Η βία κατά των γυναικών, είτε αυτή είναι ψυχοσωματική, είτε σεξουαλική, είναι η πιο κοινή παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαχρονικά συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και σε διαφορετικά πλαίσια. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την βία αυτή, ως ένα εκ των μεγαλύτερων κινδύνων για την υγεία και την αξιοπρέπεια των γυναικών παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια έκθεση της UNICEF τουλάχιστον μια στις τρεις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή θα υποστεί βία σε κάποιο στάδιο της ζωής της.

Εκεί που το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο είναι στις υπανάπτυκτες χώρες και όχι μόνο. Στην Ινδία μια γυναίκα βιάζεται κάθε 20’. Η γυναικοκτονία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η αναγκαστική άμβλωση των γυναικείων εμβρύων, η βρεφοκτονία των κοριτσιών είναι ευρέως διαδεδομένα στις χώρες αυτές. Η σεξουαλική βία στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν σε έξαρση από τους κατακτητές. Σήμερα όμως τι γίνεται και πως μπορεί να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο και στις σύγχρονες κοινωνίες;

Από το 1999 η 25η Νοέμβρη ορίστηκε διεθνώς ως ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Τις τελευταίες δεκαετίες  η έντονη ευαισθητοποίηση κατά της βίας των γυναικών, οδήγησε σε μείωση του αριθμού των περιπτώσεων, χωρίς να λείπουν όμως και τα φρικιαστικά εγκλήματα, από συζύγους, συντρόφους, εργοδότες και σεξομανή άτομα.

Έτσι η ανάγκη επαγρύπνησης και δράσης για την μάχη κατά του φαινομένου είναι αναγκαίες και δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην επετειακή θύμησή του. Πρέπει να είμαστε δίπλα σ’ αυτές τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κάθε είδους κακοποίησης. Είναι αναγκαίο, η πολιτεία να αναλάβει δράση, τώρα, ώστε να μην θρηνούμε συνεχώς τέτοια θύματα. Πρέπει να θεσμοθετηθεί πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο, για τέτοιες αξιόποινες πράξεις. Να εξετάζονται οι παρόμοιες υποθέσεις  από την Δικαιοσύνη, κατά προτεραιότητα, για να μην φτάνει η εκδίκασή τους όταν είναι πλέον αργά και το θύμα-γυναίκα δεν βρίσκεται στη ζωή. Να ενισχύσει τις δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης, ώστε ο φόβος να μην υπάρχει πια σε καμία γυναίκα που βιώνει τέτοιες καταστάσεις. Στην Ελληνική Αστυνομία, στα ειδικά τμήματα που έχουν ιδρυθεί να υπηρετούν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι περισσότερες γυναίκες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με την συνδρομή ψυχολόγων για την υποδοχή των κακοποιημένων γυναικών. Να μην επιχειρείται (συμβαίνει δυστυχώς) η υποχώρηση των παθουσών από την κατάθεση της καταγγελίας.

Να γνωρίζει η κακοποιημένη σύζυγος, σύντροφος, υπάλληλος, ότι η φωνή της θα ακουστεί και η καταγγελία της θα πάρει το δρόμο για την Δικαιοσύνη. Ας να είμαστε δίπλα σε όλες αυτές τις γυναίκες και ο αγώνας μας να είναι συνεχής μέχρι την τελική δικαίωσή τους!

                                                   Κώστας Μπουμπουρής

                                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                      (k.boubouris@yahoo.gr