Μεγάλη η διάρκεια της δόνησης – Επιφανειακός ο σεισμός, με εστιακό βάθος μικρότερο των δέκα χιλιομέτρων  – Για «μικρό τσουνάμι» μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, στα  7 Ρίχτερ αναθεώρησε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο – Η ισχυρότατη δόνηση έγινε αισθητή στην Αλβανία, την Βουλγαρία, την Τουρκία – Στους δρόμους οι κάτοικοι της Σάμου – Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη – Ξεκίνησε  ο «χορός» των μετασεισμών

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό. Η ισχυρότατη δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και  στην Τουρκία, τη Βουλγαρία , την Αλβανία. Ήδη, καταγράφονται ισχυροί μετασεισμοί.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η μετασεσμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες, ωστόσο πάντα είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο για  την εκδήλωση ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού. Περίπου μία ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έκανε έκκληση να μην μπαίνουν οι κάτοικοι της Σάμου στα σπίτια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν ψύχραιμοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακη Τσελέντη είναι πιθανό να σημειωθεί μετασεισμός ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν της τάξης των 6,7 Ρίχτερ.

foto-seima

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζημιές έχουν καταγραφεί στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη, όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια και ένας ναός στο Καρλόβασι της Σάμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επικέντρου υπάρχει γνωστό ρήγμα. Μίλησε μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό αρχικά στα 6.9 Ρίχτερ και κατόπιν στα 7 Ρίχτερ.

Μάλιστα,  στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού. 

112

protothema.gr