Τι προτείνει

Για το φλέγον θέμα που αφορά άμεσα την Ευρυτανία, τα αιολικά πάρκα, τοποθετείται η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Εν όψει του Ταμείου Ανάκαμψης και των χρημάτων του (δανεικά από Ε.Ε. για το Ελληνικό Δημόσιο, αγύριστα από τους «επενδυτές»), αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των εθνικών εργολάβων, αλλά και εργολαβίσκων (που ξεκινούν τις διαδικασίες ώστε να πουλήσουν στη συνέχεια τις άδειες σε άλλους) για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε βουνοκορφές με τεράστιες ανεμογεννήτριες και σε χαμηλότερα προσήλια για φωτοβολταϊκά (Φ/Β). Προηγήθηκε βέβαια η προετοιμασία του νομικού πλαισίου από τον πρώην Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ακραίο νεοφιλελεύθερο, κ. Χατζηδάκη. Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής :

Α) πάγωσε η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για ΑΠΕ του (ξεχασμένου για πάρα πολλά χρόνια) Υπουργού Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων  -τότε- κ. Σουφλιά. Η αναθεώρηση είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Β) πάγωσε η ανάθεση μελετών για τη διαχείριση των περιοχών NATURA και η έκδοση ΠΔ για την προστασία τους.

Γ) Έγινε αναθεώρηση των διατάξεων για τις ενεργειακές κοινότητες και τις μικρές εγκαταστάσεις, όπως Φ/Β στις στέγες, καθιστώντας τις ασύμφορες, ενώ ταυτόχρονα ευνοήθηκαν οι μεγάλες εγκαταστάσεις.

Δ) Έγινε απλοποίηση, έως εξαφάνιση, των διαδικασιών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μιας σειράς  μικρών και μεγάλων έργων.

Το αποτέλεσμα το είδαμε στη Βαλαώρα όπου εμφανίστηκε κάποιος «επενδυτής» που έβαλε τρία γεωτεμάχια   χιλίων  στρεμμάτων έκαστο, χωρισμένα μεταξύ τους με μια ζώνη 5-10 μέτρων και αξιοποιεί τη νέα νομοθεσία των απλοποιημένων διαδικασιών, που δεν χρειάζονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ακριβώς όπως οι άποικοι τον 18ο αιώνα στην Αμερική. Δηλώνεις πόσο θέλεις, που το θέλεις και το παίρνεις από την «Ανεξάρτητη» Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ). Μέσα στην έκταση υπάρχουν και χωράφια κατοίκων του χωριού, στάνες κ.λ.π., αλλά εσύ δεν υποχρεούσαι να δώσεις  λόγο σε κανέναν. Ο τεμαχισμός έγινε πέρυσι, αλλά οι διευκολύνσεις στη νομοθεσία… ακολούθησαν (σύμπτωση;)  Επί πλέον οι διαδικασίες χαρακτηρισμού της έκτασης από Δασαρχείο κ.λ.π. «έτρεξαν» ακαριαία. ,

Οι «οπισθοδρομικοί» κάτοικοι που ζουν από τα ζώα τους, ως κτηνοτρόφοι, δεν έχουν την  οικολογική ευαισθησία των κ. Χατζηδάκη και Σκρέκα και αντιδρούν στο ξεσπίτωμά τους!!!

Είμαστε αντίθετοι σε έργα ΑΠΕ από πολιτική άποψη; Κάθε άλλο. Οι στόχοι της ενεργειακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι αποδεκτή από κάθε λογικό άνθρωπο – πολίτη. Διαφωνούμε όμως με τον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί από τους νεοφιλελεύθερους μάγους.

 Δεν μπαίνουν σε αντιδιαστολή η προστασία της φύσης, η βιοποικιλότητα, τα φυσικά υποθέματα με τις ΑΠΕ. Δεν καταστρέφεις το ένα για να κάνεις το άλλο!

Οι θέσεις μας:

  • Άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με πραγματική διαβούλευση και συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και δεσμευτική για τη διοίκηση η άποψή της.
  • Το Ειδικό Χωροταξικό να υπακούει στο Περιφερειακό και Τοπικό να μην το υπερκαλύπτει. Αποκλεισμός υψομέτρων πάνω από 1000-1100 μ. για εγκατάσταση ανεμογεννητριών
  • Να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική φέρουσα ικανότητα με βάση την τοπογραφική διαμόρφωση, το γεωλογικό υπόθεμα, την προσβασιμότητα κλπ.
  • Να ληφθεί υπόψη η αρχή της αναλογικότητας για κάθε περιοχή για να μην καταστραφούν ολοκληρωτικά περιοχές με υπερσυγκέντρωση  έργων.
  • Αποκλεισμό προστατευόμενων περιοχών NATURA, ZEΠ, προστατευόμενων τοπίων και φυσικών αποθεμάτων από μεγάλες βιομηχανικές και στρατηγικού τύπου εγκαταστάσεις.
  • Σύνταξη των σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, έκδοση των ΠΔ για αυτές και καθορισμός των συμβατών χρήσεων.
  • Προδιαγραφές των ΜΠΕ που να αποτυπώνουν πραγματικά το περιβάλλον και να λαμβάνουν υπόψη τις αθροιστικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή από παρόμοια έργα.
  • Να ανεξαρτητοποιηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Ενέργειας.

Είναι αυτονόητο ότι  στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και κινημάτων που αντιστέκονται στα αθέμιτα συμφέροντα και την καταστροφή του τόπου τους και θα σταθούμε δίπλα τους ώστε να εμποδιστεί η αρνητική αυτή εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει μία διαφορετική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με την Ενεργειακή Πολιτική. Με χρηματοδοτήσεις που διαχέουν το επιχειρηματικό και κοινωνικό όφελος και δημιουργούν καλά αμειβόμενη εργασία. Ενεργειακή πολιτική με κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε προσιτές τιμές ενέργειας, ενίσχυση του πλουραλισμού παραγωγών ΑΠΕ, με στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων και στοχευμένες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Εξοικονόμηση ενέργειας με στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με ετήσιους κύκλους για το πρόγραμμα Εξοικονομώ στον ιδιωτικό τομέα ύψους ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τα δημόσια κτίρια και τις λιγνιτικές περιοχές.

Αυτή η κατεύθυνση της οικονομίας είναι κοινωνικά δίκαιη και κλιματικά φιλική