Ο ρόλος των selftests και οι εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να επιστρέψουν οι μαθητές των λυκείων στα σχολεία, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο και για τα γυμνάσια, όσον αφορά τα δημοτικά η πιο πιθανή εκδοχή είναι οι μαθητές να επιστρέψουν μετά το Πάσχα. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από τους λοιμωξιολόγους λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, ενώ πλέον στο τραπέζι έχει τεθεί το θέμα των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, αλλά και των selftests, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών των λυκειακών τάξεων κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι μαθητές πρέπει να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η έναρξη των πανελλαδικών ορίστηκε στις 15 Ιουνίου 2021, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος Απριλίου. Μέχρι 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα, οπότε θα γνωρίζουμε και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι. Μέχρι 30 Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές στρατιωτικές, αστυνομικές, Πυροσβεστών και ΑΕΝ, ενώ μέχρι 14 Μαΐου θα ανακοινωθεί η κατάταξη των τμημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο. Φέτος μάλιστα θα μπει σε εφαρμογή και η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Selftest. Η διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος

Υποχρεωτικά θα είναι τα selftest για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα. Οι γονείς από τη μεριά τους θα πρέπει μετά τη διεξαγωγή του τεστ στα παιδιά τους, που θα γίνεται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι μαθητές δε φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών

Σε μαζικούς εμβολιασμούς προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να θωρακιστούν απέναντι στον κορωνοϊό που έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές των ανθρώπων. Όσον αφορά την Ευρυτανία, ύστερα από επικοινωνία με την Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Ηλιοπούλου Βασιλική μας ενημέρωσε ότι αυτές τις μέρες έχουν εμβολιαστεί 30 εκπαιδευτικοί Β/θμιας και Α/θμιας εκπαίδευσης, ανάμεσα στους 126 που έχουν καταγραφεί σε λίστα και αναμένεται να εμβολιαστούν. Ειδικότερα, από τους 120 εκπαιδευτικούς Α/θμιας εκπαίδευσης έχουν δηλώσει να κάνουν το εμβόλιο οι 66, ενώ από τους 161 εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης δήλωσαν οι 60. Φυσικά υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί άνω των 60 ετών που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο και δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εκπαιδευτικών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Καρπενησίου.

Η κα. Ηλιοπούλου δήλωσε μάλιστα τα εξής: «Τα σχολεία της Ευρυτανίας είναι έτοιμα, είτε για τηλεκπαίδευση, είτε για δια ζώσης διδασκαλία. Ένας ικανοποιητικός αριθμός εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί, τα selftest μπαίνουν στη ζωή μας, αλλά πρέπει να υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Ας είμαστε αισιόδοξοι, να αναλάβουμε ο καθένας τη δική του ευθύνη και ευελπιστώ ότι θα το ξεπεράσουμε!»