Όλες οι δράσεις για τον τουρισμό και τα έργα υποδομής

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων του Δήμου Αγράφων στα πλαίσια του σχεδίου του ψηφιακού μετασχηματισμού του, καθώς και στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Τουρισμός

Όσον αφορά την προβολή του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου προτάθηκε η ανάπτυξη Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων για την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, που θα περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν την πολιτιστική και την τουριστική προβολή του Δήμου Αγράφων. Ακόμη προτάθηκε η ανάπτυξη Πολιτιστικής και Τουριστικής Διαδικτυακής Πύλης, που θα περιέχει συγκεντρωμένες πληροφορίες και υπηρεσίες, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου του Δήμου. Κύριο μέλημα της διαδικτυακής Πύλης θα είναι να αποτελέσει μια μόνιμη στάση στους επισκέπτες, βοηθώντας τους να ενημερώνονται ταχύτατα για πολιτιστικά και τουριστικά θέματα που τους ενδιαφέρουν(βίντεο, φωτογραφίες).Προτάθηκε επίσης η εφαρμογή εικονικής ξενάγησης. Ο χρήστης ενεργοποιώντας τη διαδρομή που τον ενδιαφέρει, θα μπορεί να παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο του σημείου της διαδρομής που έχει επιλέξει, καθορίζοντας ο ίδιος την πορεία κίνησης, τις γωνίες θέασης, την μεγέθυνση και την απόσταση παρατήρησης.Η εφαρμογή Πανοραμικής Επισκόπησης σημείων ενδιαφέροντοςθα επιτρέπει την πανοραμική επισκόπηση επιλεγμένων περιοχών. Ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί εικονικά και να παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και η εφαρμογή εναέριας περιήγησης θα παρέχει αεροβιντεοσκοπήσεις υψηλής ποιότητας και υψηλής ανάλυσης. Επίσης μέσω άλλης εφαρμογής θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να λαμβάνει πληροφορίες απευθείας στη φορητή συσκευή του για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τις παραλίες, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αξιοθέατα, τη διασκέδαση και τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Έργα υποδομής

Σχετικά με τα έργα υποδομής προτάθηκε η ανάπτυξη Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων για την παρακολούθηση των έργων υποδομής. Τα δεδομένα που θα εισαχθούν στη γεωγραφική βάση δεδομένων θα αφορούν σε στοιχεία της σύμβασης ή των προδιαγραφών. Η εφαρμογή διαχείρισης των έργων υποδομής θα επιτρέπει σε εξουσιοδοτημένους χρήστες τη διαχείριση (προσθήκη, τροποποίηση, διαγραφή), των περιγραφικών χαρακτηριστικών των έργων υποδομής στο Δήμο Αγράφων. Επίσης προτάθηκε η ανάπτυξη Διαδικτυακής Χαρτογραφικής Εφαρμογής προβολής των έργων υποδομής που θα επιτρέπει την απεικόνιση των διαθέσιμων πληροφοριών των έργων υποδομής πάνω σε κατάλληλο ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο.Επιπλέον το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει Υπηρεσία Εικονικής Υποβοήθησης (Εικονικός Βοηθός), η οποία θα βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό την καλύτερη πολυκαναλική εξυπηρέτηση τόσο των υποψηφίων επισκεπτών όσο και των πολιτών γενικότερα. O εικονικός βοηθός θα μπορεί να απαντά σε γραπτά ερωτήματα που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της διαδικτυακής πολιτιστικής και τουριστικής πύλης, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.