Μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Στη Βάλια Κάλντα.. Στον σημαντικότερο οικολογικό πνεύμονα… Τόπος απόλυτης προστασίας όμως αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο στα λόγια.

Σε μία περιοχή που ανήκει διοικητικά στο Νομό Γρεβενών, βαριά μηχανήματα ανοίγουν δρόμους και στήνουν εργοτάξια.

Οι καταγγελίες μαζί με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα έρχονται από λίγους κατοίκους χωριών των Γρεβενών που έκαναν το οδοιπορικό και εκφράζουν την οργή τους για την καταστροφή που έχει συντελεστεί ήδη αλλά και εκείνη που θα ακολουθήσει.

ΤοEpiruspost επικοινώνησε μαζί τους και όπως ανέφεραν ήδη έχει καταστραφεί μέρος του δάσους για την διάνοιξη δρόμου αρκετών χιλιομέτρων ο οποίος καταλήγει στα υδατορέματα.

Η φωνή τους δεν έφτασε ποτέ στις αρχές της περιοχής. Οι πληροφορίες που έχουν αναφέρουν ότι έχουν αδειοδοτηθεί μικρά υδροηλεκτρικά και ως εκ τούτου ανοίγουν οι δρόμοι και ετοιμάζονται εργοτάξια στην καρδιά του εθνικού δρυμού.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • valia kalnta1

Το μόνο που ζητούν είναι η προστασία του τόπου τους. Ενός τόπου διεθνούς φήμης για την σπάνια χλωρίδα, ένα από τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής.

Η Βάλια Κάλντα διασώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν η ΔΕΗ τότε σχεδίαζε υδροηλεκτρικό έργο στο Αρκουδόρεμα. Οι σφοδρές αντιδράσεις που είχαν ακολουθήσει ματαίωσαν τα έργα.

Αν οι πληροφορίες των κατοίκων αληθεύουν αυτή την φορά, τα υδροηλεκτρικά βρήκαν θέση στα ρέματα του εθνικού δρυμού.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • valia kalnta2

Η παρουσία βαρέων μηχανημάτων και εργοταξίων θα πρέπει να δικαιολογηθεί και να απαντηθεί με σαφήνεια.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη χωρίς μέχρι στιγμής την παραμικρή επίσημη αντίδραση. Η Βάλια Κάλντα πρέπει να προστατευθεί από κάθε παρέμβαση και σίγουρα κανένα υδροηλεκτρικό, ούτε μικρό, ούτε μεγάλο μπορεί να έχει θέση σε μια τέτοια περιοχή.

epiruspost.gr