μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στα χωριά Βραγκιανά και Κουστέσσα, ενώ εξίσου μεγάλες είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο. Επίσης, από τον κυκλώνα «Ιανός» δεν γλίτωσε η γέφυρα Κακού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί η γέφυρα που συνδέει με την Αγία Παρασκευή και το Βαλάρι. Οι καταπτώσεις και οι καταρρεύσεις δρόμων είναι πολλές και αυτό που απασχολεί το Δήμο και την Περιφέρεια είναι να έχουν όλοι οι οικισμοί τουλάχιστον μια οδική πρόσβαση. Για το λόγο αυτό οι φορτωτές του Δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούσαν όλο το Σαββατοκύριακο και με περισσότερα μηχανήματα έργου, ώστε να το επιτύχουν. Η θεομηνία αυτή παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή ενός ασθενούς από το Τροβάτο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αποκλείστηκε στο χωριό Οξυά, λόγω καθίζησης του εδάφους διακόπτοντας τη σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά. Ο ασθενής χρειαζόταν άμεσα την φαρμακευτική αγωγή και  δεν ήταν εφικτό να μεταβεί σε φαρμακείο. Η λύση δόθηκε  από τον αντιδήμαρχο Ηλία Μάκκα και τον πρόεδρο της κοινότητας Τροβάτου Χρήστο Τσιτσικάο, οι οποίοι διένυσαν με τα πόδια, απόσταση τριών χιλιομέτρων (3) στον οικισμό Πετρίλια και συναντήθηκαν με τον ασθενή στον οποίο και δώσανε την φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του.

Τις πληγείσες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας των Αγράφων επισκέφτηκαν την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Ηλίας Μάκας, κ. Γιώργος Αθανασίου, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας Αγράφων κ. Νίκος Γκορόγιας και από την πολιτική προστασία ο κ. Μπίκας. Ο Δήμος Αγράφων θα ζητήσει από την Περιφέρεια Στερεάς και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να χαρακτηριστεί η δημοτική ενότητα Αγράφων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης δήλωσε; «Πέρα από την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, προσδοκούμε στην στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης  για να αντιμετωπίσουμε την πολύ δύσκολη κατάσταση».