16 χρόνια Κέντρο Πρόληψης «ΑΛΚΥΟΝΗ» στην Ευρυτανία

Το 2022 συμπληρώθηκαν 16 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «ΑΛΚΥΟΝΗ». Σε αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων στα σχολεία της Α βάθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, ομιλίες, ομάδες γονέων, σεμινάρια εκπαιδευτικών σε υλικά πρόληψης, σεμινάρια ευαισθητοποίησης επαγγελματιών υγείας και ψυχικής υγείας, καθώς και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους κατοίκους τόσο της πόλης του Καρπενησίου όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Το Κέντρο διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα (1) άτομο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνική λειτουργό-ψυχολόγο- επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης) και μία εξωτερική συνεργάτη (ψυχολόγο) που είναι στη διάθεση του κοινού για ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων και στηρίζεται διοικητικά από ένα ακόμη μέλος του προσωπικού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη», μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις 09.00 ως τις 14.30 στο τηλέφωνο: 2237022904. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας για αναλυτική περιγραφή των δράσεων (www.alkyoni.gr)  καθώς και τη σελίδα μας στο facebook (Κέντρο Πρόληψης Αλκυόνη).

Ένας από τους στόχους του Κέντρου είναι και η παροχή έγκυρων πληροφοριών όσον αφορά την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικά. Στα πλαίσια αυτού του σκοπού παρουσιάζουμε επιγραμματικά την Ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ  για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Στην Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών  για το 2021 το INCB:

  • εντοπίζει αυξανόμενα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης ναρκωτικών, καθώς οι πλατφόρμες προσφέρουν νέες ευκαιρίες για αγορά ελεγχόμενων ουσιών, περιβάλλοντας με αίγλη αρνητικές μορφές συμπεριφοράς,
  • εκφράζει ανησυχία για τον ευρύ αρνητικό αντίκτυπο των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και προειδοποιεί ότι εκατομμύρια δολάρια χάνονται ετησίως εξαιτίας τους, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες,
  • προσφέρει μια παγκόσμια ανασκόπηση του προβλήματος των ναρκωτικών και των προσπαθειών ελέγχου τους,
  • εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία του για τις περιφερειακές ανισότητες στη διαθεσιμότητα αναλγητικών φαρμάκων και καλεί τις κυβερνήσεις να εξισώσουν την πρόσβαση,
  • προειδοποιεί για σημαντικές ελλείψεις στους ελέγχους σχετικά με την παραγωγή, το εμπόριο και τη διανομή πρόδρομων χημικών ουσιών, και προτρέπει τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τα ρυθμιστικά πλαίσια.

Η Πρόεδρος του INCB Jagjit Pavadia δήλωσε: «Η Ετήσια Έκθεση διαπιστώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο προωθούν αρνητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών, περιβάλλοντάς τες με αίγλη, αλλά προσφέρουν επίσης στους χρήστες την ευκαιρία να αγοράσουν σε πολλές πλατφόρμες κάνναβη.

ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ

O Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής ανέφερε τους τρόπους αντιμετώπισης   του δυσεπίλυτου προβλήματος  με τις ακόλουθες ενέργειες:

<<Πρώτον, με την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και αυτών που κερδίζουν από την ανθρώπινη δυστυχία. Δεύτερον, διασφαλίζοντας ότι όσοι χρειάζονται θεραπεία θα τη λαμβάνουν. Όσοι αναπτύσσουν εθισμό στα ναρκωτικά είναι πρώτα απ’ όλα ασθενείς και θύματα. Αυτή η προσέγγιση πέτυχε και η χρήση ναρκωτικών μειώθηκε σημαντικά, κυρίως μεταξύ των νέων. Μαζί, μπορούμε να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές στην καλλιέργεια των παράνομων ναρκωτικών, να αντιμετωπίσουμε την διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα και να βελτιώσουμε την αντίδραση της δικαιοσύνης όπως και την πρόληψη, την θεραπεία και τις υπηρεσίες αποτοξίνωσης από τη χρήση ναρκωτικών και τις σχετικές με τον HIV παρεμβάσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τρόπους που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία για τις ανάγκες των γυναικών, των νέων και των περιθωριοποιημένων ομάδων, με τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.>>