Σήμερα κλείνουν δέκα χρόνια από την ημέρα, 30 Απριλίου 2011 που απεβίωσε ο  Απόστολος Σάντας (Λάκης Σάντας). 

Ο Λάκης Σάντας μαζί με τον Μανώλη Γλέζο την νύχτα της 30ης Μαΐου του 1941,  κατέβασαν την ναζιστική σημαία, αυτό το μισητό σύμβολο του ναζισμού, από την  Ακρόπολη της κατεχόμενης Αθήνας. Μια κορυφαία αντιστασιακή πράξη, η πρώτη  πράξη Αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη, που έδωσε θάρρος και κουράγιο στους  υπόδουλους Έλληνες, να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην  τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας. 

Ο Λάκης Σάντας στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και συνεισέφερε τα μέγιστα στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.  Υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή και συντρόφου. Υπόδειγμα ανιδιοτέλειας, πίστης στα  ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, του απαράμιλλου ηρωισμού και της  αγάπης προς την Πατρίδα. Και όπως όλοι οι αγωνιστές «ανταμείφθηκε» μετά την  απελευθέρωση για τους αγώνες του και τα πολιτικά του πιστεύω, με εξορίες,  φυλακίσεις, και διώξεις. Πάντα αθόρυβος, αλλά με ουσιαστική συνεισφορά στους  αγώνες και στην μεταπολεμική οικοδόμηση λύσεων σε προοδευτική κατεύθυνση, για  τα τεράστια πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα δημοκρατίας που  αντιμετώπιζε η πατρίδα μας. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της συγκρότησης του  Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στα πλαίσια του ΕΣΔΟΓΕ συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με άψογο τρόπο με τις δύο κόρες του, την  Αλεξάνδρα και την Γεωργία, που και οι δυο πορεύονται με υπερηφάνεια στον δρόμο  που χάραξε ο αείμνηστος πατέρας τους. 

Η Π.Ο.Α.Ε.Α. και όλα τα μέλη της τιμούμε τον κορυφαίο αγωνιστή και αντιστασιακό  Λάκη Σάντα γιατί πρέπει η αγωνιστική του πορεία και το φωτεινό του παράδειγμα  να αποτελούν λαμπρό φάρο που οδηγεί τους λαούς και την νεολαία μας.