Εκδήλωση για την Υγεία πραγματοποίησαν στις 16 Απριλίου οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της Στερεάς Ελλάδας. Βασικοί ομιλητές τους ήταν: Ανδρέας Ξανθός βουλευτής, τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π. Σ και πρώην Yπουργός Yγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, γιατρός του ΕΣΥ  πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας και Σταμάτης Βαρδαρός πρώην Eιδικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π. Σ. «ως ένα οραματικό και ρεαλιστικό σχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας και κατατέθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, για ένα νέο δημόσιο σύστημα καθολικής κάλυψης και φροντίδας» όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της παράταξης.

Ο κεντρικός στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι ένα νέο καθολικό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα μειώνει το κόστος υγείας σε χρόνο και χρήμα για τον ασθενή και θα δίνει βάρος στην πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού επεμβαίνοντας εγκαίρως στους κρίσιμους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Με Βασικές Παρεμβάσεις:

-Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.

-Δίκτυο Ολοκληρωμένης Υγειονομικής και Ψυχοκοινωνικής Φροντίδας με επίκεντρο την Κοινότητα που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

-Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που «θωρακίζουν» θεσμικά το χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών υγείας και δεν επιτρέπουν τη διαιώνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς.

-Θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ – νέος Χάρτης Υγείας της χώρας. Νέοι Οργανισμοί ΥΠΕ-Νοσοκομείων-ΚΥ, δημοκρατική τομή στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικήσεων των νοσοκομείων.

-Υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων – σταδιακή κάλυψη δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης παιδιών και ενηλίκων από τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους.

-Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ με δέσμη κινήτρων) για την αντιστροφή του braindrain, τη συγκράτηση ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα και την πλήρη κάλυψη με ειδικευμένους γιατρούς των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

-Επικουρική-συμπληρωματική προς το ΕΣΥ λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης. Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, με βάση καθορισμένες ανάγκες ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

-Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ειδικά, σχετικά με την επόμενη μέρα της Δημόσιας Υγείας, υπογραμμίστηκαν κρίσιμες προτεραιότητες, όπως, η γενναία ενίσχυση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμός, μισθοί, κίνητρα, δημόσια χρηματοδότηση) αλλά και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, μέχρι την αποθεραπεία-αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα, τη στοματική υγεία, την Ιατρική της Εργασίας και την αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση των απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων.

Τονίστηκε, δε, πως το σχέδιο και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία, μπορούν να εγγυηθούν ότι θα προκύψει μια σοβαρή «παρακαταθήκη» μετά την πανδημία, ότι θα ενισχυθεί σε μόνιμη βάση το ΕΣΥ και η Δημόσια Υγεία στη χώρα, και ότι θα υπάρξει μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα από τη διεύρυνση του φάσματος και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη.

Ειδικότερα για τα ΑΜΕΑ, σειρά προτάσεων κατατέθηκαν όπως: κινητή ομάδα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για όλες τις αναπηρίες, προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού όπως έργο θεραπευτές, επισκέψεις κατ’οίκον για βοήθεια, στήριξη, διαχείριση κρίσεων στους γονείς

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων. Πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις πολύτιμες απόψεις και προτάσεις τους πρόεδροι ιατρικών, φαρμακευτικών και οδοντιατρικών συλλόγων της Στερεάς, διευθυντές Κέντρων Υγείας, πρόεδροι σωματείων εργαζομένων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Στερεάς, πρόεδροι κοινωνικών φορέων και συλλόγων ασθενών.

Από την Ευρυτανία κατέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές προτάσεις, ο Σταύρος Κουταλιανός πρώην Διοικητής  Γ.Ν. Καρπενησίου και η Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα πρόεδρος συλλόγου ΑΜΕΑ.

Κλείνοντας το δελτίο τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας τονίζει: «Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την κατάθεση των πολύτιμων εμπειριών και των προτάσεών τους αλλά και για τη σημαντική συμβολή τους στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας».