Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των Εσπερινών, δίνοντας όπως κάθε χρόνο πρώτο το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Τις υπόλοιπες μέρες οι υποψήφιοι θα ακολουθήσουν τα μαθήματα για κάθε μία από τρεις ομάδες προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.

Συγκεκριμένα οι μαθητές των ΓΕΛ τη Τρίτη 6 Ιουνίου θα εξετασθούν τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και η Βιολογία, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, τα Λατινικά, η Χημεία και η Πληροφορική και την Δευτέρα 12 Ιουνίου, η Ιστορία, η Φυσική και η Οικονομία. Από την άλλη οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 1 Ιουνίου με τα Νέα Ελληνικά και το Σάββατο 3 Ιουνίου με τα μαθηματικά. Στη συνέχεια θα εξετασθούν στα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Ειδικότερα, την Τετάρτη 7 Ιουνίου θα εξεταστούν σε: Ανατομία – Φυσιολογία II, ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, την Παρασκευή 9 Ιουνίου τα Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο, Ηλεκτροτεχνία 2 και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης. Το Σάββατο 10 Ιουνίου θα εξεταστούν τα Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, ΑΟΔ και Στοιχεία Μηχανών, την Τρίτη 13 Ιουνίου τα Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυτικές Μηχανές και Ναυσιπλοΐα ΙΙ. Τέλος την Πέμπτη 15 Ιουνίου θα εξεταστούν τα Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Ψηφιακά Συστήματα και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, και την Παρασκευή 16 Ιουνίου τα Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες έως τις 8 π.μ. καθώς στις 8:30 π.μ. θα ξεκινάει η εξέταση.

Τα Γυμνάσια

Αναφορικά με τα Γυμνάσια ημερήσια, εσπερινά και ειδικά τα μαθήματα για το καλοκαίρι ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα στις 29 Μαΐου 2023, ενώ από την Πέμπτη ξεκινά η διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων. Τα μαθήματα στα λύκεια ολοκληρώθηκαν στις 19 Μαΐου 2023 ημέρα Παρασκευή, ώστε να ετοιμασθούν οι αίθουσες για τις εξετάσεις των πανελληνίων. Να θυμίσουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ στις 16 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των ειδικών μαθημάτων για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, των οποίων η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου ημέρα Σάββατο και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη.

Μειωμένοι οι υποψήφιοι

Μειωμένος είναι και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων στην Ευρυτανία άγγιζε τους 122, ενώ τη φετινή χρονιά ο αριθμός φτάνει μόλις του 108. Συγκεκριμένα, 52 είναι οι υποψήφιοι του ΓΕΛ Καρπενησίου, 41 του ΕΠΑΛ Καρπενησίου, 2 υποψήφιοι από τις Λυκειακές Τάξεις της Γρανίτσας, 8 από τις Λυκειακές Τάξεις του Ραπτοπούλου, 1 από το ΕΠΑΛ Δυτ. Φραγκίστας, 2 από τις Λυκειακές Τάξεις Κερασοχωρίου και 2 από τις Λυκειακές Τάξεις Φουρνάς.

Αναφορικά με τα εξεταστικά κέντρα στην Ευρυτανία όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και φέτος θα είναι δύο. Συγκεκριμένα το ένα κέντρο θα είναι στο Καρπενήσι και ένα στο Ραπτόπουλο, ενώ δε θα δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο στη Γρανίτσα και το Κερασοχώρι. Σχετικά με τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ αυτοί θα εξετασθούν στο Επαγγελματικό Λύκειο.