Με την συνεργασία του ΟΠΑΣΤΕ, της Π.Ε. Ευρυτανίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογός μπαίνει σε νέα εποχή, καθώς απόκτησε καινούργιες τοπικές φορεσιές για τις παραστάσεις του, αλλά και φορεσιές και αξεσουάρ αυτών τα οποία ενοικίαζε έως τώρα, διαφημίζοντας έτσι την τοπική μας παραδοσιακή ενδυμασία.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 και είναι μία μέρα ιδιαιτέρως σημαντική για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου μιας και παρουσίασε τις νέες φορεσιές του που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον ΟΠΑΣΤΕ και Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και θα εμπλουτίζουν την ιματιοθήκη του από εδώ και στο εξής.  

Γιορτάζοντας 44 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον πολιτισμό του τόπου με τα τμήματα παραδοσιακού χορού και την θεατρική ομάδα, σήμερα αριθμεί περίπου 350 ενεργά μέλη. Τα τελευταία χρόνια η δράσης του Συλλόγου έχουν εμπλουτιστεί με τα τμήματα της μουσικοκινητικής, του μοντέρνου χορού και με το τμήμα του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου. Η δράση του δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια του νομού μας αλλά και έξω από αυτά. Μετά την συνεχή σταθερή παρουσία του στο δήμο Καρπενησιού πλέον από φέτος επεκτάθηκε και στον δήμο Αγράφων  σε 3 χωριά του χορευτικά τμήματα παιδιών και ενηλίκων και συγκεκριμένα στην Βαλαώρα, στο Ραπτόπουλο και στην Παλαιοκατούνα, καλύπτοντας έτσι σχεδόν ολόκληρη την Ευρυτανία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου πέρα από το ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει και μία πλούσια ιματιοθήκη για τους παραδοσιακούς χορούς αλλά και ένα αξιόλογο βεστιάριο με θεατρικά ρούχα. Στη τελευταία εκδήλωση, δόθηκε έμφαση στην ιματιοθήκη του Συλλόγου, μιας και μέχρι το 2022, ο Σύλλογός διέθετε περίπου 300 φορεσιές οι οποίες συμπεριλάμβαναν 60 αντρικές, 40 γυναικείες και πολλές παιδικές ενδυμασίες και κατάφερε να αποκτήσει καινούριες φορεσιές. Οι φορεσιές των χωριών της Μυρίκης και της Άμπλιανης, αλλά και οι Σαρακατσάνικες φορεσιές, είναι αυτές που δίνουν ένα όμορφο χρώμα στις παραστάσεις, αλλά και πηγή έμπνευσης και αναζήτησης του αυθεντικού της παράδοσης. 

Η προσπάθεια για εμπλουτισμό της ιματιοθήκης

Το 2019 ο Σύλλογος ήρθε σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, τον κύριο Αριστείδη Τασιό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια για να προστεθούν νέες φορεσιές στην ιματιοθήκη του και να μπορέσει να αναδείξει και τις φορεσιές άλλων περιοχών της Ευρυτανίας, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση των 8000 ευρώ. Το πρότζεκτ διακόπηκε για λίγο εξαιτίας της περιόδου της πανδημίας, και με την επιστροφή στην στην κανονικότητα, η χρηματοδότηση μοιράστηκε ισόποσα σε δύο σημαντικότατα βεστιάρια με σκοπό τη δημιουργία των νέων φορεσιών και είναι όλα ραμμένα από τα ποιοτικότερα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτά είναι τα βεστιάρια του Βαγγέλη Φραγκιαδάκη για τη δημιουργία των αντρικών ενδυμάτων και των ΑΦΩΝ Βάλβη για τη δημιουργία των γυναικείων. Η δουλειά των παραπάνω δημιουργών είναι αναγνωρισμένη σε αρκετά μεγάλο βαθμό τόσο στην δημιουργία νέων φορεσιών όσο και στην ενοικίαση πανελλαδικώς παραδοσιακών ρούχων για παραστάσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως και τα δύο εργαστήρια προέρχονται από τους χώρους της Πασίγνωστης σχολής Δώρας Στράτου αλλά και του Λυκείου Ελληνίδων. Η διαδικασία δημιουργίας των φορεσιών δεν ήταν εύκολη και για αυτόν τον λόγο τον συντονισμό και την έρευνα, ανέλαβε το μέλος του Συλλόγου, κ. Γιάννης Δημητρίου.

Η προσθήκη της παραδοσιακής φορεσιάς της Δομνίστας & της Άμπλιανης

Με στόχο να ενταχθεί μια νέα περιοχή στην ιματιοθήκη, μελετήθηκαν οι φορεσιές της Δομνίστας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας παρατηρήθηκε το γεγονός ότι οι γυναικείες φορεσιές της Δομνίστας είχαν αρκετά όμοια στοιχεία στα φουστάνια με εκείνες της Μυρίκης και για αυτό τον λόγο ράφτηκαν 6 καινούργια φουστάνια τα οποία θα είναι ίδια και για τα δύο χωριά. Η διαφορά εντοπίζεται στα πουκάμισα και στις ποδιές. Τα πουκάμισα της Δομνίστας έχουν κάποια ιδιαίτερα σχέδια στο μπροστινό πάνω μέρος καθώς και στα μανίκια. Απ΄ τα συγκεκριμένα πουκάμισα ράφτηκαν 6 τεμάχια. Ράφτηκαν, επίσης, και 6 ροζ ποδιές, οι οποίες είναι οι χαρακτηριστικές ποδιές της Δομνίστας, σε αντίθεση με τις μπλε ποδιές της Μυρίκης από τις οποίες ράφτηκαν επίσης 6 νέες. Στην ιματιοθήκη προστέθηκαν επίσης 6 καθημερινές φουστάνες της Άμπλιανης (έως τώρα υπήρχαν μόνο τις νυφικές του χωριού) μαζί με τις 6 λευκές τους ποδιές. Σημαντική η συμβολή της κας Χριστίνας Νούλα, ενεργού μέλους του συλλόγου η οποία με μεράκι έπλεξε στο χέρι τα χειρόκτια αλλά και τα αντίστοιχα των ποδιών που χρησιμοποιούνται για όλες τις φορεσιές της Άμπλιανης. Επιπλέον, ράφτηκαν και 14 πουκαμίσες λευκές της Άμπλιανης, οι οποίες αφορούν τις ήδη υπάρχουσες νυφικές φορεσιές μιας και τα προηγούμενα από την συχνή  χρήση έχουν σχεδόν καταστραφεί. Αναμένονται δε στο τέλος του χρόνου για τις νυφικές φορεσιές της Άμπλιανης, οι οποίες υπάρχουν ήδη στην ιματιοθήκη, να ραφτούν 6 κοντοκάπια τα οποία φοριούνται εξωτερικά των φορεσιών και το ύφασμα τους είναι πιο εξεζητημένο και δυσεύρετο.

Οι αντρικοί ντουλαμάδες

Για τον Σύλλογό ιδιαίτερα σημαντικό ήταν η δημιουργία ντουλαμάδων για τους άνδρες. Ο ντουλαμάς ή ντολαμάςήταν μάλλινος επενδυτής, ανοιχτός μπροστά, που έδενε και αποτελούσε το επανωφόρι της στολής του φουστανελοφόρου και το επιχιτώνιο του ευζώνου εμπλουτίζοντας τους με κοσμήματα – σταυρωτά κιουστέκια, ανάλογα την περιοχή. Δημιουργήθηκαν 2 ντουλαμάδες μαύροι με κόκκινο κέντημα οι οποίοι μοιάζουν αρκετά με του Μεσολογγίου αλλά είναι η ανδρική φορεσιά της Δομνίστας, καθώς επίσης 4 μαύροι ντουλαμάδες Καρπενησίου. Με την ίδια φιλοσοφία όπως και στη Δομνίστα οι ντουλαμάδες μπορούν να φορεθούν και με φουστανέλα και τσαρούχι, με φουστανέλα και γκέτες. Για να ολοκληρωθούν οι ανδρικές φορεσιές και 6 πουκαμίσες ανδρικές λευκές μακριές, οι οποίες είναι απαραίτητες και για τους ντουλαμάδες και για τις φουστανέλες. 

Επίσης η ιματιοθήκη γίνεται ακόμα πιο πλούσια 2 νέα φερμελογέλεκα μπλέ, διπλά με χρυσό κέντημα τα οποία θα κλείνουν στο εσωτερικό, και θα φοριούνται από εκείνους που θα κρατούν την σημαία ή το επίσημο λάβαρο του Συλλόγου στις παρουσίες, σε γιορτές, αναβιώσεις και παρελάσεις. Στην ίδια γραμμή ράβονται και 6 νέα φερμελογέλεκα διπλά μαύρα με κέντημα που θα πλαισιώνουν το αντρικό άγημα. Τέλος δημιουργήθηκαν 10 σελάχια, είναι ζωνάρια από δέρμα που τοποθετούσαν τον οπλισμό, 10  ζευγάρια απλές γκέτες και τα 10 ζευγάρια γκέτες με πλούσιο κέντημα τις οποίες έως τώρα ενοικιάζονταν για τις εμφανίσεις του Συλλόγου και επίσης φτιάχτηκαν 20 καλπάκια μαύρα (φέσια) και 10 φέσια κόκκινα με μπλε φούντα τα οποία και κλείνουν την παρουσίαση των νέων φορεσιών. 

.