Παρασκήνιο- παραπολιτικά και παραλειπόμενα της εκλογικής νύχτας

3139

Με το κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των πρώτων exitpolls που φανέρωσαν το μέγεθος της καθαρής πλειοψηφίας και επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως ήταν αναμενόμενο η κινητικότητα και το έντονο ενδιαφέρον κινήθηκαν γύρω από το πρώτο κόμμα για τα μεγάλα ποσοστά που απέσπασε. Στην Ευρυτανία η μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Κοντογεώργου και Οικονόμου, ήταν το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε το εκλογικό ενδιαφέρον, κυριάρχησε το βράδυ των εκλογών και απ΄ότι φαίνεται δεν έχει οριστικά σαν διαμάχη κλείσει.
Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν φανερό το προβάδισμα της κας Οικονόμου στα περισσότερα εκλογικά κέντρα, κάνοντας το επιτελείο της υποψήφιας Βουλευτή να έχει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το σκηνικό μετατράπηκε σε θρίλερ, με τα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα να σταματούν να φτάνουν στην τοπική ΝΟΔΕ και παράλληλα τον κ. Κοντογεώργο να κάνει τη δημόσια ανακοίνωση της επικράτησης του και να εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ψηφοφόρους του, στηριζόμενος σε ανεπίσημα έως εκείνη την ώρα εκλογικά αποτελέσματα και με εκκρεμότητα περίπου 40 εκλογικών κέντρων. Η Ευρυτανία είχε επίσημα ανακοινώσει τον εκλεγμένο της Βουλευτή, με ανεπίσημα αποτελέσματα και τις τελικές ψήφους διαφοράς των δύο συναγωνιστών, αλλά κατ΄ουσίαν αντιπάλων να φτάνουν μόλις τις 98, δίνοντας την επικράτηση στον κ. Κοντογεώργο.
Ο τρίτος σε ψήφους του συνδυασμού της ΝΔ για τη μονοεδρική της Ευρυτανίας κ. Κλεομένης Λάππας, λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του κ. Κοντογεώργου, έσπευσε να τον συγχαρεί. Μάλιστα σε φωτογραφία που ανέβασε ο κ. Κοντογεώργος απαθανάτισε τη συνάντησή τους και τη συνόδεψε με το ακόλουθο post, ανταποδίδοντας τις ευχές: ‘Ευχαριστώ από καρδιάς που ήρθες να με συγχαρείς! Πάντα ήμασταν δίπλα δίπλα για το καλό της παράταξης!’

Όπως φαίνεται το στιγμιότυπο αυτό δεν θα είναι και το τελευταίο της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, μιας και η κ. Οικονόμου, αφήνοντας σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές πρόκειται να συνεχίσει την αναμέτρηση εκτός κάλπης. Η ίδια δεν συνεχάρη τον κ. Κοντογεώργο, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα ως ήττα δική της και νίκη του κ. Κοντογεώργου και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να αναζητήσει τη δικαίωσή της με κάθε ένδικο μέσο, θεωρώντας τη διαφορά των ψήφων μικρή, δυνατή να ανατραπεί και το αποτέλεσμα μη ασφαλές με δεδομένα τα 170 άκυρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Το παρασκήνιο της εκλογικής αναμέτρησης λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, κατέγραψε έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά προσωπικά τηλεφωνήματα, τα οποία πολλές φορές ξέφυγαν ακόμα και από την αναμενόμενη ένταση της προεκλογική περιόδου, συναντήσεις με εντάσεις και προσωπικές αντεγκλήσεις στα γραφεία της ΝΟΔΕ που μύριζαν μπαρούτι, τεταμένο κλίμα μιας και η μάχη του σταυρού φαίνονταν ότι θα ήταν σκληρή πια και διαφορετική από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο στρατόπεδο της ΝΔ.

Λεπτομέρεια αλλά όχι ασήμαντη για την νύχτα της εκλογικής αναμέτρησης, ήταν το γεγονός ότι παρά το υψηλότατο ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στην Ευρυτανία, το βράδυ της νίκης, δεν υπήρξαν ούτε θριαμβευτικοί πανηγυρισμοί. Πιθανά το κλίμα πόλωσης που καλλιεργούνταν το τελευταίο διάστημα, με τις κατηγορίες προς το πρόσωπο της κας Οικονόμου, ότι αποδυναμώνει με την προεκλογική της εκστρατεία την συνοχή του κόμματος, δεν ίσχυσε με δεδομένα τα σαρωτικά νούμερα και το ποσοστό του 48%, αλλά μάλλον έδωσε τους καρπούς του μετά το κλείσιμο της κάλπης. Το θέμα ουσιαστικά παραμένει μιας και συνολικά έχουμε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία σχεδόν ισοψηφία σταυρών και υποψηφίους που δεν βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο απλά για να το συμπληρώσουν, αλλά αποφασισμένους να δώσουν τη μάχη της διεκδίκησης της μονοεδρικής.