‘Ο Δήμος Αγράφων πρέπει να αλλάξει ταχύτητες…’

4466
dav

Ο Αλέξης Καρδαμπίκης στον Ευρυτανικό Παλμό
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων μιλά για το πρόγραμμά του, την ανάπτυξη, την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων αλλά… και τις συνεργασίες

‘Στόχος μας είναι να αλλάξουμε πορεία και να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον πιο πολύπαθο Δήμο της Ελλάδας…’


‘…Δε φιλοδοξούμε να γίνουμε οι νέοι διαχειριστές μιζέριας…’


‘Θέλουμε την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή…’


‘Η ένταξη και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί υποχρέωση της νέας Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής…’


‘…θα είμαι μόνιμος κάτοικος Αγράφων εγώ και όσοι συνεργάτες μου έχουν το αξίωμα του Αντιδημάρχου ή άλλο θεσμικό ρόλο’

Την πρώτη του επίσημη συνέντευξη ως υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων, παραχώρησε στον Ευρυτανικό Παλμό ο Αλέξης Καρδαμπίκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ανάπτυξης των Αγράφων». Μας μιλά για την απόφασή του αυτή, για το πρόγραμμά του, για τις χρηματοδοτήσεις, για την καθημερινότητα των δημοτών, αλλά και για τις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ε.Π. Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αγράφων;
Α.Κ. Δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει. Προέκυψε από την παρότρυνση του κόσμου που έβλεπε τις παρεμβάσεις μου για θέματα που απασχολούν, κυρίως τη Δυτική Ευρυτανία. Όπως είναι το δωρεάν διαδικτυακό φροντιστήριο για μαθητές που έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο Πανελλαδικός μαθητικός διαγωνισμός «ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η διεκδίκηση ανταποδοτικών για το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο των Κρεμαστών, η διοργάνωση αιμοδοσίας με τη συμμετοχή όλων των ευρυτανικών συλλόγων, τα κίνητρα στελέχωσης των περιφερειακών ιατρείων που δόθηκαν τελικά από την Περιφέρεια, οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, για την ανεπαρκή πυρόσβεση και αστυνόμευση, για τη βελτίωση και ολοκλήρωση δρόμων, οι ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Ευρυτανία και Αθήνα σε συνεργασία με άλλους συλλόγους κοκ. Σε κάθε περίπτωση για μένα και τους συνεργάτες μου είναι μια μεγάλη πρόκληση. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε πορεία και να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον πιο πολύπαθο Δήμο της Ελλάδας.
Ε.Π. Δηλώσατε απ την αρχή ότι κατεβαίνετε ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Δηλαδή δεν επιδιώξατε και δεν έχετε στήριξη από κανένα κόμμα ή πολιτικό χώρο;
Α.Κ. Όταν λέμε ανεξάρτητοι, εννοούμε ανεξάρτητοι. Στην Δύναμη Ανάπτυξης των Αγράφων, το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι συμμετέχουν ισότιμα στελέχη που μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά έχουν κοινούς στόχους και κοινές αγωνίες για το αύριο του τόπου μας. Θα επιδιώξουμε την καλή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Θέλουμε την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή, αλλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επιμένουμε στη συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις μέσα από πλήρη διαφάνεια και με πολύ-πολύ ξεκάθαρους στόχους. Η ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρυτανίας είναι για μας ο κύριος στόχος. Είναι μονόδρομος και μας θέλει όλους μαζί. Ό,τι δεν έγινε τόσα χρόνια, οφείλουμε να το κάνουμε τώρα, αφήνοντας το ΕΓΩ στην άκρη και επιδιώκοντας το ΕΜΕΙΣ.
Ε.Π. Την πενταετή θητεία Μπαμπαλή πώς την κρίνετε;
Α.Κ. Διαχρονικά, σε όλο τον κόσμο, η κάθε Δημοτική αρχή, όταν ολοκληρώνει την θητεία της, κρίνεται εκ του αποτελέσματος και με βάση το πρόγραμμα που εκλέχθηκε. Οπότε, είναι εύκολο ο καθένας να διαβάσει τις δεσμεύσεις που έγιναν πριν πέντε χρόνια, του μοναδικού τότε υποψηφίου, να κρίνει και να διαμορφώσει άποψη. Δυστυχώς, ελάχιστες δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί. Δε μηδενίζω συνολικά το έργο της σημερινής ούτε των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Απλά πιστεύω ότι ο Δήμος Αγράφων πρέπει να αλλάξει ταχύτητες, να αλλάξει τρόπο διοίκησης, να στηρίξει τους ανθρώπους που μένουν στον τόπο μας και μέσα από καινοτόμες ενέργειες να δώσει αναπτυξιακή προοπτική. Εμείς δε φιλοδοξούμε να γίνουμε οι νέοι διαχειριστές μιζέριας, αλλά να είμαστε η δημοτική αρχή που μέσα από το νοικοκύρεμα και τη χρηστή διαχείριση θα δώσει νέες θέσεις εργασίας, αισιοδοξία και ελπίδα στους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα είναι δύσπιστοι με τα όσα έχουν ακούσει.
Ε.Π. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, εφόσον σας εμπιστευθούν οι πολίτες; Έχετε κάποιον συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο σχεδιασμό για τα Άγραφα;
Α.Κ. Το πρόγραμμά μας βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του και σύντομα θα δει το φως της δημοσιότητας, ζητώντας την έγκριση από τους συμπολίτες μας. Ως βασικές αρχές έχει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που ζουν στα διοικητικά όρια του Δήμου και την περιβόητη ανάπτυξη που εδώ και χρόνια λέμε και ακόμα δεν την είδαμε. Το πρόγραμμά μας θα είναι απλό, εφικτό και ενδεικτικά σας λέω ότι μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει:
-Δημοπράτηση με πολύ χαμηλό τίμημα Δημοτικών Οικοπεδικών και Αγροτικών εκτάσεων με σκοπό την εγκατάσταση τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων, αλλά και ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.
-Παραχώρηση με χαμηλό τίμημα χορτολιβαδικών εκτάσεων σε νέους και νέες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Υπάρχουν δημοτικές αναγνωρισμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, οι οποίες δε καταγράφηκαν και δεν τακτοποιήθηκαν ποτέ. Εμείς στο πλαίσιο του υπό σύνταξη Κτηματολογίου θα τις τακτοποιήσουμε και θα τις καταγράψουμε με λεπτομέρεια, με γνώμονα την ορθολογική εκμετάλλευσή τους από τους νέους της περιοχής, με σκοπό τη στροφή σε μία ήπια και αειφορική καλλιέργεια, όπως η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Αυτό θα γίνει με τη συγκρότηση τοπικών συνεταιρισμών που μόνο πετυχημένοι θα είναι λόγω της καταλληλότητας της περιοχής, αλλά και της υψηλής -σήμερα- τιμής των αρωματικών φυτών (τσάι- ρίγανη) στην αγορά.

  • Ρεαλιστικό, αποτελεσματικό πρόγραμμα Υγείας από τον ίδιο τον Δήμο Αγράφων που θα στηρίζεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και θα προσδοκά να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανάγκες των μονίμων, των εποχικά μετακινούμενων κατοίκων του Δήμου και των τουριστών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Ιατρό, online σύνδεση με το Νοσοκομείο Καρπενησίου και άλλα Νοσοκομεία, ιατρικό φάκελο για κάθε ασθενή με όλο το ιστορικό του και αιματολογικές εξετάσεις στα όρια των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
  • Για να βοηθήσουμε τους λιγοστούς μαθητές των Γυμνασίων-Λυκείων και όσα παιδιά επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, θα καθιερώσουμε την δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη από εκπαιδευτικούς των σχολείων μας. Ο Δήμος στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καλύπτει το ενοίκιο. Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, στα πρότυπα του Κατσάμπειου σχολείου του Προυσού που έβγαλε εκατοντάδες Ευρυτάνες επιστήμονες, θα αναζητήσουμε την οικονομική στήριξη συμπατριωτών μας σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
  • Για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στα διοικητικά όρια του Δήμου, θα λειτουργήσει
    Δημοτική Συγκοινωνία, ούτως ώστε να μπορούν οι συμπολίτες μας να πάνε στο γιατρό, στο
    Κέντρο Υγείας, στο Φαρμακείο, στην Τράπεζα, στο Ταχυδρομείο, στο Δήμο, στα Σούπερ
    Μάρκετ κλπ. Το κόστος της Δημοτικής συγκοινωνίας, υπερκαλύπτεται απόλυτα από την
    οικονομία που θα προκύψει από το νέο ορθολογικό τρόπο χρήσης των δημοτικών
    αυτοκινήτων.
  • Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει ο Δήμος με τους τοπικούς συλλόγους θα
    έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τη παράδοση, την ιστορία, τα θρησκευτικά μνημεία κοκ. Για
    να δώσουμε ζωή στον τόπο μας, οι εκδηλώσεις θα γίνονται όλο το χρόνο και όχι μόνο τις
    10 μέρες του Αυγούστου, θα προβάλλουν την περιοχή και θα λειτουργούν υποστηρικτικά
    στην ανάπτυξη του ανύπαρκτου μέχρι σήμερα τουρισμού. Δεν μπορεί να είμαστε
    ικανοποιημένοι, όταν τις μέρες των γιορτών που ο άλλος Δήμος είναι ασφυκτικά γεμάτος,
    ελάχιστοι να περνάνε το Μέγδοβα, για να επισκεφθούν τα χωριά μας. Κάτι κάνουμε λάθος.
    Αυτό το κάτι σε συνεργασία με τους επαγγελματίες, τους συλλόγους και τους συμπατριώτες
    μας θα το αλλάξουμε.
    Ε.Π. Αυτή τη στιγμή τα χωριά των Αγράφων συνεχώς ερημώνουν, χωρίς θέσεις εργασίας και με λιγοστούς αγρότες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Τι μπορείτε να κάνετε για την ανάπτυξη αυτού του τόπου με τέτοιες ιδιαιτερότητες και προβλήματα;
    Α.Κ. Οι κτηνοτρόφοι πανελλαδικά και στα χωριά μας ακόμα περισσότερο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως είναι η τιμή και η διάθεση των προϊόντων τους. Αυτό που θα επιδιώξουμε με τη συνεργασία τους και με όσους επιθυμούν είναι να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), να δημιουργήσουμε κτηνοτροφικό σύλλογο για καλύτερη ποιότητα, καλύτερες πωλήσεις, αλλά και μείωση του κόστους εκτροφής. Επιδίωξή μας είναι όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες να έχουν οδική πρόσβαση και να τους δοθεί παροχή νερού και ρεύμα. Ήδη, έχουμε στα χέρια μας κοστολογημένη μελέτη ύψους 800.000 ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 60% για τη δημιουργία σφαγείων δύο γραμμών. Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχίσουμε έτσι και δεν επαναπροσδιορισθούμε, η κτηνοτροφία θα αποτελέσει ανάμνηση για την Ευρυτανία. Και, όπως λέει ένας φίλος μου κτηνοτρόφος από το Ασπρόρεμα, «τους είδαμε με την ξένη γίδα στην πλάτη, δεν μιλήσαμε και τους ανεχτήκαμε. Τώρα άρχισαν να ρωτούν που είναι η στάνη του καθενός μας».
    Ε.Π. Ποιό θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσετε και θα επιδιώξετε την λύση του με την νέα Περιφερειακή αρχή;
    Α.Κ. Ασφαλώς και είναι το οδικό δίκτυο. Οι σοβαρές παρεμβάσεις απαιτούν διαπεριφερειακές και διαδημοτικές συνεργασίες και αυτές θα τις προκαλέσουμε. Ο Παραμεγδόβιος που αλλάζει τα δεδομένα για το Δήμο Αγράφων, η ασφαλτόστρωση του εναπομείναντος δρόμου Κέδρων Βραγκιανών, ο δρόμος Φραγκίστας Αγρινίου που βρίσκεται σε κακό χάλι και βέβαια το οδικό δίκτυο του παλιού Δήμου Αγράφων. Η ένταξη και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί υποχρέωση της νέας Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής. Θα επιδιώξουμε την καλή συνεργασία, χωρίς να είμαστε για κανέναν δεδομένοι. Επικεφαλής της ομάδας ένταξης των αναπτυξιακών έργων θα είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος ως συντονιστής, ο οποίος και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την αποτελεσματικότητά της.
    Ε.Π. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στο ρόλο του Δημάρχου Αγράφων, εάν βγείτε, τη στιγμή που ζείτε εδώ και πολλά χρόνια εκτός Ευρυτανίας;
    Α.Κ. Είναι αλήθεια ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ζω τον περισσότερο καιρό εκτός Ευρυτανίας. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι εδώ και χρόνια ασχολούμαι σχεδόν καθημερινά με την Ευρυτανία. Αυτοί που συνεργάστηκαν τόσα χρόνια μαζί μου ή με ζουν από κοντά γνωρίζουν τις δυνατότητές μου και την πορεία μου. Μέχρι σήμερα, τίμησα και με τίμησαν όλες οι συνεργασίες που είχα και πιστεύω ότι η εμπειρία μου ως στέλεχος σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς, μου δίνει τη δυνατότητα να κινηθώ αναλόγως για τα συμφέροντα του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχω να πω είναι ότι, εφόσον επιλέξουν οι συμπολίτες μου τη Δύναμη Ανάπτυξης των Αγράφων, θα είμαι μόνιμος κάτοικος Αγράφων εγώ και όσοι συνεργάτες μου έχουν το αξίωμα του Αντιδημάρχου ή άλλο θεσμικό ρόλο. Αυτό είναι αυτονόητο. Διοίκηση από την Αθήνα, από το Καρπενήσι ή το Αγρίνιο και κόστος έχει και δεν μπορεί να γίνεται , όταν θέλουμε ένα Δήμο αυτοδύναμο.
dav

Βιογραφικό
Ο Αλέξης Καρδαμπίκης γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά του ταχυδρομικού Γεωργίου Καρδαμπίκη και της Μαγδαληνής Γούλα. Αποφοίτησε από το Λύκειο Γρανίτσας, ενώ συνέχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε από το τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά. Είναι υπάλληλος του ΟΑΕΔ, ενώ υπηρέτησε από διάφορες θέσεις ευθύνης, στα υπουργεία Αθλητισμού, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών , στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου, στον ΟΕΕΚ. Είναι Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσιωτών, Μέλος σύνταξης του Εθνικού Χάρτη Υγείας , Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Αθηναϊκή Τριήρη, Μέλος της επιτροπής κληρώσεων των αναβληθέντων αγώνων του ΟΠΑΠ.
Πατέρας δύο κοριτσιών, της Μαγδαληνής απόφοιτης Πολιτικού Μηχανικού του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ειρήνης φοιτήτριας μηχανολογίας στο ΕΜΠ.