Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου, αλλά και το άνοιγμα τους προς το κοινό, ο Δήμος Καρπενησίου τίμησε τη γιορτή με ένα συνοπτικό βίντεο, με εικόνες από τα 16 μουσεία του δήμου και προτείνοντας μια σύντομη περιήγηση μέσω του βίντεο που δημιούργησε ειδικά για να τιμήσει τη φετινή γιορτή.

Τα 14 ήδη ενεργά μουσεία: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, Μουσείο Βουνού, Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης Βουτύρου, Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού, Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Παλιού Μικρού Χωριού, Μουσείο Ι.Μ. Δομιανών, Καραπιπέρειο Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας – Μουσείο Κων/νου και Αλέξανδρου Τσάτσου, Φαρμακιδειο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Δομνίστας Ευρυτανίας, Κειμηλιαρχείο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κορίτσας, Μουσείο Ι.Μ. Προυσού, Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού, Λαογραφικό Μουσείο Τόρνου, Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου και τα 2 υπό κατασκευή: Κειμηλιαρχείο Φουρνάς και Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατίας Ιστορίας Βελωτας, περιλαμβάνονταν στο βίντεο.

Χαρακτηριστικό για τις προθέσεις του δήμου σε σχέση με την επένδυση στον πολιτιστικό τουρισμό, ήταν το μήνυμα του βίντεο: ‘O πολιτισμός είναι ζωντανός οργανισμός’, καθώς επίσης και η εισαγωγή του, που ανέφερε χαρακτηριστικά: ‘‘Στηρίζουμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στη μετά COVID 19 εποχή. Eμείς στο Δήμο Καρπενησίου πιστεύουμε στην αξία του πολιτισμού και θεωρούμε τα μουσεία μας ως βασικούς φορείς μνήμης, πολιτιστικής ανταλλαγής και κληρονομιάς. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις τους με το κοινό και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον και συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη πολιτιστική γιορτή, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που διοργανώνεται από την ICON και φέτος με θέμα: ‘Το μέλλον των μουσείων. Αναστοχασμός και επανεκκίνηση’.

Ασπρόπυργος
Δομνίστα
Κορυσχάδες
Μεγάλο Χωριό