Προσοχή στα Τζάκια!

664

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου παρακαλεί τους πολίτες για τη δική τους ασφάλεια και προστασία της περιουσίας τους, να λάβουν τα παρακάτω Προληπτικά Μέτρα Πυροπροστασίας, εφόσον διαχειρίζονται το συγκεκριμένο είδος θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να αναλάβουν τον τακτικό καθαρισμό της καπνοδόχου, προκειμένου να απομακρύνεται η αιθάλη που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα. Αυτό γίνεται με ειδικές βούρτσες από ειδικά συνεργεία καθαρισμού, ώστε ο καθαρισμός να είναι σωστός (τουλάχιστον κατ’ έτος). Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για πιθανές ρωγμές ή άλλες φθορές και να ελέγχεται για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες τη φράσσουν και εμποδίζουν τελείως την έξοδο του καπνού.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου, ειδικά για αυτή που διέρχεται μέσα από την κεραμοσκεπή και θα πρέπει να βρίσκεται σε ικανή απόσταση από τη φέρουσα ξυλεία της και το βασικότερο να είναι μονωμένη με κατάλληλα άκαυστα υλικά που δε θερμαίνονται για αποφυγή του φαινομένου της πυρκαγιάς λόγω μεταφοράς θερμότητας. Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες. Το στερεό καύσιμο δε θα πρέπει να έχει υγρασία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού, αλλά να προτιμάται το στερεό πετρέλαιο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εύφλεκτης διακόσμησης πάνω από το τζάκι, καθώς και μικροαντικείμενα στο περβάζι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν. Δεν πρέπει να αφήνεται το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη και να τοποθετούνται πολλά ξύλα στην εστία. Καλό, επίσης, είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες – ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων, καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.

Επιπλέον, συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από άνοιγμα του τζακιού, καθώς οι αναμμένες σπίθες αποτελούν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Συστήνεται να είναι πάντα ανοιχτή η περσίδα αναπλήρωσης του αέρα ή να υπάρχει κάποιο παράθυρο μερικώς ανοικτό, για τη σωστή αναπλήρωση του αέρα στον χώρο, που αφαιρούν ο απορροφητήρας και το τζάκι. Πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή, να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. Δεν πρέπει να τοποθετούνται καθρέπτες πάνω από το τζάκι ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στη φωτιά. Όταν αφαιρείται η στάχτη από το τζάκι ή τη σόμπα καυσόξυλων, πρέπει να χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό φαράσι και να δίνεται προσοχή να μην πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά. Επίσης, δεν πρέπει να ρίχνεται η στάχτη πάνω σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ. Η χρήση πυροσβεστήρα, ο οποίος συστήνεται να είναι ξερής σκόνης, αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή.

Τέλος, συστήνεται οι πολίτες να σχεδιάζουν και να εξασκούνται στην εκκένωση της οικίας τους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε εκείνη την περίπτωση καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου ευελπιστεί στη λήψη και τήρηση των παραπάνω προληπτικών μέτρων και εύχεται στους πολίτες καλό χειμώνα.