Επιστρέφονται μέχρι την Πέμπτη σε 343.669 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ποσά από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο τα 606,17 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών ίσως και αύριο το απόγευμα και σίγουρα μέχρι την Πέμπτη στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Προϋπόθεση επιστροφής του πιστωτικού είναι να μην υπάρχει οφειλή από εισφορές 2020 καθώς και μη ρυθμισμένη οφειλή στο ΚΕΑΟ. Αν υπάρχει τέτοια οφειλή, παρακρατείται το πιστωτικό μέχρι την εξόφληση του χρέους και επιστρέφεται τυχόν υπόλοιπο.

Ημερομηνίες σταθμοί για τους μη μισθωτούς

– Μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17€, θα τους επιστραφούν από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 τα αντίστοιχα ποσά στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν μέχρι 30/11/2020 επέλεξαν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

– Μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 πρέπει να καταβληθούν από τους μη μισθωτούς οι ασφαλιστικές εισφορές του Νοεμβρίου 2020.

– Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει η προθεσμία καταβολής της δόσης Νοεμβρίου για να αναβιώσουν οι εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι την ρύθμιση των 120 δόσεων. Επισημαίνεται ότι για την επανένταξη στη ρύθμιση δεν απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από μέρους του οφειλέτη. Επίσης, με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης. Η νέα ευκαιρία επανένταξης αφορά σε ασφαλισμένους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους, για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Τώρα έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν στην ρύθμιση, αρκεί να πληρώσουν μια δόση μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

– Μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 οι μη μισθωτοί θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να πληρώσουν το 2021. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία τους για το 2021 στην διεύθυνση efka.gov.gr. μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους:

1. Όσο μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία επιλέξουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη που θα προκύψει
2. Όσοι αγνοήσουν να υποβάλλουν δήλωση εισφοράς, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το 2021 και θα ανακτήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία, από τις αρχές του 2022.

Τα ποσά που θα βεβαιωθούν να πληρώσουν οι μη μισθωτοί αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους, οι ασφαλισμένοι θα φορτώνονται αυτομάτως με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

– Μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, περίπου 800.349 που έχουν μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση από τις πέντε δόσεις για την εξόφληση της οφειλής από την εκκαθάριση. Ειδικότερα για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο έχει δοθεί παράταση 5 μηνών στην καταβολή των χρεών των μη μισθωτών (επαγγελματιών και αγροτών), όπως αυτά προκύπτουν από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019. Έτσι θα καταβληθούν σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021. Δηλαδή θα εξοφληθούν στο διάστημα Μαρτίου – Ιουλίου 2021.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η.3.2021. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων. Εάν η μηνιαία δόση οφειλής δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

dikaiologitika.gr