Ο γενικός συντονιστής των εκλογών στην Ευρυτανία, κ. Βασίλης Καραμπάς, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τις εκλογές της κεντροαριστεράς

7650

Ο γενικός συντονιστής των εκλογών στην Ευρυτανία, κ. Βασίλης Καραμπάς, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις επόμενες εκλογές…


Ο γενικός συντονιστής της εκλογικής διαδικασίας στην Ευρυτανία, κ. Βασίλης Καραμπάς, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τις εκλογές, για την κεντροαριστερά, αλλά και για το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ε.Π. Την περασμένη Κυριακή, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ηγεσία της νέας κίνησης της κεντροαριστεράς στη χώρα μας, οι οποίες όπως φαίνεται είχαν αρκετά μεγάλη προσέλευση. Στην Ευρυτανία ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμά σας; Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν η αναμενόμενη;

Β.Κ. Η ερώτησή σας αυτή διαβλέπω, και θέλω να πιστεύω δεν κάνω λάθος, ότι είναι ρητορική*, επιβαλλόμενη από τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Γι αυτό και εγώ δράττομαι της ευκαιρίας να σας απευθύνω τις θερμότατες ευχαριστίες μου για τη συμβολή σας  στο να επικοινωνήσουμε μέσω της εφημερίδας σας και της ιστοσελίδα σας, την προσπάθειά μας αυτή με τους πολίτες της Ευρυτανίας – της Ελλάδας και τους απανταχού της Γης Έλληνες.


«…η ανησυχία σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού συστήματος επιτάσσει την ανάληψη ουσιαστικού πολιτικού ρόλου της κεντροαριστεράς – προοδευτικού κέντρου σ’ αυτή τη πολιτική συγκυρία…»


Ε.Π. Εσείς ως γενικός συντονιστής της εκλογικής διαδικασίας στο νομό μας, πώς είδατε την ανταπόκριση των Ευρυτάνων στο νέο αυτό εγχείρημα;

Β.Κ. Ανέλαβα, όπως είπατε, ως συντονιστής στο Νομό μας την όλη αυτή προσπάθεια και δε σας κρύβω ότι δεν είχα φανταστεί τις δυσκολίες αυτής της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίας. Δουλέψαμε συλλογικά για τρεις σχεδόν μήνες  με την δικιά μου ομάδα υποστήριξης, με τους συμπολίτες μας που αυθόρμητα έγιναν εθελοντές για την  εκλογική αυτή  διαδικασία και με τους εκπροσώπους  των υποψήφιων προέδρων του νέου Φορέα. Βρήκαμε απέναντί μας θιασώτες του «παλαιού», επικριτές που σήμερα πανηγυρίζουν, τόσους όσους μπορούσαμε να  προσπεράσουμε γιατί βλέπαμε την ανταπόκριση των πολιτών (χωρίς να μπορούμε να την υπολογίσουμε), βλέπαμε τη στήριξη αυτών που εκτιμούσαν τα βήματα της δουλειάς μας, έβλεπα την επιστημονική επάρκεια και προθυμία των χειριστών μας αλλά πάνω από όλα είχαμε την καθοδήγηση και στήριξη της επιτροπής του Καθηγητή Αλιβιζάτου που γρήγορα καταλάβαμε ότι αποτελεί εγγύηση γι’ αυτό που επιχειρούμε.

Όλα αυτά μαζί με το νέο που θέλω να πιστεύω ότι κομίζει η Κεντροαριστερά δεν άφησαν ασυγκίνητους τους Ευρυτάνες αλλά απεναντίας τους ξεσήκωσαν και το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και την επόμενη Κυριακή.

Ε.Π. Πιστεύετε ότι η νέα αυτή δύναμη της κεντροαριστεράς έχει χώρο και λόγο ύπαρξης στη συγκεκριμένη χρονική αλλά και πολιτική συγκυρία;

Β.Κ. Εάν αναγνώσετε προσεκτικά τις σοβαρές δημοσκοπήσεις, που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από την προσωπική μου άποψη θα διαπιστώσετε ότι η Νέα Δημοκρατία με την σχεδόν απόλυτη συσπείρωση των ψηφοφόρων της απέχει μακράν της αυτοδυναμίας και μεγαλώνει την ποσοστιαία διαφορά της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ λόγω της ελεύθερης πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών της δεύτερης. Εξάλλου ποιος Έλληνας σήμερα δεν διαπίστωσε την αμηχανία, και όχι μόνο, των στελεχών και των τριών αυτών πολιτικών κομμάτων. Εάν αυτό που λέω σας φαίνεται υπερβολικό αναζητείστε από τις σημερινές ενημερωτικές εκπομπές όλων των ΜΜΕ αλλά και κατά ένα παράδοξο τρόπο και από τις εκπομπές life style τις θέσεις τους αλλά και τη στάση τους και αφού τις δημοσιεύσετε είμαι στη διάθεσή σας να ξανασυζητήσουμε το θέμα.

Όλη η προαναφερόμενη ανησυχία σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού συστήματος επιτάσσει την ανάληψη ουσιαστικού πολιτικού ρόλου της κεντροαριστεράς – προοδευτικού κέντρου σ’ αυτή τη πολιτική συγκυρία. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς επίσης ότι ένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό του αποτελέσματος των εκλογών είναι ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να αποτελέσει δεκανίκι κανενός. Γιατί, κατά την άποψή μου, σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε μάρτυρες δραματικών για τη χώρα και την οικονομία πολιτικών  εξελίξεων. Έτσι κι αλλιώς οι  «αντάρτες» πάντα από τα βουνά ξεκινούσαν τον «πόλεμο» και δεν θα εξαιρούσα τον εαυτό μου για συμμετοχή σ΄ αυτόν.

Φώτο από τα εκλογικά κέντρα για της Κεντροαριστεράς στις 12 Νοεμβρίου 2017

Ε.Π. Πρόκειται κατά τη γνώμη σας για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή έστω για μια διάδοχη κατάσταση; Έχει να προσφέρει κάτι καινούριο στον ελληνικό λαό;

Β.Κ. Εάν επρόκειτο για ένα νέο ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δεν είχε κανένα λόγο να προβεί σε αυτό το νέο εγχείρημα. Εξάλλου αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε να προσφέρει κάτι καινούργιο στους άνεργους νέους, στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην οικονομία των νοικοκυριών και της χώρας μας  είναι σίγουρο ότι το όλο εγχείρημα της Κυριακής που μας πέρασε δεν θα είχε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, απ΄ όσο μπορώ να αναγνώσω, δύο άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του αποτελέσματος είναι αφενός μεν η προσδοκώμενη ελπίδα και αφετέρου η τελευταία ευκαιρία που προσφέρεται για σοβαρή επιτέλους διακυβέρνηση της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση ο πρώτος που θα ανοίξει τη πόρτα εξόδου θα είμαι εγώ και φαντάζομαι ότι δεν θα είμαι ο μόνος.


«… οι «αντάρτες» πάντα από τα βουνά ξεκινούσαν τον «πόλεμο» και δεν θα εξαιρούσα τον εαυτό μου για συμμετοχή σ΄ αυτόν…»


Ε.Π. Υπήρξατε πολλά χρόνια στην τοπική πολιτική σκηνή υπηρετώντας διάφορες πρωταγωνιστικές θέσεις για τον τόπο μας. Σκέφτεστε να πολιτευτείτε ξανά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως Βουλευτής Ευρυτανίας, στις επόμενες εκλογές;

Β.Κ. Για μένα η πολιτική και οι θέσεις ευθύνης είναι πρώτα απ΄ όλα ανθρωπιά, διεκδικητικότητα, ευελιξία, συναίνεση, ορατό αποτέλεσμα. Από όποια θέση και αν καλείσαι να υπηρετήσεις τον πολίτη, και φυσικά και από αυτή του απλού στρατιώτη. Δυστυχώς όμως σήμερα βλέπουμε ότι οι παραπάνω θεμελιώδεις αρχές μετατράπηκαν σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και στο τόπο μας, σε υποκριτική τέχνη, δουλειά ωραρίου δημοσίου υπαλλήλου, ίντριγκα σε πλήρη έλεγχο των έτσι κι αλλιώς οσφυοκαμπτών και σε μετρήσιμα αποτελέσματα που προσπαθεί να τα δει ο νέος αλλά στο τέλος απολαμβάνει τα «καλά» της ξενιτιάς.

Μπορεί να κληθώ και ως στρατηγός αλλά  θα προσπαθήσω να  ανακαλύψω, πριν από την όποια εκλογική αναμέτρηση αν το συμμερίζονται και οι πολίτες που καθημερινά συναναστρέφομαι και υπάρχω ανάμεσά τους. Αυτό εξάλλου έκανα πάντα αδιαφορώντας για τη γνώμη των «δήθεν», των «ειδικών» των κομματαρχών κ.α. που τις περισσότερες φορές εξυπηρετούσαν αλλότρια ή προσωπικά συμφέροντα. Αυτοί ποτέ δεν εκλείπουν παρόλο που η κοινή γνώμη τους  τοποθετεί εκεί που τους αξίζει αλλά δυστυχώς ποτέ δεν το αντιλαμβάνονται.

Τέλος πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος χρόνος  όσοι από μας κουράστηκαν ή κούρασαν τους πολίτες με απολίτικες κυκλοθυμικές εξάρσεις να αποβληθούν για να  ανοιχθούν δρόμοι σε όσους είναι ξεκούραστοι, έχουν διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και μπορούν να πουν ένα ευχαριστώ για όσα έκαναν οι άλλοι για αυτούς

 

*[Ρητορική ερώτηση]: Είναι η ερώτηση που διατυπώνεται σαν σχήμα λόγου κι όχι για να απαντηθεί, διότι η απάντηση είναι αυτονόητη ή περιττή και υποδηλώνεται ή υπονοείται με την ερώτηση.