Ποιοι συμμετέχουν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρυτανία

Μια μεγαλειώδης πανελλαδική κινητοποίηση αναμένεται με την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από όλους τους παραγωγικούς τομείς, ως διαμαρτυρία για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη πριν από μια εβδομάδα.

Με συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» «Όχι άλλοι νεκροί στον βωμό του κέρδους  / Τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων» και «Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» το Νομαρχιακό ΑΔΕΔΥ Ευρυτανίας καλεί σε 24ωρη απεργία αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλους τους συλλόγους εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών, γονέων, φοιτητές και μαθητές της Ευρυτανίας σήμερα Τετάρτη στις 7μμ στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

 «Μετατρέπουμε την 8η Μάρτη, ημέρα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας,  σε ημέρα πάλης ενάντια σε μια πολιτική που εγκληματεί συνολικά σε βάρος της ζωής μάς. Σε μέρα αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Οι ευθύνες της Hellenic Train και όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία  χρόνια δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Από το 2009 ως σήμερα, αποφάσισαν και υλοποίησαν το «σπάσιμο» του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την εφαρμογή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, την μετακίνηση εκατοντάδων υπαλλήλων, την έλλειψη βασικών υποδομών και ελέγχων, και όλα αυτά σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών, παρά τις καταγεγραμμένες και προφητικές εκκλήσεις των εργαζόμενων για λήψη μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις» έγραφαν στις 7/2/2023. Έχουμε χρέος προς όλους τους νεκρούς και της οικογένειές τους και κυρίως προς την νέα γενιά να γίνουμε η φωνή τους ώστε το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Την Τετάρτη απεργούμε για όλους όσους έχασαν άδικα την ζωή τους, απεργούμε για εμάς και για τα παιδιά μας».

‘Παραλύει’ η χώρα λόγω των κινητοποιήσεων

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Χειρόφρενο» στα μέσα μεταφοράς

Σήμερα, Τετάρτη δεν θα κυκλοφορήσουν τα οδικά μέσα στην Αθήνα (λεωφορεία και τρόλεϊ) καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις για τη μορφή τους καθώς τα μέσα ενδέχεται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια τις μεσημεριανές ώρες προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των απεργών που θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται. Στο μεταξύ, η σιδηροδρομική κοινότητα αναμένει την Τετάρτη να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάταξη του σιδηροδρόμου στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που έχει εξαγγείλει ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών θα διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις της την Πέμπτη, καθώς για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη.

24ωρη απεργία στα πλοία την Τετάρτη 8/3

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3/2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε σε συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Ακινητοποιημένα και τα τρένα τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη (8/3) τα τρένα, σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης της Κυριακής (5/3).

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train: το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ αποφασίστηκε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

«Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων, ύστερα από κάλεσμα των τριών σωματείων της Hellenic Train και στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία που παραβρέθηκαν αλλά και τους απλούς πολίτες για την συμπαράσταση και τη στήριξη τους στην μάχη, που δίνουμε για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια, και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μαθητικά συλλαλητήρια στις 8 Μαρτίου

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ζητά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα, με επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων. (με πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα από το newmoney.gr)