Tέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να γίνει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους για το επίδομα των 534 ευρώ σε χιλιάδες εργαζόμενους για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου από πληττόμενες επιχειρήσεις ενώ η πληρωμή για τους εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις ενδέχεται να καταβληθεί νωρίτερα όπως έγινε και με τις αναστολές Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο δικαιούται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

 Η πληρωμή του επιδόματος των 534 ευρω, των εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις είναι πιο εύκολη διαδικασία για το υπουργείο Εργασίας καθώς γνωρίζει ήδη ποιες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και ποιες άνοιξαν μέσω του click away.

Παράλληλα το δώρο Χριστουγέννων σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν και έτσι 21 Δεκεμβρίου και για τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κανονική παραγωγική διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, από το μήνα Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο, θα πληρωθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων για το χρόνο που εργάστηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι που αντιστοιχεί στο κράτος «είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά το δώρο».

Αναφέροντας ότι «21 Δεκεμβρίου το βράδυ θα καταβάλουμε τα χρήματα για το δώρο Χριστουγέννων, στους λογαριασμούς φθάνουν με μια καθυστέρηση». Η καταβολή δώρου θα είναι για τους 7 μήνες, από 1η Μαΐου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020 “διότι δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της αγοράς εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο. Ο Δεκέμβριος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο».

Έτσι το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί ως εξής:

– στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχουν λάβει το διάστημα μόνο των 7 μηνών δηλαδή από την 1η Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου
– μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες που αντιστοιχεί στους ονομαστικούς μισθούς που έλαβαν το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 31.12.2020.

– στα μέσα Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου από τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες ήταν 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ενώ για τον Νοέμβριο ανήλθε στα 800 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 67 – 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν στα 534 ευρώ ενώ αντίστοιχα, το ποσό του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος για τις αναστολές του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά μήνα λόγω του ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν ύψους 800 ευρώ.

(με πληροφορίες από dikaiologitika.gr)