Από το φαρμακείο της γειτονιάς μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test), όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού. Σε περίπτωση που ο πολίτης νιώθει πιο ασφαλείς να κάνει το τέστ με τη βοήθεια του φαρμακοποιού το πιο πιθανό είναι να πληρώσει ένα μικρό ποσό, που θα κυμαίνεται κοντά στα 2 ευρώ.

Θα υπάρχουν μέσα στο κουτί της συσκευασίας γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος. Δικαιούνται μια συσκευασία την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή. Οι πολίτες μπορούν να παραλαμβάνουν τα τέστ αυτά για τα ανήλικα παιδιά τους, αλλά  και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού self test θα στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους στα σχολεία

Υποχρεωτικό και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το self test πριν την επιστροφή στα σχολεία, η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα των οποίων εξαρτάται από το πότε θα είναι έτοιμο το δίκτυο των τεστ. Κάθε πολίτης, με χρήση του ΑΜΚΑ του, θα δικαιούται τέσσερα self test τον μήνα, δηλαδή ένα την εβδομάδα. Για τους μαθητές θα τα προμηθεύονται οι γονείς του. Στην περίπτωση που ένας μαθητής (ή οποιοσδήποτε πολίτης) βρεθεί θετικός, τότε θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο τεστ, μοριακό αυτή τη φορά, για να διαπιστωθεί εάν όντως έχει κορωνοϊό. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος, θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.