Σε ποιά τιμή πουλιέται ο τόπος μας και το μέλλον των παιδιών μας;

Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ευρυτανικών Συλλόγων της Αθήνας για το Ευρυτανικό περιβάλλον, σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως αναφέρει, για τη διαχείριση του νερού της περιοχής και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Χαρακτηριστικά οι σύλλογοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
«Φέρνουμε στη δημοσιότητα το παρακάτω έγγραφο, για να σημάνουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι επιχειρείται κάτω από την μύτη μας και ποιό μέλλον ετοιμάζουν για τον τόπο και τις γενιές που ακολουθούν!!
Το παρόν έγγραφο, καθαρό, στοχευμένο και απευθυνόμενο προσωπικά και ονομαστικά στον πρόεδρο της κοινότητας, μήπως ορίζει ευθέως πόσο κοστίζει «η αυτονόητη έκδοση θετικής απόφασης για την κατασκευή του έργου από το τοπικό συμβούλιο και περαιτέρω από το δημοτικό συμβούλιο», όπως ακριβώς αναφέρει στην τελευταία παράγραφο!!!
Μήπως αυτή η πράξη μεταφράζεται σε απροκάλυπτη προσπάθεια διαφθοράς;;
Μήπως τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ χρησιμοποιούνται για εκμαυλισμό των τοπικών κοινωνιών έως ότου «πιάσουν στη φάκα» τους κατοίκους τάζοντας αντισταθμιστικά δοσίματα;;
Πόσοι και ποιοι θα ξεπουλούσαν τον τόπο τους «έναντι πινακίου φακής»;
Αν δεν υπήρχαν, θα ήταν το ίδιο θετικοί σε τέτοιου είδους έργα;
Ποιος μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος, ξεπουλώντας νερά, πηγές και ποτάμια για μια παιδική χαρά ή μια ασφαλτόστρωση δρόμου;
ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ !!!
ΤΟ ΝΕΡΟ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ για όλα τα έμβια όντα και ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ για αγορά και πώληση, από κανέναν!!

Πέρα όμως από το μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα για το θέμα των Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΜΥΗΕ) στα ρέματα και τα ποτάμια της Ευρυτανίας. Οι θέσεις των ευρυτανικών συλλόγων έχουν δημοσιοποιηθεί αλλά και επίσης έχουν εκτεθεί με επερώτηση στο Περιφερειοκό Συμβούλιο από τον Π.Σ κ. Αντώνη Βούλγαρη (28-4-2022).

Όταν μιλάμε για κατασκευή Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΜΥΗ) ο νους μας δεν πρέπει να πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά κυρίως ΠΟΙΟΣ θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του πολύτιμου δημόσιου και κοινωνικού αγαθού: του νερού;;;

Η όποια «παραγόμενη» από μικρά υδροηλεκτρικά ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί «ελαφρά τη καρδία» συμφέρουσα οικονομικά και περιβαλλοντικά, αφού είναι μηδαμινή και καταστροφική, για ολόκληρο το ποτάμι και το παραποτάμιο οικοσύστημα, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο

Και όπως για τις αιολικές εγκαταστάσεις υπάρχουν και εδώ επιδοτήσεις, Συνεπώς, δεν είναι ούτε αυτή «δωρεάν» ενέργεια και ανάπτυξη, όπως κάποιοι υποστηρίζουν.
Με τις «άδειες χρήσης νερού» υπέρ ιδιωτών, χωρίς υδρολογικές μελέτες και μελέτες ιχθυοπανίδας, δεσμεύονται τα νερά του τόπου μας, με ορατό τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του υδάτινου πλούτου, αλλάζει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας τους, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά και συγκέντρωσής του στα χέρια λίγων κρατικο -επιδοτούμενων επιχειρηματιών (Ελλήνων ή ξένων).
Διότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να φτάσουμε σε σημείο να αγοράζουμε το νερό από τους «ιδοκτήτες» του!!
Δηλαδή θα αναγκαζόμαστε να παίρνουμε από αυτούς άδειες για το νερό που πίνουμε, που ποτίζουμε τα χωράφια και τα ζώα μας και επιπλέον να το πληρώνουμε όσο μας το κοστολογούν.

Στη χώρα μας, όπως με τα αιολικά, έτσι και με ΜΥΗΕ δεν υπάρχει Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που να διασφαλίζει υδρολογικά τη χώρα., ενώ καταστρατηγείται Οδηγία 2000/60, όπως ορίζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που συστήνει να διασφαλίζεται α) η εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού (όπως περιγράφεται στην Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ) και β) να έχει πραγματοποιηθεί εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο ή στο επίπεδο της  λεκάνης απορροής (ΛΑΠ).
Πού και πώς ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΌΛΑ ΑΥΤΆ στο παραπάνω έγγραφο;
Ποιός «ελαφρά τή καρδία» θα συναινέσει την παράδοση και την αγοραπωλησία των ποταμών της Ευρυτανίας;
Η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance- σε πρόσφατη έκθεσή της (σελ. 226, 465) συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/200309-sustainable-finance-teg-final-report-taxonomy-annexes_en.pdf

Τα υδρολογικά δεδομένα στις θιγόμενες περιοχές ανατρέπονται, αφού τα νερό εκτρέπεται από τις κοίτες των ποταμών, αλλάζοντας πορεία ή και προορισμό, με κίνδυνο στα φυσικά τοπία, ποτάμια μαζί με την ιχθυοπανίδα τους να αλλοιώνονται δραματικά ή και να εξαφανίζονται.
Επιπλέον, τα υλικά εκσκαφών και τα συνοδά έργα για την κατασκευή του εν λόγω ΜΥΗΕ, στην περιοχή αυτή με τις τεράστιες κλίσεις και την κατολισθησιμότητά της, θα επιφέρουν διάβρωση των εδαφών και ΜΗ αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (ποτάμιες, παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές).

Επισημαίνουμε, επίσης τον κίνδυνο ρύπανσης του νερού από την εγκατάσταση και την λειτουργία τους (λιπαντικά και ορυκτά καύσιμα)

Για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, ισχύουν όλα τα σχετικά με τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, τις εγγυημένες τιμές, το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), τα ανύπαρκτα «αντισταθμιστικά οφέλη» και «ανταποδοτικά έργα»

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ της ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ!!»