Με εντάσεις ολοκληρώθηκε η ψήφιση προϋπολογισμού 2019 του Δήμου Αγράφων

2042

Στη διόρθωση του σχεδίου προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων έτους 2019 του Δήμου Αγράφων προέβη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αυτού μετά την γνώμη του παρατηρητηρίου, για το οικονομικό έτος 2019. Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε ότι, δεν έχει εγγραφεί στο σκέλος των εξόδων η απόδοση της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών ποσό 136.160,00€, ενώ αντίστοιχα έχει εγγραφεί ποσό στον πίνακα των εσόδων. Η αλλαγή αυτή είναι καθαρά θέμα σωστής απεικόνισης των κωδικών αριθμών του Π/Υ του σκέλους των εξόδων έτους 2019 και δεν επιφέρει αλλαγές σε αυτόν όπως καταρτίστηκε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και ενσωματώθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, η αλλαγή αυτή δεν συνδέεται με την ανωτέρω παρασχεθείσα γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, και υπέβαλε αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ψήφισή του. Ένταση όμως, προκάλεσε η ψήφιση του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τόλης Γεώργιος και κ. Κατσιφός Ευάγγελος καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, αρνήθηκε την ψήφιση αυτού ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διώτης Σωτήριος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Δήμαρχο κ. Μπαμπαλή, τονίζοντας πως δεν επέφερε πραγματική ανάπτυξη. Απόσπασμα του λόγου του κ. Διώτη:
‘’Ασφαλώς και συμφωνώ σε όλα. Θα σταθώ και θα προσπαθήσω, τουλάχιστον ο επόμενος προϋπολογισμός να διακρίνεται από πραγματική ανάπτυξη. Είχε μιλήσει και ο Δήμαρχος στον πρώτο ή το δεύτερο προϋπολογισμό, νομίζω ήταν ο πρώτος που εγώ δεν ψήφισα και ίσως ήμουνα ο μόνος που δεν ψήφισα…. έκανα το ερώτημα πόσα λεφτά έβαλες Δήμαρχε, πόσα λεφτά βάλατε για τη μελισσοκομία; Γιατί εκπροσωπώ και τους μελισσοκόμους. Είναι προϊόν διαβούλευσης; Ποιους διαβουλευτήκατε, τι κάνατε; Δεν θα διαβουλευτούμε ένα σύλλογο, θα φτιάξουμε πολλούς συλλόγους, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της θητείας μας. Τελειώνει η θητεία, ψηφίζουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό και εγώ πάνω σε αυτό θέλω να δω τι έγινε, τι συνέβη; Δεν συνέβη τίποτα απολύτως…Μπορούσαν πολλοί συνδημότες μας να κάνουν εισόδημα, κάποιοι που δεν έχουν, λίγο ή πολύ ανάλογα με όποια επιχείρηση στήνανε, και εκεί δεν τους βοηθήσαμε πραγματικά. Κάναμε ένα σεμινάριο στην Παλαιοκατούνα, συνδιοργανώσαμε ένα σεμινάριο και πληρώθηκε μετά από ενάμιση χρόνο … Ασφαλώς, δεν συνδιοργανώσαμε ξανά και ασφαλώς δεν θα το επιχειρήσω ξανά. Όμως, δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτά τα σημεία. Θα πρέπει, πράγματι υπήρχε μια συνοχή του Συμβουλίου, μια σύνθεση του Συμβουλίου πάρα πολύ καλή. Και πράγματι ο Δήμαρχος επέλεξε για τους λόγους του μια κλειστή ομάδα, όπως είπε και ο προηγούμενος συνάδελφος, να ασκήσει τη διοίκηση… Θα έπρεπε αυτό το μεσοδιάστημα που διοικήσατε να αφουγκραστείτε, να διαβουλευτείτε, να μην χαλάσετε την επιτροπή διαβούλευσης, να ακούσετε, να αφουγκραστείτε όλους και μέσα από αυτά να σχηματίζεται προϋπολογισμός ο οποίος θα ήτανε προϋπολογισμός προσφοράς στους δημότες. Είμαι ο πρώτος που είχαμε μεγάλη αντιπαράθεση ας πούμε για την «Βοήθεια στο Σπίτι». Και ξέρετε για εμένα πόσο σημαντικό είναι.. Δεν δείξαμε αυτό το κοινωνικό πρόσωπο. Ήμουνα από αυτούς που είπε να βάλουμε περισσότερα λεφτά σε αυτούς που είχαν πρόβλημα. Δεν το δείξαμε αυτό το πρόσωπο…δεν θα ψηφίσω αυτόν γιατί δεν είναι προϊόν διαβούλευσης. … Δεν ψηφίζω»
Με αποθεματικό 143.225,72 ευρώ και συνολικά έξοδα 12.447.325,85 ευρώ ψηφίστηκε ύστερα από την διαμόρφωση ο προϋπολογισμός για το έτος 2019.