Την έγκρισή τη έδωσε η Οικονομική Επιτροπή Αγράφων σχετικά με την παράταση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο με τίτλο: «Διαμόρφωση – Συντήρηση Κτιρίου και Περιβάλλοντος Χώρου Μουσείου Βίνιανης Δήμου Αγράφων» μεταξύ Δήμου Αγράφων-Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλής των Ελλήνων. Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πριν την συζήτηση του θέματος κάλεσε τα μέλη να αποδεχτούν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι για το ανωτέρω έργο ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την μελέτη με αποτέλεσμα να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, και να μην χαθεί η χρηματοδότησή του.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το Έργο έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου Αγράφων ως προς τη διάρκεια της Σύμβασης και την παράταση αυτής έως την 9 Οκτωβρίου 2023.

Οι λόγοι της παράτασης

Το Τμήμα Τεχνικής Υπηρεσίας, Πολεοδομίας & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγράφων με ενημερωτικό σημείωμά του προς τον κ. Δήμαρχο Αγράφων, την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου και στα Συμβαλλόμενα Μέρη της Προγραμματικής Σύμβασης έκανε γνωστούς τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε εξέλιξη στο Έργο από την υπογραφή της ανωτέρω Σύμβασης έως σήμερα. Οι λόγοι αφορούν κυρίως την καθυστέρηση στη στελέχωση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και τις φυσικές καταστροφές που επηρέασαν την περιοχή. Σήμερα και μετά τη στελέχωση του Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και την μετά την τήρηση των νομίμων διαδικασιών ανάθεση και εκπόνηση των αναγκαίων μελετών (αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής), ο Δήμος Αγράφων δηλώνει την επιθυμία του να υλοποιηθεί το έργο και αιτείται την παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης και την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με βάση το υποβαλλόμενο Νέο Προτεινόμενο Χρονοδιάγραμμα Έργου. Σύμφωνα με την τροποποίηση της σύμβασης η ισχύς της αρχίζει από την υπογραφή της και η διάρκειά της παρατείνεται έως την 9η Οκτωβρίου 2023. Στο χρονικό αυτό διάστημα περιλαμβάνεται η εκτέλεση των εργασιών και η συντήρηση του έργου από τον Ανάδοχο μέχρι την Οριστική του Παραλαβή. Με την οριστική παραλαβή του έργου, ολοκληρώνεται το αντικείμενο της παρούσας και αυτή λύεται αυτοδίκαια. Η παράταση της χρονικής διάρκειας της προγραμματικής σύμβασης, θα γίνει χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού της παρούσας, επιτρέπεται με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων, κατόπιν ειδικώς αιτιολογημένης εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης.