Μαντζούφας Παναγιώτης

7518
dig

Όνομα: Μαντζούφας Παναγιώτης

Τόπος Κατοικίας: Θεσσαλονίκη

Τόπος Καταγωγής: Καρπενήσι Ευρυτανίας

Ιδιότητα: Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Ξενοδόχος

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Ο Αγ. Αθανάσιος προς το Στένωμα, τα χωριά της Ποταμιάς και ιδιαίτερα το παλαιό Μικρό Χωριό, οι πρόποδες του Κόνισκου, η παλιά γειτονιά μου η Λαγγαδιά μέσα στο Καρπενήσι.

Στάση ζωής: ‘‘Πίστη, αγάπη, ελπίδα για να ξεπεράσω τις απογοητεύσεις που με κυκλώνουν τα τελευταία χρόνια’’

 

Όταν κανείς συναντά τις εμπειρίες και τις σκέψεις ανθρώπων με σημαντική πορεία, σίγουρα έχει να μάθει κάτι. Με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα και μεγάλη οικογενειακή παρακαταθήκη ο κ. Παναγιώτης Μαντζούφας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Επιφανής νομικός και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σημαντική διδακτορική εργασία και πολυετή εμπειρία στον τουρισμό, μιλά για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένεια από την οποία προέρχεται, αλλά και αυτή που δημιούργησε, την πανεπιστημιακή του καριέρα, αλλά και την χαρά να είναι δάσκαλος και την τουριστική ανάπτυξη της Ευρυτανίας…

Από διάλεξη στο Α.Π.Θ

ΕΠ. κ. Μαντζούφα διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας, αντιλαμβάνεται μια πλήρη ζωή και μια σημαντική σταδιοδρομία. Ποια θεωρείτε την κορυφαία σας  στιγμή;  

ΠΜ. Στο βιογραφικό του καθενός μας καταγράφονται τα ορόσημα μιας πορείας και περισσότερο τα επιτεύγματα που  έχει κατορθώσει (τίτλοι σπουδών, επαγγελματικές επιτυχίες κ.λ.π). Συνήθως δίνεται η εικόνα (τα βιογραφικά τα γράφουμε οι ίδιοι για να παρουσιάσουμε τον «λαμπρό» εαυτό μας) μιας αδιατάρακτης ανοδικής εξέλιξης.  Ωστόσο, η εσωτερική πορεία που διανύουμε ίσως είναι περισσότερο σημαντική, διότι εκεί βρίσκονται οι πληγές μας, τα τρωτά μας μέρη που ενδεχομένως μας έκαναν ωριμότερους για το θαύμα και τον αγώνα της ζωής. Δεν ξέρω αν έζησα μια πλήρη ζωή, όπως λέτε, ούτε αν είχα μια σημαντική σταδιοδρομία μέχρι τώρα. Προσπάθησα να κάνω την ζωή μου πλούσια διότι πάντα επεδίωκα να παίρνω χαρές από την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Κορυφαίες θεωρώ όλες τις στιγμές που αντιλαμβάνομαι ότι οι φοιτητές μου με θεωρούν χρήσιμο και δείχνουν ότι χαίρονται το μάθημα. Θεωρούσα πάντα την ιδιότητα του δασκάλου, ως χάρισμα, μεγάλη εύνοια και προνόμιο ζωής, ιδίως όταν διαπίστωνα ότι, κατά ένα μικρό βαθμό, επιδρώ στην ζωή των άλλων.

ΕΠ. Ποιο είναι το πιο γοητευτικό στοιχείο της νομικής επιστήμης;

ΠΜ. Η νομική επιστήμη, όπως όλες οι επιστήμες, ζητά προσήλωση, πειθαρχία, και ανοιχτό πνεύμα, ενώ είναι αλλεργική σε κάθε μορφής δογματισμούς. Το γοητευτικό της στοιχείο είναι ότι είσαι κυριολεκτικά μέσα στην ζωή (δεν υπάρχει πεδίο της κοινωνικής ζωής που να μην διέπεται από κανόνες δικαίου) χωρίς αυτό να σε εμποδίζει να ονειρεύεσαι ότι μπορείς να παρέμβεις για να καλυτερεύσεις την κοινωνία.

ΕΠ. Στο Α.Π.Θ. εισαχθήκατε ως φοιτητής της Νομικής και σήμερα είστε καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Ήταν αυτή η πορεία που ονειρευόσασταν ότι θα έχετε όταν φεύγατε από το Καρπενήσι για να σπουδάσετε;

ΠΜ. Στην εφηβεία μου ήμουν  ένα παιδί «φανατικό για γράμματα» και παράλληλα λάτρης του ποδοσφαίρου, συνδυασμός μάλλον παράδοξος. Θεωρώ το εαυτό μου τυχερό διότι κατόρθωσα να κάνω επάγγελμα ένα από τα δύο μου πάθη, ενώ έπαιζα ποδόσφαιρο μέχρι μεγάλη ηλικία ερασιτεχνικά και παραμένω αμετανόητος «γαύρος». Δεν ονειρευόμουν πανεπιστημιακή καριέρα, διότι δεν ήμουν από πανεπιστημιακό τζάκι, μολονότι θεωρούσα και θεωρώ την διδασκαλία και την έρευνα γοητευτικές δραστηριότητες. Τα πράγματα ήλθαν μάλλον τυχαία.  Παρέμεινα στην Θεσσαλονίκη και συνέχισα με μεταπτυχιακό και διδακτορικό με παρότρυνση των καθηγητών μου, ενώ σχετικά γρήγορα άνοιξα και δικηγορικό γραφείο. Είμαι γέννημα θρέμμα της Νομικής του ΑΠΘ, αν εξαιρέσουμε μικρά διαστήματα σε Γαλλία και Γερμανία για έρευνα. Την τύχη μας την προκαλούμε, αλλά όταν κάνουμε υψιπετή όνειρα  ο θεός γελά.

ΕΠ. Έχετε οικογενειακή παράδοση και προσωπική εμπειρία σε θέματα τουρισμού. Θεωρείτε ότι το Καρπενήσι βρίσκεται στη θέση που του αξίζει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας;

ΠΜ. Οι γονείς μου Γιώργος και Ξένη Μαντζούφα, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους στην τουριστική ανάπτυξη του νομού. Εγώ γεννήθηκα κυριολεκτικά μέσα στο ΕΛΒΕΤΙΑ (με το οποίο έχουμε την ίδια ηλικία), όπου έχω περάσει από όλα τα πόστα, ενώ έχω διατελέσει επί δεκαετία Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων. Το βασικό χαρακτηριστικό της ξενοδοχειακής υποδομής του νομού είναι η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των ξενοδοχείων και η ποικιλία των υπηρεσιών. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει κυριολεκτικά ό,τι επιθυμεί από άποψη θέσης, υπηρεσιών και τιμών. Λόγω αντικειμενικών συνθηκών (απομακρυσμένο αεροδρόμιο, δύσκολες προσβάσεις, ανεπαρκείς υποδομές, μικρή ξενοδοχειακή δύναμη) ο προορισμός απευθύνεται σε δραστήριους και «ψαγμένους» επισκέπτες που θέλουν να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το περιβάλλον. Όλοι οι ορεινοί προορισμοί δεν έχουν την θέση που τους αναλογεί στον τουριστικό χάρτη με βάση τα πολιτιστικά και γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά, κυρίως διότι δεν ανταποκρίνονται στο παρωχημένο πρότυπο του ήλιος και θάλασσα που μετρά μόνον αριθμό αφίξεων και αγνοεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών.

Το ξενοδοχείο ‘‘Ελβετία’’ που λειτουργεί από το 1966

ΕΠ. Ποιος πιστεύτε ότι θα ήταν ο υψηλότερος στόχος στην τουριστική ανάπτυξη, που θα μπορούσε να φτάσει η Ευρυτανία και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ήταν εφικτός;

ΠΜ. Η Ευρυτανία λόγω των συνθηκών που ήδη σας περιέγραψα στην προηγούμενη απάντηση, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μαζικό τουριστικό προορισμό, διότι δεν το σηκώνει ο τόπος. Εφικτός στόχος είναι να ανοιχτεί σε ξένες αγορές με στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με πρακτορεία εναλλακτικού τουρισμού. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσληφθεί ένας manager εξειδικευμένος στον τουρισμό που να διαμορφώσει σε συνεργασία με όλους τους τουριστικούς παράγοντες την ταυτότητα του νομού, ώστε να είναι αναγνωρίσιμος.

Από την επίσκεψη του κ. Μαντζούφα στο Ευρωκοινοβούλιο

ΕΠ. Όταν επισκέπτεστε το Καρπενήσι, τι κουβαλά στις αποσκευές της, η οικογένειά σας πίσω στη Θεσσαλονίκη;

ΠΜ. Η οικογένειά μου, ευτυχώς, αγαπάει την Ευρυτανία και την απαράμιλλη φύση της καθώς και τους ανθρώπους της, οι οποίοι κουβαλάνε μια υγιή «τρέλα» και ένα ιδιότυπο χιούμορ τοπικού χαρακτήρα. Στην Ευρυτανία ερχόμαστε πολύ συχνά τόσο για επαγγελματικούς λόγους, όσο και διότι έχουμε ισχυρούς δεσμούς και μακροχρόνιες φιλίες που μας γεμίζουν δύναμη, ώστε να λαχταράμε πάντα την επιστροφή. Πατρίδα μου θεωρώ την Ευρυτανία μολονότι μένω 33 χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

Οικογενειακές στιγμές στην Ευρυτανία