Γράφει ο:  Δημήτρης Μαντέκας

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας

Μέσα στο κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε με την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας και προς τέρψιν των ακραίων αντιλήψεων μέσα στο κόμμα της ΝΔ, κατήργησαν «αυθωρεί και παραχρήμα» το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ήθελε, όλοι να πιστέψουν  το αφήγημά της: για τους πρόσφυγες & μετανάστες φταίει  ο ΣΥΡΙΖΑ που τους «προσκαλεί» στην Ελλάδα και αυτοί ασμένως αποδέχονται την πρόσκληση! Πολύ γρήγορα «ανακάλυψαν» ότι το πρόβλημα είναι κυρίως «γεωπολιτικό»! Δυστυχώς όμως δεν το αντιμετώπισαν έστω και αργότερα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Η ΝΔ σήμερα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και την ψευδολογία που κυνικά η ίδια διέσπειρε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους. Τότε δηλαδή που χυδαιολογούσε εξαπατώντας τους πολίτες που την πίστευαν ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ότι οι μετεγκαταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση.

O κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το χάος που έχει δημιουργήσει, και προχωρά στην επανασύσταση του Υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε.

— Αφού άλλαξε πέντε αρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό, μέσα σε μόλις έξι μήνες διακυβέρνηση

–αφού ανακοίνωσε τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να λειτουργήσει κανένα 

–αφού εξήγγειλε κλείσιμο της Μόριας για να φθάσει σήμερα να έχει περίπου 25.000 ανθρώπους, ενώ στα τέλη του Ιουνίου ήταν λίγοι παραπάνω από 5.500, 

–αφού ήρθε αντιμέτωπος με τα ίδια τα στελέχη του σε όλη τη χώρα,

Του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το πρόβλημα που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.

Αντί έστω και τώρα, να ληφθεί μέριμνα, ώστε η κατάσταση να  αποφορτιστεί και να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και με σοβαρότητα, κάθε τόσο γίνονται ανατριχιαστικές δηλώσεις κορυφαίων και ακραίων στελεχών της ΝΔ, όπως του υπουργού Ανάπτυξης περί προσπάθειας «αλλοίωσης του πληθυσμού», τη στιγμή μάλιστα που εξελισσόταν επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στο Ιόνιο. Δήλωση  ρατσιστική, ανιστόρητη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, που αποκαλύπτει τη βαθιά απαξίωσή του για την ανθρώπινη ζωή.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην πολιτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής στο προσφυγικό.

Εάν η  κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα ήταν για γέλια”. Αποκορύφωμα της γελοιότητας ο σχεδιαζόμενος πλωτός φράχτης στο Αιγαίο μήκους 2,7 χιλιομέτρων! Μη μας φανεί πλέον  παράξενο αν κάνουν ό,τι ο Ξέρξης πριν από 2.500 χρόνια που προσπαθούσε  να τιθασεύσει τη θάλασσα. Τη μαστίγωσε και την αλυσόδεσε! Να επιβάλουν  δηλαδή τιμωρία στη θάλασσα επειδή δέχεται τα προσφυγικά ρεύματα προς τα νησιά του Αιγαίου!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ανθρωπισμός, τα δικαιώματα προσφύγων και τοπικών κοινωνιών, αλλά και η οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα απέχουν παρασάγγας από την πολιτική τους. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαινόμενο, όπως εξελίσσεται στη xώρα μας είναι ένα πολυπαραγοντικό και  πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγισηκεντρική στρατηγική διαχείρισης αλλά και συντονισμένες δράσεις.

Δεν είναι χώρος για πειραματισμούς και σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού. Η εγκατάσταση των ευάλωτων αυτών ομάδων του πληθυσμού σε δομές φιλοξενίας ανά την Επικράτεια προϋποθέτει επιτελικό σχεδιασμό, επάρκεια μέσων, δομών και υποδομών, ώστε να μην δημιουργήσει εν τέλει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Εκεί ακριβώς έγκειται για παράδειγμα η επιτυχία του βραβευμένου προγράμματος φιλοξενίας στη Λιβαδειά που υλοποιείται με την εποπτεία του Δήμου και  όχι ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Η πρόνοια για τη φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών δεν εξαντλείται στην διαθεσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών. Η εξασφάλιση της συγκοινωνιακής διασύνδεσης με τις υπηρεσίες ασύλου, η ύπαρξη μεταφραστών-διερμηνέων και συνοδών, η γειτνίαση με υγειονομικές υπηρεσίες, η δυνατότητα ένταξης σε αντίστοιχες δομές εκπαίδευσης  και πρόβλεψη για τη δυνατότητα σίτισης των ανθρώπων αυτών είναι μερικές μόνο από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλίζονται.

Θεωρούμε αυτονόητη  την ενεργή συμμετοχή, στο σχεδιασμό για την εγκατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα με αποσυμφόρηση των νησιών, των εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών κυρίως των δήμων και των περιφερειών. Απαιτείται καθοριστική  συμμετοχή στον πλήρη σχεδιασμό φιλοξενίας αλλά και τις προδιαγραφές  των υποστηρικτικών δομών.

Οι Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αναδείξουν τις δυνατότητες αλλά και τις αντοχές κάθε περιοχής, αφού η ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο και η αναλογική συνεισφορά των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων είναι αναγκαιότητα τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.