Χρόνος προετοιμασίας: Προηγούμενο βράδυ | Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες | Μερίδες: 5

Υλικά

1 κιλό ρεβίθια

5 μαρούλια

20 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κούπα καρέ τομάτας φρέσκια

Αλάτι, πιπέρι λευκό

Ζάχαρη

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Λεμόνι, άνηθος

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά 1 κιλό ρεβίθια και τα φουσκώνουμε από το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν καλά, περίπου μιάμιση ώρα. Κόβουμε 5 μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, τα αχνίζουμε σε βραστό νερό, σουρώνουμε και τα κρυώνουμε. Σε κατσαρόλα, βάζουμε 20 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, μαραίνουμε, ρίχνουμε το μαρούλι και το σοτάρουμε ελαφρά με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με τον ζωμό τους. Προσοχή στα μαρούλια να μη λιώσουν, γιατί γίνονται πράσινος πολτός. Προσθέτουμε μία κούπα φρέσκιας τομάτας, αποφλοιωμένη και ξεσποριασμένη, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι, 3/4 της κουταλιάς της σούπας πιπέρι λευκό και 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη. Σιγοβράζουμε 20’-30’ λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο. Σε μπασίνα βάζουμε 2 κούπες ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο), μισή κούπα χυμό λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι. Αναδεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ρεβίθια. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να δέσει το φαγητό.

Πηγή: www.xrysessyntages.gr