Παρά τις δύσκολες συνθήκες που έφερε στις ζωές μας το 2020, η Πανευρυτανική Ένωση συνέχισε, έστω και με περιορισμούς, το έργο της, πάντα με άξονα τον πολιτισμό της Ευρυτανίας και την υποστήριξη των Ευρυτάνων. Το σύνολο τους δημοσιοποίησαν σε ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων της Ένωσης για το προηγούμενο έτος, που περιλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων, χορήγηση υποτροφιών και την προετοιμασίας για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Δυστυχώς πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, αλλά και η γενική συνέλευση της  Ένωσης αναβλήθηκαν και για την τρέχουσα χρονιά, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πανευρυτανικής Ενωσης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση με τον απολογισμό και τις ευχές για το νέο έτος:

Η Πανευρυτανική Ένωση, όπως και όλοι οι πολιτιστικοί φορείς κατά το 2020  ανέστειλε τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της, λόγω, φυσικά, της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως, καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε, παρά τις δυσκολίες των καιρών, Η Ένωσή μας  να  δώσει το παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας – κατά το δυνατόν. Έτσι,  κατά τη διάρκεια του 2020, οι δραστηριότές μας περιορίστηκαν στα παρακάτω:

Έκδοση βιβλίων. Κατά το 2020 εκδόθηκαν τα παρακάτω δύο (2) βιβλία:

α.-  Κώστα Αντ. Παπαδοπούλου,  «Νικόλαος Γ. Σώκος, 50 χρόνια από το θάνατό του», Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης, σελ. 312. Αναφέρεται σ΄ έναν φωτισμένο ευρυτάνα Δάσκαλο, τον Νικόλαο Γ. Σώκο,  με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τον θάνατό του 1885-1970). Χορηγοί:  Σωτήρης και  Μαρία Σώκου.

β.- Μαρίας Θ. Ευαγγελοδήμου, «Των Καρπενησίων οι κοινότητες 1792-2019, Η πόλη και η Τοπική της Αυτοδιοίκηση στη διαδρομή δύο αιώνων». Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης σελ. ….. Παρουσιάζεται, ύστερα από ενδελεχή έρευνα, η ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης του Καρπενησίου στη διαδρομή δύο (2) αιώνων και πλέον! Κύριος χορηγός: κ. Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα

Χορήγηση υποτροφιών. Η Πανευρυτανική Ένωση συνεχίζοντας το πλούσιο πολιτιστικό αλλά και φιλανθρωπικό και ευεργετικό για τον τόπο μας έργο της, χορήγησε κι εφέτος,  ύστερα από τη γενναιόδωρη και πάλι  προσφορά ανώνυμου/ης  ευεργέτη/ιδας – μέλους της Ένωσής μας – για 5η συνεχή χρονιά, υποτροφίες των χιλίων (1.000,00) Ευρώ σε  επτά (7) Ευρυτάνες φοιτητές, απόφοιτους των Σχολείων της πατρώας γης μας, καθώς και μία (1) υποτροφία σε μεταπτυχιακό φοιτητή για τη συνέχιση των σπουδών του.

Προεργασίες για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Εθνικής μας παλιγγενεσίας

α.- Πραγματοποίηση Συνεδρίου

Το Δ.Σ. της Πνευρυτανικής Ένωσης είχε προαναγγείλει  την πραγματοποίηση μεγάλου πολυήμερου συνεδρίου σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής μας Ενότητας κατά τη διάρκεια του 2021,  με την ευκαιρία  της συμπλήρωσης διακοσίων (200) χρόνων  από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Αρκετοί Ευρυτάνες και φιλευρυτάνες  φιλίστορες εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους. Όμως η πανδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει συγκεκριμένο προγραμματισμό προς το παρόν. Λύσεις του προβλήματος, βρίσκονται προς συζήτηση και θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

β.- Έκδοση σχολικού εγχειριδίου με θέμα: «Η Ευρυτανία στον Ιερόν Αγώνα του 1821»

Η συγγραφή του σχολικού εγχειριδίου για μαθητές, διδάσκοντες και φιλίστορες, που είχε αναγγελθεί με σχετικό δελτίο τύπου βρίσκεται στο τέλος της. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθυστέρησε και δεν χρησιμοποιείται κατά το αρξάμενο διδακτικό έτος. Με την ευκαιρία αυτή, επειδή έχουν συμπεριληφθεί και στοιχεία από την τοπική μας παράδοση, παρακαλούμε όσους γνωρίζουν κάτι για το χωριό τους να μας το θέσουν υπόψη, ώστε να συμπεριληφθεί.  

Ματαίωση εκδηλώσεων. Ματαιώθηκαν, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, οι παρακάτω καθιερωμένες εκδηλώσεις της Ένωσής μας:

Α.- Η επιμνημόσυνη δέηση για τους Ζαχαρία Παπαντωνίου, Στέφανο Γρανίτσα και Γεώργιο Καφαντάρη στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, όπου και αναπαύονται κατά μήνα Φεβρουάριο.

Β.- Η ετήσια πολιτιστική και θρησκευτική εκδήλωση  προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων, κατά μήνα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Ελπίζουμε, με τη βοήθεια του Θεού και διά πρεσβειών των αγίων μας,  να πραγματοποιηθεί κατά το νέο έτος 2021.

 Αναβολή Γενικής Συνέλευσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης ανακοινώνει στα μέλη της  ότι η προβλεπόμενη από το Καταστατικό  Γενική Συνέλευση κατά το τέλος Δεκεμβρίου ε.έ.  -αναβάλλεται, μέχρι λήξεως των απαγορευτικών  μέτρων,  εξαιτίας της πανδημίας του  κορονοϊού.  Ο χρόνος και ο τόπος της πραγματοποίησής της θα ανακοινωθούν έγκαιρα. Σημειώνεται ότι η αναβληθείσα παραπάνω Γενική Συνέλευση εκτός από τη λογοδοσία και τον οικονομικό απολογισμό περιλαμβάνει  και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. 

Το Δ.Σ. της Ένωσής μας εύχεται στα μέλη της και στους απανταχού της γης συμπατριώτες μας Ευρυτάνες όπως: «Αγάπη και Ειρήνη ας είναι για μια ακόμη χρονιά το μήνυμα που μας στέλνει το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ και ο ενανθρωπήσας Κύριος!» και ακόμη «υγεία και απαλλαγή από την πανδημία!”.