Πολύ συχνά ακούμε τον όρο Natura σε ρεπορτάζ και άρθρα για το περιβάλλον, την αειφορία και την ανάπτυξη. Στην Ευρυτανία ο όρος αναφέρεται πολύ συχνά και στο θέμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σαν βασικό επιχείρημα για την μη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νομό. Τι είναι όμως οι περιοχές Natura; Πού βρίσκονται στην Ευρυτανία και πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα καταλαμβάνουν; Τι άλλο περιλαμβάνεται στον όρο Natura; Σε ποιο επίπεδο το δίκτυο Natura είναι αναγνωρισμένο στη χώρα μας και επηρεάζει τη νομοθεσία για το περιβάλλον;

Τι είναι το Natura

Το Natura 2000 (Φύση 2000) ιδρύθηκε το 1992 και είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Οι περιοχές Νatura 2000 αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Το δίκτυο Natura 2000 ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ). 443 είναι οι Ελληνικές περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Το δίκτυο Natura καταγράφει τα Εθνικά Πάρκα και τους Εθνικούς Δρυμούς, τους Υγρότοπους, τα ποτάμια, τις λίμνες και τα σπήλαια, τα Μνημεία Φύσης, τα Φυσικά Καταφύγια Άγριων Ζώων, την χλωρίδα και την πανίδα στα δάση της χώρας μας. Επίσης καταγράφει στοιχεία τα την βιοποικιλότητα, το βιοκλίμα, τη σεισμικότητα των Ελληνικών περιοχών και τις κλιματολογικές συνθήκες κατά τόπους. Όλα τα παραπάνω καταγράφονται σε χάρτες του δικτύου με όλη την Ελληνική επικράτεια.

Το δίκτυο Natura στην Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία υπάρχουν δυο ζώνες Natura, η μια στα Όρη των Αγράφων με έκταση 39,062 εκτάρια και η άλλη στο Όρος Βελουχίου με πολύ μικρότερη έκταση στα 3,408 εκτάρια.

Στα Μνημεία Φύσης Natura ανήκει το υπεραιωονόβιο κυπαρίσσι εντυπωσιακού μεγέθους στην Πρασιά του Δήμου Αγραφων. Συνδέεται με επαληθευθείσα προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού: «Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή η Ελλάδα θα ελευθερωθεί. Αν ξεραθεί από κάτω δεν θα ελευθερωθεί».

Στα Καταφύγια καταγράφονται η περιοχή Τουρνέσι-Σταυρός (Σταυροπηγίου-Κρικέλλου-Στάβλων), Κοκκάλια-Κερασιά-Πετράλωνα-Αγκάθι (Σταυροπηγίου-Κρικέλλου), Βούζια- Καπνοράχη (Φουρνών-Χοχλιά), Ρόβια-Καραβάκι-Ροβόλακκα (Καρπενησίου), Δημοτικά Διαμερίσματα Κορυσχάδων και Βουτύρων Δήμου Καρπενησίου, Βελούχι-Αγ. Τριάδας, Μάρτσα-Κοκκινόβρυση (Κλειστού) και Προυσός στο Δήμο Καρπενησίου και Βίνιανη-Μαραθιά (Κερασοχωρίου-Φραγκίστας), Άγ. Νικόλαος (Μοναστηράκι), Γρανίτσα-Τοπόλιανα-Λεπιανά-Λιθοχώρι, Βαρβαδιάδας (Ιδιωτ. Δάσος Κατσιφού), Δημ. Δάσος Αγράφων-Καμάρια, Μπεσιώτη-Μέγδοβα-Λαχανόρεμα (Μαυρομάτας), Τσούκα Σάκκα-Ασπρόρεμα στο Δήμο Αγράφων. Στην Ευρυτανία δεν καταγράφεται κανένα Εθνικό Πάρκο ή Δρυμός ή Υδρότοπος (;).

Τι ισχύει σε σχέση με τη νομοθεσία και τις περιοχές Natura

Στις 30 Μαρτίου 2020, 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στέλνουν κοινή επιστολή προς το ΥΠΕΝ για την αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να προχωράει προς την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και μέσα σε συνθήκες καραντίνας λόγω της πανδημίας από τον ιο covid19. Δυστυχώς η κυβέρνηση στις 5 Μαΐου 2020 ψηφίζει το νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά ακυρώνει την προστασία των περιοχών Νatura 2000.