Το 2020 χαρακτηρίζεται  το πιο οδυνηρό έτος, το πιο “δίσεκτο” για τη χώρα μας εδώ και 70 χρόνια τουλάχιστον, από το τέλος του εμφυλίου και μετά. Τόσα γεγονότα, τόσες καταστροφές και προτού ακόμα αγκομαχώντας φτάσουμε στο τέλος του!

Η φοβερή πανδημία του κορωνοϊού, του covid 19 όπως καθιερώθηκε να τον λένε διεθνώς, που ενέσκηψε από το τέλος του Γενάρη, έχει ανατρέψει όλα εκείνα τα οποία θεωρούσαμε ως “κανονικότητα” και απειλεί την οικονομία με μια χειρότερη των επαχθών μνημονίων μοίρα. O κορωνοϊός ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, ξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας εκατομμύρια άτομα σε 213 χώρες και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους μέχρι σήμερα. Η μετάδοση του ιού, σύμφωνα με τους κορυφαίους επιδημιολόγους θα υποχωρήσει εντελώς, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω του 60-70% αποκτήσει ανοσία. Κι αυτό θα γίνει με τον εμβολιασμό ή με την μόλυνση  με τον ιό. Μέχρι τότε όμως τι γίνεται; Θα αντέξει το Δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και η οικονομία με τα αλλεπάλληλα lockdown; Θα δείξει! Ο Ερντογάν από το Μάιο έχει ξεσαλώσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχείς προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και απειλεί με πόλεμο, χωρίς να υπολογίζει Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Η μετατροπή σε τζαμί της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας αποτελούν πράξεις, ανοσιουργήματα της Τουρκίας απέναντι στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα περί “διπλωματίας των σεισμών” που αναγράφονται με πηχιαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, με την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τον προχθεσινό  φονικό σεισμό είναι από τις γνωστές κινήσεις του Σουλτάνου, που δεν εμπνέουν καμία “μπέσα” και εμπιστοσύνη.

 Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν έκαψαν μόνο δάση, σπίτια και καλλιέργειες. Μέχρι και κτίσματα του 13ου αιώνα Π.Χ. κάηκαν, όπως ο τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες.

Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” από τη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβρη, άφησε 3 νεκρούς, τεράστιες καταστροφές και ζημιές σε καλλιέργειες, σπίτια και στα δίκτυα υδρο-ηλεκτροδότησης. Τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχτηκαν η Θεσσαλία, τα Ιόνια νησιά και η Κρήτη. Οι πληγές τους όμως ακόμα παραμένουν ανοιχτές. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Οκτώβρης μας αποχαιρέτησε με ένα φονικό σεισμό 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Σμύρνης με θύματα και τεράστιες ζημιές και για τις δυο γειτονικές χώρες. Το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα επουλώσει τις πληγές από τις κακουχίες και αν θα ανταποκριθεί απέναντι στις επιπτώσεις της καλπάζουσας πανδημίας. Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι έρχεται κύμα μαζικών πτωχεύσεων, μαζικοί πλειστηριασμοί και εκτόξευση της ανεργίας οι επιπτώσεις θα είναι εφιαλτικές.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει τους πληγέντες, τα φτωχά κατώτερα κοινωνικά στρώματα  και δεν είναι “καλοσύνη” κανενός πολιτικού προσώπου ή κόμματος, απλά είναι υποχρέωση. Τα πολιτικά παιχνίδια και η “επικοινωνία” είναι εύκολα, αλλά στην οικονομική κρίση και στα εθνικά θέματα χρειάζεται προετοιμασία και σκληρή δουλειά.

 Ας ελπίσουμε με το κλείσιμο της “δίσεκτης” χρονιάς, να μην δούμε και άλλα χειρότερα..!

                                                        Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)