Πως γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου σε Καρπενήσι και Άγραφα

2697

Τριήμερος ο εορτασμός
Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα και με τις δέουσες τιμές οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, στο Καρπενήσι και στα Άγραφα Ευρυτανίας. Η 25η Μαρτίου αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους, γεγονός που τονίστηκε στον τριήμερο εορτασμό, καθώς όπως ειπώθηκε από όλες τις πλευρές όσων συμμετείχαν, η ημέρα αυτή θα συμβολίζει τον άνισο αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής και μας υπενθυμίζει την αιώνια πάλη για την δημοκρατία, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο εορτασμός στο Καρπενήσι
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από την Παρασκευή 22 Μαρτίου με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση όλων των Δημοτικών Καταστημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων και των δυο Δήμων. Στη συνέχεια ακολούθησε ο καθιερωμένος εορτασμός της 25ης Μαρτίου από όλες τις σχολικές βαθμίδες και ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία.
Στο Καρπενήσι, η ηλιόλουστη μέρα βοήθησε στην καλύτερη δυνατή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, δίνοντας την δυνατότητα σε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της ημέρας αυτής και την μαθητική παρέλαση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των μελών συλλόγων. Νωρίς το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι Θεία Λειτουργία και Δοξολογία από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Καρπενησίου και Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ηρώου των πεσόντων της πόλης. Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Αναστασία Μίνου Εκπαιδευτικό – Φιλόλογο του Β’ Γυμνασίου Καρπενησίου και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11:15 επί της κεντρικής οδού Αποδήμων Ευρυτάνων, με τον κόσμο ντόπιοι και τουρίστες, να έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς για να απολαύσουν την παρέλαση. Στις εκδηλώσεις αυτές παρευρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος Κώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Τασιός Άρης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης Νίκος αλλά και οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Ο εορτασμός στα Άγραφα
Τριήμερος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στα Άγραφα αλλά και σε κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αγράφων. Την Δευτέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου το πρωί στο Δήμο Αγράφων η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία έλαβε χώρα στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, από τον ιερέα Κερασοχωρίου, ακολούθησε εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Γαλάτη Αργυρώ καθηγήτρια του Γυμνασίου – Λυκείου Κερασοχωρίου, Επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού «ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΗΣ και τέλος κατάθεση στεφάνων στους πεσόντες από το Δήμαρχο Αγράφων, Θεόδωρο Μπαμπαλή, τον Εκπρόσωπο Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγράφων, τον Πρόεδρο Τ.Κ. Κερασοχωρίου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Κερασοχωρίου, το Δημοτικό Σχολείο Κρέντης και το Νηπιαγωγείο Κρέντης. Επίσης, στον εορτασμό στο Κερασοχώρι παρευρέθηκε η υποψήφια Βουλευτής Ευρυτανίας κα Θωμαΐς Οικονόμου.
Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί όπως και στην Τοπική Κοινότητα Ραπτόπουλου όπου οι μαθητές όλων των βαθμίδων, από τον παιδικό σταθμό έως και το Λύκειο, παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ενώ ακολούθησε χορευτικό με παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές στην κεντρική πλατεία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, κ. Αθανάσιος Σταμούλης, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Τσιάμης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αγράφων κα Σουλιώτη Χρυσούλα και ο κ. Καρδαμπίκης Αλέξης και πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.