Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 έως 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:20 με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Καρπενησίου του Νομού Ευρυτανίας, στην περιοχή των Αγράφων και είχε 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Καρπενήσι, στη Λαμία, στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα μέχρι και την Άρτα, ενώ πραγματικά τρομοκράτησε τους κατοίκους των Αγράφων που ταρακουνήθηκαν για τα καλά και σε αρκετά σημεία υπέστησαν ζημιές.

Στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αγράφων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού σημειώθηκαν ζημιές σε μεμονωμένες περιπτώσεις κατοικιών κυρίως στο Τροβάτο, ενώ ρωγμές δημιουργήθηκαν στον τρούλο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου στα Επινιανά και στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μοναστηράκι. Οι ζημιές σε κατοικίες δεν μπόρεσαν να καταγραφούν αναλυτικά γιατί τα περισσότερα σπίτια στα χωριά αυτά δεν κατοικούνται αυτή την εποχή και είναι κλειστά, οπότε δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν διεξοδικά. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει λεπτομερής καταγραφή.

Αρκετά μεγάλη ζημιά υπέστη και ο κεντρικός δρόμος προς Άγραφα, ο οποίος έκλεισε χθες το απόγευμα από κατολίσθηση μεγάλου βράχου στη θέση Όσκλιανη (στη διασταύρωση για Αϊ- Λια Μαράθου) και διακόπηκε η κυκλοφορία για λίγη ώρα. Την αποκατάσταση του δρόμου πραγματοποίησε μηχάνημα της εταιρείας που φτιάχνει το δρόμο για τα Άγραφα, μιας και δούλευε στο σημείο εκείνο.

Από την πρώτη στιγμή μετά το σεισμό στα Άγραφα έσπευσαν μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Αγράφων για να καθαρίσουν το δρόμο που ήταν γεμάτος επικίνδυνες πέτρες, ενώ την επόμενη ημέρα σε όλα τα πληγέντα από το σεισμό χωριά κατέφτασε συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας αλλά και του Δήμου Αγράφων μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας κ. Αποστόλη Μάκκα, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές.

Τις επόμενες μέρες, αναμένεται στην περιοχή και συνεργείο μηχανικών της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λαμίας, προκειμένου να κάνει επί τόπου καταγραφή των ζημιών στους ναούς και να βγάλει το τελικό πόρισμα για την επισκευή τους αλλά και για την επικινδυνότητα των ρωγμών στους τρούλους.

Για γνωστό ρήγμα μιλά ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος

Για ένα γνωστό ρήγμα στην περιοχή κάνει λόγο ο γνωστός σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11.09.2017) στα Άγραφα Ευρυτανίας που ήταν όμως και αρκετά κοντά στην Καρδίτσα.

Ο κ. Παπαζάχος σε επικοινωνία που είχε με το newsit.gr, ανέφερε πως πρόκειται για το γνωστό ρήγμα της Νότιας Πίνδου, και ότι μάλλον αυτή είναι μια συνήθης του δραστηριότητα. Παράλληλα ο γνωστός σεισμολόγος είπε ότι το ευτυχές είναι ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι πυκνοκατοικημένες, και ότι το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την μετασεισμική δραστηριότητα.