Στις πρώτες θέσεις η Ευρυτανία για το 2022 με 50% αύξηση

Παρά το υποτονικό φετινό καλοκαίρι σε ότι αφορά τον τουρισμό στην Ευρυτανία, αλλά και συνολικά σε όλη την Ελλάδα, με τον εσωτερικό, αλλά και τον εισερχόμενο τουρισμό να επιλέγει φέτος πιο φτηνούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως των γειτονικών χωρών της Αλβανίας και της Τουρκίας, τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για του 2022 και το πρώτο 3μηνο του 2023, είναι αισιόδοξα για το μέλλον του τουρισμού σε όλη την χώρα.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η Ευρυτανία είναι από τους κορυφαίους προορισμούς, με αύξηση 50,1% και κύκλο εργασιών 877 χιλ. ευρώ, και επιλέγεται ως μια εναλλακτική, ποιοτική, αλλά και οικονομική λύση για διακοπές και εξορμήσεις, με το Καρπενήσι να διατηρεί τα πρωτεία του θρησκευτικού τουρισμού και τα Άγραφα να αναδεικνύονται σαν μια νέα ταξιδιωτική πρόταση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.efsyn.gr οι ορεινές περιοχές, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μικρότερα νησιά στους κορυφαίους 10 προορισμούς με βάση τον κύκλο εργασιών. Ακολουθούν χερσαίες περιοχές και νησιά που δεν συγκαταλέγονται στις hot τοποθεσίες. Δημοφιλής προορισμοί όπως τα νησιά Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Κυκλάδες, Σποράδες, Επτάνησα, με τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:

Προδρομικά σημάδια ότι ωριμάζει μια σημαντική στροφή στις προτιμήσεις τουριστών-ταξιδιωτών αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης τον Ιούνιο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Καταγράφεται εντυπωσιακή στροφή στην προτίμηση ορεινών και χερσαίων περιοχών με πολύ υψηλή ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ η ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών στους συνήθεις hot προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας είναι υποπολλαπλάσια. Η προτίμηση εναλλακτικών προορισμών δεν αποτυπώνεται μόνο στη στροφή σε ορεινές και χερσαίες περιοχές της χώρας, αλλά και σε στροφή σε εναλλακτικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Καθώς τα στοιχεία αυτά αφορούν την πρώιμη τουριστική περίοδο μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, είναι βάσιμο να αποδώσουμε αυτές τις τάσεις κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Ελληνες/Ελληνίδες αρχίζουν να αποστρέφονται τους γνωστούς hot προορισμούς (Μύκονος, Κως, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Επτάνησα, Κρήτη) και αναζητούν εναλλακτικές.

Αυτές οι νέες τάσεις οφείλονται σε δύο συν έναν βασικούς παράγοντες:

● Στην πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη τουριστικών υπηρεσιών (κυρίως καταλύματα, εστίαση). Ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες στους hot προορισμούς… το έχουν τερματίσει, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν πιο προσιτές εναλλακτικές.

● Στον κορεσμό του κυρίαρχου προτύπου μαζικού τουρισμού με το «πατείς με πατώ σε», τις φαραωνικές υποδομές και τον «επεκτατισμό» του (που μια εκδοχή του είναι η κάλυψη κάθε σπιθαμής των παραλιών με στοιχισμένες σειρές ομπρελών).

Σε αυτούς τους λόγους προστίθεται τώρα μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: οι ακραίοι και παρατεταμένοι καύσωνες. Σε τέτοιες συνθήκες οι παραθαλάσσιοι προορισμοί προσφέρουν πολύ λιγότερο την πολυπόθητη δροσιά σε σχέση με ορεινούς προορισμούς κυρίως.

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:

● Στο top 10 των προτιμήσεων με κριτήριο το ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών (τζίρου) στα καταλύματα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι φιγουράρουν ορεινές περιοχές (ή περιοχές με ορεινούς προορισμούς), δύο νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και η Κάρπαθος. Κατά σειρά με βάση το ποσοστό αύξησης 2023/2022 οι νομοί: Σερρών, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Λέσβου, Φλώρινας, Τρικάλων, Πέλλας, Φωκίδας, Καρπάθου και Χίου.

Σε αυτή την κατηγορία τα πολύ υψηλά ποσοστά αύξησης του τζίρου δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την αύξηση στις τιμές –που ούτως ή άλλως είναι πιο προσιτές στους ορεινούς και χερσαίους προορισμούς.

Στις τελευταίες 10 θέσεις συναντάμε τους έως σήμερα hot προορισμούς, όπου τα χαμηλά ποσοστά αύξησης του τζίρου κρύβουν πραγματική ύφεση του τουριστικού ρεύματος με δεδομένο το υψηλότερο ποσοστό αυξήσεων στις τιμές. Κατά σειρά χαμηλότερων επιδόσεων και με ποσοστό αύξησης κάτω από 10%, οι νομοί: Ξάνθης, Μυκόνου, Κω, Κέας – Κύθνου, Λήμνου, Θήρας, Κεφαλληνίας, Χανίων, Λευκάδας και Σύρου. Πολύ κοντά, με ποσοστά αύξησης λίγο πάνω από 10%, είναι το Ηράκλειο με 12,2% και οι Σποράδες με 13,5%.