Ομιλητής ο Καρδαμπίκης στο Συνέδριο για το δημογραφικό από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

1171

Εκδήλωση για το δημογραφικό πραγματοποίησε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκου Παπανδρέου. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

Συμμετείχαν οι: Ιράτσε Γκαρσία, Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βιντεοπαρέμβαση), Νίκος Παπανδρέου, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ροβάνα Πλάμπ, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του S&D, αρμόδια για το Δημογραφικό, (Βιντεοπαρέμβαση), Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών – Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων, Marcos Ros Sempere, Ευρωβουλευτής του S&D, Συντονιστής της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (Βιντεοπαρέμβαση)

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ως ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος Αγράφων αποτελείται από 32 χωριά, 160 οικισμούς. Αναπτύσσεται από την κοιλάδα του Αχελώου μέχρι τον Μέγδοβα ή Ταυρωπό και από τη λίμνη Κρεμαστών μέχρι τη λίμνη Πλαστήρα. Εντός του δήμου Αγράφων, για να πάει κανείς από το ένα χωριό στο άλλο, πρέπει να κάνει 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο. Με τον Νομό Καρδίτσας επικοινωνούμε μόνο με χωματόδρομους. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική κατεύθυνση, για να λυθούν κάποια προβλήματα, απλώς αυτό που θέλω να πω είναι πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ό,τι είναι σε άλλες περιοχές. Είναι η 2η φορά που εκλέγομαι δήμαρχος. Την πρώτη φορά που εκλέχτηκα κάναμε μία προσομοίωση της πραγματικότητας. Οι μαθητές των σχολείων μειώνονται συνέχεια, οι κηδείες καθημερινό φαινόμενο, οι γεννήσεις πολύ λιγότερες. Οπότε αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις.

Πρώτον, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να στηρίξεις τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη εκεί, να κάνεις τα πάντα, για να μείνουν και να μην τους απογοητεύεις. Η κύρια απασχόληση στα δικά μας τα χωριά είναι η κτηνοτροφία. Προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τους ανθρώπους, για να κάνουμε συνεταιρισμούς. Καταφέραμε να κάνουμε έναν συνεταιρισμό, τους Μελισσοκόμους, ο οποίος πάει πάρα πολύ καλά. Οι κτηνοτρόφοι πάνε πιο δύσκολα, υπάρχει μία διάχυτη απογοήτευση, διότι οι λύκοι έχουν διαλύσει τους κτηνοτρόφους, οπότε σιγά σιγά εγκαταλείπεται το επάγγελμα. Να σας πω, όμως, τι ευτύχημα συμβαίνει  στον δήμο Αγράφων… Με το πρόγραμμα HOPEgenesis έχουν γεννηθεί 53 παιδάκια από το 2018, περιμένουμε και δύο ακόμα πολύ σύντομα κι έγινε κι ένας παιδικός σταθμός. Όλα τα παιδάκια έχουν ένα πρόγευμα, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δωρεάν γεύμα από τον Δήμο, για να έχουν ένα κίνητρο να μείνουν εκεί, να μην αλλάζουν συνέχεια περιοχή. Επιπλέον, οι πρώτοι από τα παιδάκια που πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο βραβεύονται με ιδιωτικές χορηγίες.

Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα για τις ηλικίες 55-76 μέσω του ΟΑΕΔ με 75% επιδότηση. Έχουμε απασχολήσει γύρω στα 40 άτομα που μένουν εκεί κι έχουν δοθεί πάνω από 600.000 ευρώ στην τοπική κοινωνία. Όταν πήγαμε στο Μέγαρο Μαξίμου 32 δήμαρχοι, είπα στον πρωθυπουργό να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα για νέες ηλικίες, και μάλιστα για νέες γυναίκες θα ήταν ακόμη καλύτερο, γιατί υπάρχει άλλος αέρας. Είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και πιέζουμε για γίνει πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν 20 νέοι επιστήμονες. Τώρα πηγαίνω και σε ένα άλλο θέμα, για να μιλήσω για μία κοροϊδία που επικρατεί. Διορίζουμε γιατρούς, το υπουργείο προκηρύσσει θέσεις, αλλά δεν πηγαίνει κανένας. Οπότε το πρόβλημα παραμένει.

Έκανα μία πρόταση, η οποία απορρίφθηκε. Αυτή η πρόταση αναφέρεται στην παρουσία μίας κινητής μονάδας υγείας με μία/έναν γιατρό και μία/έναν νοσηλεύτρια/νοσηλευτή που πηγαίνει στη γιαγιά, στον παππού στο χωριό, της/του παρέχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ο γιατρός κρατάει ιατρικό φάκελο, οπότε για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον υπάρχει ιστορικό. Αυτό είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα που θα μπορούσε να αναστήσει την ελληνική επαρχία. Ζητάμε να ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές, ας είναι και νησιωτικές. Συγχρόνως, ζητάμε να γίνει βελτίωσης της ταχύτητας του internet, το οποίο ξεκίνησε στα χωριά μας μόλις μετά την καραντίνα. Το κυριότερο είναι να κρατήσουμε τους ανθρώπους που είναι εκεί και να επιστρέψουν οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί δηλαδή που έχουν ένα σπίτι στο χωρίο, οπότε ζητάμε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες. Πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα. Να υπάρξουν πολιτικές, έχουμε τη μεγαλύτερη λίμνη και δεν έχει γίνει καμία επένδυση!»