Αίτημα χρηματοδότησης απέστειλε ο Δήμος Αγράφων για την Πράξη με τίτλο: «Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Τα Μονοπάτια των Ηρώων» και ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου του Δήμου Αγράφων» προϋπολογισμού 37.200,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οι εν λόγω δράσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» για δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τι περιλαμβάνει η δράση

Η Πράξη αυτή περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών που θα έχει ως  σκοπό να προβάλει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και τα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε αυτή. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν θα  εστιάσουν στην προβολή των παρακάτω σημείων:

➢Μάραθος Αγράφων, γενέτειρα Κατσαντώνη.

➢Στου ‘’Πλιού’’ τη Βρύση του χωριού Κρέντη, όπου έγινε η μάχη Κατσαντώνη με τον Χασάν Μπελούση τον Ιούλιο του 1806.

➢Μοναστήρι Αγίου Αιμιλιανού Τσούκας, όπου κατέφυγε ο Μπελούσης κυνηγημένος από τον Κατσαντώνη και στη συνέχεια δόθηκε μεγάλη μάχη.

➢Μοναστήρι Τατάρνας, που αποτέλεσε σημαντικό ορμητήριο των επαναστατών Κλεφτών με αντάλλαγμα εκ μέρους τους τη φύλαξή του από επιδρομές.

➢Στου ‘’Βελή’’ στο βουνό Προσηλιάκου, των Αγράφων, όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε τον περιβόητο Βεληγκέκα το Μάϊο του 1807.

➢ΓεφύριΜανώλη, όπου έγινε η ομώνυμη μάχη μεταξύ Κατσαντώνη και Άγου Μουχουρντάρη τον Ιούνιο του 1807 και σκοτώθηκε ο Καπετάν Δίπλας.

➢Μοναστήρι Αη-Γιάννη Παλαιοκατούνας, όπου πέρασε κάποιο καιρό ο Κατσαντώνης όταν αρρώστησε.

➢Σπηλιά Κατσαντώνη, όπου έγινε η μάχη της σπηλιάς στο χωριό Μοναστηράκι και αιχμαλωσία του Κατσαντώνη και του Χασιώτη, τον Αύγουστο του 1808.