Στο Δήμο Καρπενησίου γίνονται μόνο έργα βιτρίνας;

4355

Τι απαντά ο Νίκος Σουλιώτης, ποιες μομφές αφήνει για τους προκατόχους του και τι ανακοινώνει λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για το βραβείο του Δήμου και την ‘πράσινη’ πολιτική, τις επερχόμενες εκλογές αλλά και την κριτική που δέχεται.

«…Σύντομα θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού το οποίο θα έχει και ανατροπές και εκπλήξεις»

«Ευτυχώς το έργο στην αυτοδιοίκηση είναι απτό και μετρήσιμο… Ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για έργα βιτρίνας ή για έργα ουσίας και αποτελέσματος»

«Δεν φτάσαμε τυχαία ως εκεί… μόνο 3 δήμοι (εντάχθηκαν), κάτι που αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που έγινε»

«Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί στόχο και ζητούμενο… όπως και η εξοικονόμησης πόρων για τους δημότες μας»

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, με αφορμή την πρόσφατη βράβευση ενός ακόμη ‘πράσινου’ έργου του Δήμου, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό για τη νέα διάκριση, αλλά και την προτεραιότητα που δίνει η σημερινή δημοτική αρχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται, απαντά αφήνοντας παράλληλα μομφές για τα έργα που παρέλαβε από τους προκατόχους του. Ταυτόχρονα απαντά με φειδώ και με την ήπια επικοινωνιακή γραμμή που πάντα επιλέγει, στην ερώτηση για το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές.

Ε.Π. Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Καρπενησίου κέρδισε άλλη μια διάκριση στην εφαρμογή ‘πράσινης’ τεχνολογίας σε κτίριά του. Ποια η θέση σας για την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στο Δήμο Καρπενησίου;

Ν.Σ. Μία ακόμη διάκριση για το δήμο Καρπενησίου που αποτελεί επιβράβευση συντονισμένης προσπάθειας και σκληρής δουλειάς από την φάση της μελέτης, την  διεκδίκηση της χρηματοδότησης και την κατασκευή του έργου. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που βιώνει η αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε  κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίνουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για να δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης και εξοικονόμησης πόρων για τους δημότες μας. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από ένα πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ και το ΠΔΕ. Δεν φτάσαμε τυχαία ως εκεί, και συγκεκριμένα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόνο 3 δήμοι  (Δήμος Άνδρου, Καρπενησίου και Νέας Ιωνίας), κάτι που αποδεικνύει την πολύ καλή δουλειά που έγινε κατά την υποβολή της πρότασης. Το έργο εκτελέστηκε υπό την εποπτεία του ΚΑΠΕ και έβγαλε το σχολικό συγκρότημα από την «πρίζα της ΔΕΗ». Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια – δημοτικά – κτίρια μέσα από το πρόγραμμα εξοικονομώ (1ο και 2ο δημοτικό σχολείο, κολυμβητήριο), εκμετάλλευση της γεωθερμίας, αντικατάσταση όσων λαμπτήρων καίγονται μόνο με λαμπτήρες LED και φυσικά το συγκεκριμένο έργο για το οποίο βραβεύτηκε ο Δήμος μας. Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί στόχο και ζητούμενο αφενός μεν γιατί μας διασφαλίζει πόρους, που αποδίδουμε με παροχές στους δημότες αφετέρου γιατί προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ε.Π. Υπάρχει νέο παρόμοιο έργο στα σχέδιά σας; Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν το Δήμο για τις πρόσφατες ζημιές στη σκεπή του βραβευμένου κτιρίου;

Ν.Σ. Η προσπάθεια συνεχίζεται, ήδη η τεχνική υπηρεσία του δήμου ολοκλήρωσε και έχει υποβάλλει για χρηματοδότηση ένα έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην στέγη του κολυμβητηρίου,  προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το όφελος θα είναι περίπου 150.000 ευρώ ετησίως (ποσοστό 60% του κόστους λειτουργίας), με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η λειτουργία του κολυμβητηρίου ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές, χωρίς να θέλω να κάνω κριτική και αντιπολίτευση, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ενώ το 2ο γυμνάσιο και το 3ο δημοτικό είναι το πιο καινούργιο σχολικό συγκρότημα της πόλης και παράλληλα  είναι αυτό με τα μεγαλύτερα κτιριοδομικά προβλήματα. Το σχολικό συγκρότημα παραλείφθηκε το Νοέμβριο του 2009 από την τότε δημοτική αρχή χωρίς καμία παρατήρηση για λάθη ή παραλείψεις. Για εμάς δεν έχει καμία σημασία η απόδοση ευθυνών αυτή τη στιγμή,  γι’ αυτό η τεχνική υπηρεσία του δήμου θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση μελέτης επανακατασκευής των στεγών και αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια της εύρεσης χρηματοδότησης.

Ε.Π. Ποια η απάντησή σας στους επικριτές της δημοτικής αρχής, ότι πραγματοποιεί μόνο έργα ‘βιτρίνας’;

Ν.Σ. Ευτυχώς το έργο στην αυτοδιοίκηση είναι απτό και μετρήσιμο. Αυτή είναι η μαγεία της αυτοδιοίκησης σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα μπορούσα να πω πολλά για έργα και δράσεις που οι δημότες τα βιώνουν καθημερινά. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα. Θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα μόνο στα έργα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την προστασία του. Εμείς ως δημοτική ομάδα χωρίς να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως οικολόγοι ή πράσινοι αποδεικνύουμε όλα αυτά τα χρόνια με τα έργα μας ότι το περιβάλλον είναι μεγάλη μας προτεραιότητα. Κατασκευάσαμε το σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων μας και μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας στο ΧΥΤΑ της Λαμίας. Με τη συμμετοχή μας στο ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. (της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος του Δ.Σ.) έχουμε πετύχει πολύ χαμηλό κόστος εναπόθεσης (25 ευρώ/ τον όταν οι τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα κυμαίνονται από 50 έως 110 ευρώ/τον). Αποκαταστήσαμε όλους τους ενεργούς ΧΑΔΑ του δήμου και κυρίως αυτόν του Καρπενησίου που για πολλά χρόνια αποτελούσε αιτία μόλυνσης του αέρα (κάψιμο) και του υπεδάφους (στραγγίσματα) . Ολοκληρώσαμε και εκτελούμε πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα αποχέτευσης σε πολλά χωριά. Ολοκληρώσαμε την διαγωνιστική διαδικασία και ξεκινάμε (παρά τις καθυστερήσεις) τις εργασίες του εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Με το έργο στο σχολικό συγκρότημα στον Προφήτη Ηλία (για το οποίο βραβεύτηκε ο δήμος), πετύχαμε 50.000 ευρώ μείωση του κόστους θέρμανσης το χρόνο, εξοικονόμηση 150MWH το χρόνο σε ηλεκτρική ενέργεια, 300 τόνους λιγότερο CO2 στο περιβάλλον και το σημαντικότερο καλλιεργούμε περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά μας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για έργα βιτρίνας ή για έργα ουσίας και αποτελέσματος.     

Ε.Π. Οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ κοντά. Είστε έτοιμος για αυτή τη νέα αναμέτρηση;

Ν.Σ. Έχω ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Παρότι προτεραιότητά μας παραμένει η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων και η υλοποίηση των στόχων μας  ετοιμάζουμε έναν απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής. Επίσης σε συνεργασία και συνεννόηση με τα νέα μέλη της ομάδας μας και λαμβάνοντας υπόψη κάθε εποικοδομητική πρόταση των συλλόγων, των φορέων ή και του κάθε δημότη,  επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις και τους στόχους για την επόμενη περίοδο.  

Ε.Π. Θα έχετε δίπλα σας την ίδια ομάδα συνεργατών; Θα υπάρξει κάποια ανατροπή ή έκπληξη στους υποψηφίους του συνδυασμού σας;  

Ν.Σ. Η δίκη μας ομάδα, η ‘ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ’, πιο έμπειρη και με σημαντικό έργο στις πλάτες της ζητάει και πάλι την εμπιστοσύνη των δημοτών. Το ψηφοδέλτιο προφανώς θα αποτελείται από την  πλειοψηφία των εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων,  αλλά και από ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλους τους, επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, που είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για το αύριο του τόπου μας. Σύντομα θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού το οποίο θα έχει και ανατροπές και εκπλήξεις, παρότι για μας αυτό δεν είναι το ζητούμενο.