Αναλυτικά τα ποσά

Στον καθορισμό των δημοτικών τελών ύδρευσης, αποχέτευσης, κοινοχρήστων χώρων, ενταφιασμού και συντελεστή ΤΑΠ έτους 2021 προχώρησε ο Δήμος Αγράφων. Οι τιμές των τελών του 2021 κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2020. Αναλυτικότερα, όσον αφορά τον ενιαίο συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας  ΤΑΠ για όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Αγράφων αυτός ορίζεται στο 0,25/οοο. Σχετικά με τα τέλη ύδρευσης οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Πάγιο συμπεριλαμβανομένου της ελάχιστης κατανάλωσης σε οικίες- στάβλοι 25,00 ευρώ ετησίως, σε καφενεία 30,00 ευρώ ετησίως, σε ψησταριές, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια 30,00 ευρώ ετησίως, σε ξενοδοχεία 80,00 ευρώ ετησίως, σε βιοτεχνίες – εργοστάσια 80,00 ευρώ ετησίως και σε λοιπά καταστήματα 30,00 ευρώ ετησίως. Σχετικά με το δικαίωμα σύνδεσης στο δίκτυο ύδρευσης η τιμή θα ανέρχεται στο ποσό των 100,00 €/παροχή για απόσταση έως 10 m από το δίκτυο. Άνω των 10 m η χρέωση θα γίνεται απολογιστικά. Το δικαίωμα σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης θα ανέρχεται στο ποσό των 100,00 €/σύνδεση, ενώ το τέλος επανασύνδεσης μετά από διακοπή θα ανέρχεται στο ποσό των 50,00 €. Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ. Για τις παραβάσεις των κανονισμών λειτουργίας των δικτύων του Δήμου επιβάλλονται πρόστιμα όπως ορίζονται στον κανονισμό.

Τέλη αποχέτευσης

Τα τέλη αποχέτευσης θα ανέρχονται στο 30% του παγίου κατανάλωσης νερού. Ορίζεται ως ελαχίστη οικιακή κατανάλωση η ποσότητα των τριάντα (30) κ.μ. νερού ανά μήνα. Αντίστοιχα για τα καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία ορίζεται ως ελάχιστη κατανάλωση η ποσότητα των πενήντα (50) κ.μ. νερού ανά μήνα. Για τα παραδοσιακά καφενεία ορίζεται ως μέση κατανάλωση η ποσότητα των τριάντα (30) κ.μ. νερού ανά μήνα και για το λόγο αυτό η ποσότητα αυτή θα χρεώνεται με την κατώτερη δυνατή τιμή. Για τα οικόπεδα ή Αγροτεμάχια με παροχή ύδατος η ελάχιστη κατανάλωση ορίζεται σε πέντε (5) κ.μ. νερού ανά μήνα. Η περίοδος καταμέτρησης θα καθορίζεται με απόφαση Δημάρχου η οποία θα εκδίδεται έως τέλος Απριλίου ειδάλλως θα ισχύει ετησία κατανάλωση ύδατος.

Ποιοι ωφελούνται

Μείωση κατά  50% θα δουν στα τέλη τους οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες είναι: Οικογένειες με άτομα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% με συνολικό εισόδημα έως 20.000€. Προκειμένου για μονοπρόσωπες οικογένειες με εισόδημα έως 15.000€. Η Ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 300.000,00 ευρώ. Η παροχή ύδρευσης να είναι στο όνομα τους ή στο όνομα του/της συζύγου ή είναι υπόχρεος και αφορά στην κατοικία τους, καθώς και οικογένειες που έχουν προστατευόμενο μέλος με αντίστοιχη αναπηρία θα γίνεται έκπτωση 50%. Μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν στον Δήμο και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 σχετική αίτηση που θα συνοδεύεται από:1) Απόφαση καθορισμού της αναπηρίας 80% και άνω.2) Λογαριασμό της ΔΕΗ.3) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης όταν ο ανάπηρος είναι μέλος της οικογένειας.4) Ε9.5) Εκκαθαριστικό.

Τέλη Κοινοχρήστων χώρων και νεκροταφείου

Σχετικά με τις τιμές των κοινοχρήστων χώρων αυτές διαμορφώνονται ως εξής: για τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πλατείες η τιμή ανέρχεται στα 3 ευρώ/ τ.μ. ανά έτος, ενώ η ίδια τιμή ισχύει και τα τραπεζοκαθίσματα στα λοιπά πεζοδρόμια. Όσον αφορά την τοποθέτηση διαφόρων οικοδομικών υλικών σε πεζοδρόμιο οδών η τιμή ανέρχεται στο ποσό των 3 ευρώ/τ.μ. ανά έτος. Η τοποθέτηση κάδων οικοδομικών υλικών θα ανέρχεται στην τιμή των 50 ευρώ ανά έτος και η εναπόθεση υλικών 1 ευρώ ανά έτος. Όσον αφορά τα τέλη νεκροταφείου το ύψος αυτών είναι ανάλογο του κόστους παροχής της αντίστοιχης υπηρεσίας και προσδιορίζεται αντικειμενικά με κριτήριο το βαθμό χρήσεως της υπηρεσίας από κάθε κατηγορία υπόχρεων. Ως προς τα Δημοτικά Τέλη 2021 προτείνεται το δικαίωμα ενταφιασμού σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Αγράφων ως εξής: 50,00 €. Επίσης προτείνεται το ετήσιο τέλος διατήρησης τάφου σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Αγράφων ως εξής: 5,00 € ανά τάφο.