Με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στις 17 Μαρτίου 2021, οι σύλλογοι και συλλογικότητες της Ευρυτανίας τοποθετούνται για το ζήτημα των μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων που πρόκειται να γίνουν σε σημεία της Ευρυτανίας.

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Αθήνας, ο Σύλλογος Πρασσιωτών «ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ», ο Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών «ΤΟ ΚΑΡΑΟΥΛΙ» καθώς και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος αναφέρουν για το θέμα:

Εδώ ΕΠΙΣΗΜΑΊΝΟΥΜΕ, ότι οι άνθρωποι των συλλόγων που απέστειλαν τα κείμενά τους, υπέγραψαν επώνυμα και έβαλαν την σφραγίδα του συλλόγου τους. Είναι απαράδεκτο, θα μπορούσαμε να πούμε, το γεγονός, ότι ο εκλεγμένος στην Ευρυτανία σύμβουλος απαξίωσε αντιδημοκρατικά και πανεύκολα τις κατατεθειμένες απόψεις των ευρυτανικών συλλόγων!!! Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε, σαν αντεπιχείρημα, ότι ρώτησε 5 πολίτες, χωρίς ονοματεπώνυμο, οι οποίοι κατά δήλωσή του, συμφωνούν με τα έργα αυτά. Είναι απορίας άξιο (αν υπάρχουν αυτοί οι 5 άνθρωποι!) και όποιοι είναι, γιατί καταθέτουν την άποψή τους μέσω αντιπροσώπου και όχι δημόσια και επώνυμα. Γιατί ο Πρόεδρος αλλά και κανείς άλλος δεν σταμάτησε αυτή την διαδικασία;

Οφείλει ο συγκεκριμένος σύμβουλος να τους κατονομάσει ώστε να είναι πειστικός. Ειδάλλως, αν δεν το κάνει, οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους συλλόγους που υπέβαλαν ενστάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Τι γνώση και τι σχέση έχουν αυτοί οι 5 ανώνυμοι που επικαλέστηκε, με τα ΜΥΗΕ;

Τι σχέση έχει ο ίδιος με αυτούς τους πέντε, καθώς και με την κατασκευή των έργων;

Από αυτά που είδαμε και ακούσαμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αμφισβητούμε τον ρόλο, την υπευθυνότητα και την δημοκρατικότητα αυτής της επιτροπής.

Η Επιτροπή οφείλει να εισηγείται και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό συμβαίνει στον πολιτισμένο, νομικά και δημοκρατικά, κόσμο!!! Κάθε άλλη λειτουργία αγγίζει τα όρια «μη νομιμότητας» των αποφάσεων.

Πέρα από τα παραπάνω που είναι θέματα λειτουργικά, τακτικής και τακτικισμών, ενδεχομένως και σκοπιμοτήτων, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα.

Τα μέλη της επιτροπής δεν μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν τα κεφαλαιώδη αυτά ζητήματα και τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ για Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα.

Δηλαδή:

Όταν μιλάμε για κατασκευή ΜΥΗΕ ο νους μας δεν πρέπει να πηγαίνει μόνο στην ελάχιστη παραγωγή ενέργειας, αλλά ΠΟΙΟΣ θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής της δημόσιας γης και του νερού;;;

Η όποια «παραγόμενη» από ΜΥΗΕ ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί «δωρεάν» για τους καταναλωτές, αφού πληρώνουν μέσω  ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) για τις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και εγγυημένες τιμές όπως στις αιολικές εγκαταστάσεις. Αλλά και περιβαλλοντικά, αφού πιθανότατα θα εξαφανιστεί κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, ολόκληρο το ποτάμι και το παραποτάμιο οικοσύστημα.

Με τα ΜΥΗΕ και τις άδειες χρήσης δεσμεύονται τα νερά του τόπου μας, αλλάζοντας ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό!!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γη και το νερό χωρίς άδεια από τους επιχειρηματίες. Θα πίνουμε, θα ποτίζουμε τα χωράφια και τα ζώα μας με νερό κοστολογημένο από τον εκάστοτε επιχειρηματία. Επίσης και για άλλες μορφές ανάπτυξης, όπως βιοτεχνία, γεωργία και νέες καλλιέργειες, κτηνοτροφία, τουρισμός κλπ.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η μετατροπή του ΝΕΡΟΥ από ΔΗΜΟΣΙΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ σε εμπόρευμα, που θα το εκμεταλλεύονται τα κρατικο-επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα γεγονός που θα έχει άμεσες και ολέθριες επιπτώσεις στη ζωή μας και στον τόπο.

Για τα έργα ΑΠΕ (ΜΥΗΕ, Α/Γ, Φωτοβολταϊκά) υφίσταται έλλειψη ορθού και σύννομου στη χώρα μας σχεδιασμού και άναρχης ανάπτυξής τους, τόσο κατά την εθνική όσο και κατά την ενωσιακή νομοθεσία. Επομένως προκύπτει άμεση ανάγκη, εκ μέρους της πολιτείας, να συντάξει Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες του τόπου!!!

Τα ΜΥΗΕ δεν αποτελούν τόσο «ήπιες» παρεμβάσεις στο περιβάλλον, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Τα υδρολογικά δεδομένα στις θιγόμενες περιοχές ανατρέπονται, αφού το νερό εκτρέπεται από τις κοίτες των ποταμών, αλλάζοντας πορεία, με κίνδυνο στα φυσικά τοπία (κατολισθήσιμα). Ποτάμια και ιχθυοπανίδα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν δραματικά ή και να εξαφανιστούν.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σωρευτικές και αθροιστικές επιπτώσεις από την ύπαρξη και άλλων ΜΥΗΕ σε συνδυασμό με άλλα έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, τα υλικά εκσκαφών και τα συνοδά έργα για την κατασκευή του ΜΥΗΕ, στην περιοχή αυτή με τις τεράστιες κλίσεις και την κατολισθησιμότητά της, θα επιφέρουν ΜΗ αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (ποτάμιες, παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές).

Επισημαίνουμε, τον κίνδυνο ρύπανσης του νερού από την εγκατάσταση και την λειτουργία τους.

Τα ΜΥΗΕ στη χώρα μας, προωθούνται χωρίς την ενημέρωση και τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, δεδομένης της δυσκολίας σύγκλισης γενικών συνελεύσεων των συλλόγων και λαϊκών συνελεύσεων των κοινοτήτων, που έχουν κάθε λόγο ν’ ανησυχούν και ν’ αντιδρούν, ειδικά ενόψει του ορατού κινδύνου δέσμευσης ή και ιδιωτικοποίησης του νερού.

Τα έργα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, πιθανότατα στο μέλλον, ως αποθήκη της ενέργειας που εκχέουν οι ανεμογεννήτριες.

Δεν μπορεί κανένας μας σε αυτές τις περιστάσεις να παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» που «ένιψε τα χείρας του» και πήρε το ανάθεμα της ιστορίας για την πράξη του αυτή!!

Εδώ, για την καταστροφή του τόπου και της κοινωνίας ποιος θα το πάρει ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ;;;

ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!

Για όλους τους ανωτέρω λόγους είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση Μικρών Υδροηλεκτρικών, εκατοντάδων Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ και την ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, όπως οι δημόσιες εκτάσεις, το νερό, οι πηγές, τα ποτάμια.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αρκεί να μην καταστρέφονται το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η υγεία των οργανισμών!!»