Στις 2 τρέχοντος μηνός έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων από επιπλοκές του κορωνοϊού ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Μέγιστος Γάλλος, Ευρωπαίος πολιτικός, διορατικός μεταρρυθμιστής και βαθύτατα φιλέλληνας. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1955 βουλευτής στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με το Ανεξάρτητο ρεμπουπλικανικό κόμμα και το 1959 διορίστηκε Υφυπουργός Οικονομικών και σε ηλικία 36 ετών έγινε ο νεότερος Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Κεντρώος, φιλελεύθερος, γοητευτικός, λάτρης της κοσμικής ζωής, κατάφερε στις 24 Μαΐου 1974 να γίνει σε ηλικία 48 ετών, ο νεότερος ηγέτης της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, μέχρι την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην προεδρία το 2017 σε ηλικία 39 ετών. Επί προεδρίας του ακολούθησε κεντροδεξιά πολιτική και η χώρα του αναδείχτηκε ως η δεύτερη οικονομική Δύναμη της Ευρώπης. Η θητεία του σφραγίστηκε από ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού  των υποδομών. Παράλληλα θεσμοθέτησε  την έκτρωση και το διαζύγιο κοινή συναινέσει, ενώ κατάργησε την θανατική ποινή, που εκτελούνταν ακόμη με την μέθοδο της γκιλοτίνας. Η δεκαετία του ΄70 όμως δεν ήταν ευγενική για τους ηγέτες της Δύσης. Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 δημιούργησε τις συνθήκες για ύφεση και πληθωρισμό, που έφερε λιτότητα κι ανεργία. Αυτή η κατάσταση ανατράπηκε στη Δύση, όπως και στην Ελλάδα στις αρχές δεκαετίας του ’80. Ο Ντ’ Εστέν έχασε στις προεδρικές εκλογές του 1981 από τον Φρανσουά Μιτεράν για ελάχιστο ποσοστό. Ήταν η πιο οριακή νίκη στην ιστορία της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας, από τον Φρανσουά Μιτεράν με ποσοστό 50,81%.

Μέγας φιλέλληνας, αποδείχτηκε ο Γάλλος ηγέτης συνδεδεμένος με ειλικρινή πολιτική φιλία με τον Κων/νο Καραμανλή και είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με την οικογένεια  του μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη. Στα 1974 με την πτώση της Χούντας στην Ελλάδα, σε μια συμβολική κίνηση παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το προεδρικό του αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα και ν΄ αναλάβει πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν υπήρξε φανατικός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και θερμός υποστηρικτής της πλήρους ενταξιακής ένωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, ήταν πολέμιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για ένα απλό και μόνο λόγο: “Η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Δεν πρέπει να μπερδεύονται τα πράγματα. Η Ελλάδα εντάχτηκε στην Ε.Ε. Γιατί ήταν χώρα-θεμέλιο της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Δεν μπορούμε να οργανώσουμε την Ευρώπη και ταυτόχρονα να βγούμε έξω απ’ τα σύνορά της. Είναι αντιφατικό και ουδόλως ρεαλιστικό. Πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τις μεγάλες γειτονικές χώρες, κατά κύριο λόγο με την Τουρκία αλλά και την Ρωσία. Όμως κάθε μια ανήκει στο δικό της “σύμπαν” κι εκείνο που οφείλουμε  να πράξουμε, είναι να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους, αλλά επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στο να οργανωθούμε εμείς οι ίδιοι, εμείς οι Ευρωπαίοι της Ευρώπης”.

Λόγια, ιδέες και οράματα από μεγάλους πολιτικούς άνδρες, ευρωπαϊστές, που λείπουν και θα λείψουν μπροστά στις τραγικές συγκυρίες που ζούμε. Όπως του αείμνηστου Γάλλου, Ευρωπαίου και φιλέλληνα Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν..!  

                                                          Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)