Ο επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά, γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πριν αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης  στην Τουρκία, μετά τον θάνατο του πατέρα του στα 1982. Ο πατέρας και ο παππούς του, Τούρκοι υπήκοοι, γεννήθηκαν κι έζησαν στην Καβάλα, ως καπνέμποροι με υποκαταστήματα και αποθήκες καπνού στην Τουρκία.

Ο Οσμάν Καβαλά θα μπορούσε να διάγει μια πλούσια και άνετη ζωή χωρίς προβλήματα και διωγμούς από το τούρκικο καθεστώς και προσωπικά απ’ τον τούρκο σύγχρονο Σουλτάνο. Ο ίδιος σταδιακά αφιερώθηκε στον εκδοτικό τομέα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Το 1982 ιδρύει τον εκδοτικό οίκο Iletisim και πολύ αργότερα έναν απ’ τους εγκυρότερους της χώρας, ο οποίος εκδίδει βιβλία και περιοδικά αφιερωμένα στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Το ίδρυμα Anadolu kultur, που ίδρυσε το 2002 επιτρέπει στην τουρκική κοινωνία να συζητήσει δύσκολα θέματα, όπως η αρμενική γενοκτονία, μέσω πολιτιστικών προγραμμάτων και πώς η Τουρκία θα γίνει “καλύτερη”. Δηλαδή μια χώρα χωρίς διακρίσεις σε μια στιγμή που η τουρκική κοινωνία παραμένει κολλημένη σε θέματα όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους ή το κουρδικό ζήτημα. Για την υποδοχή εκθέσεων και εκδηλώσεων ο Οσμάν Καβαλά μετέτρεψε μια πρώην αποθήκη καπνού που κληρονόμησε στην Κωνσταντινούπολη σε πολιτιστικό κέντρο που σήμερα ονομάζεται Ντεπό. 

Η επιλογή του να αφιερωθεί σε τέτοια ακανθώδη ζητήματα για την Τουρκία του Ερντογάν, του δίνουν ένα προφίλ, που έχει τροφοδοτήσει σειρά θεωριών συνομωσίας. Ο τουρκικός τύπος του έχει δώσει το προσωνύμιο “κόκκινος δισεκατομμυριούχος”, συγκρίνοντάς τον με τον αμερικανό μεγιστάνα Τζόρτζ Σόρος, που αποτελεί στόχο πολλών αυταρχικών ηγετών στον κόσμο. Ο Ερντογάν τον κατηγορεί ότι είναι εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία και ότι χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες. Ο Καβαλά συνελήφθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Λίγο πριν συλληφθεί τότε είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δήμο Καβάλας για τους δρόμους του καπνού. Παρά την αθώωσή του τον περασμένο Φεβρουάριο δεν αποφυλακίστηκε, διότι αμέσως ετέθη υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016. Οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποφυλάκισή του και ο δικηγόρος του Ιλκάν Κογιουντσού διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι “καμία απόδειξη” δεν υπάρχει που να στηρίζει τις νέες κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του. Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, εξέφρασε τότε την ανησυχία της για την σύλληψη αυτή: “Πολύ ανησυχητική η νέα σύλληψη του Οσμάν Καβαλά  στην Κωνσταντινούπολη. Θα προτείνω  στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να κάνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του”. Ως γνωστόν και συνηθισμένο βέβαια είναι, πως δεν ιδρώνει με τέτοιες εκκλήσεις  το αυτί του Σουλτάνου. Λέτε να συγκινήθηκε τουλάχιστον κανείς από τους διορισμένους υποτακτικούς δικαστές του Ερντογάν από την πρόσφατη κραυγή αγωνίας  της συζύγου του Οσμάν Καβαλά, Αϊσέ Μπουγκρά, κατά την διάρκεια μιας on line συνέντευξής της; “…Η μητέρα του συζύγου μου έχει περάσει τα 90 της και δεν ξέρει αν θα μπορέσει μια μέρα να ξαναδεί το γιό της..”

Όλα αυτά  βέβαια είναι λόγια  για “ώτα μη ακουόντων” στο  σημερινό καθεστώς της Τουρκίας..!                    

                                                         Κώστας Μπουμπουρής

                                                     Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                          (k.boubouris@yahoo.gr)